Miért környezetbarátabb a lebomló zacskó, mint a nem lebomló?
#4
Bizonyára majd meghatja a globális felmelegedést, hogy honnan származik a szén-dioxid.
#4
Próbáljuk meg értelmezni a 4. válaszoló válaszát!
Ha biológiai eredetű műanyagról van szó, akkor a szervesanyagtartalma úgy képződött, hogy egy növény (vagy más autotróf élőlény) megkötötte a lékgöri szén-dioxidot, és abból készítette a fotoszintézise során. És csodák-csodája! Ugyanennyi szén-dioxid fog visszakerülni a légkörbe a lebomlása során is! Azaz összességében nem növeli a szén-dioxid szintet!!!
Az más kérdés, hogy nem minden lebomló műanyag biológiai eredetű. A kőolaj eredetűek tényleg növelik a szén-dioxid szintet, mikor lebomlanak. Mondjuk a műanyag hulladékkal nagyjából az a legkisebb gond, hogy növeli a szén-dioxid szintet, ha lebomlik. (Ha mind lebomlana, akkor is lényegesen kisebb szén-dioxid kibocsájtást okozna, mint a fosszilis tüzelőanyagok égetése.) A legnagyobb gond épp akkor van vele, ha nem bomlik le.
Egyébként az tény, hogy a lebomló műanyagok sem csodafegyverek. Sok csak speciális körülmények között bomlik le, vagy egéb problémák lehtnek velük. De a teljes műanyagmentesség egyelőre elég nagy álomnak tűnik.
#7
A biológiai eredetű műanyagok úgy keletkeznek, hogy egy szántóföldről beszerzik pl. a kukoricát, amely szántóföld helyén szén-dioxid elnyelő erdő vagy gyep lenne, ha nem kéne "környezetbarát" műanyagot előállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!