Hogyan készíthetek réz-szulfát (réz-gálic) kristályokat otthon?
Én nagy kristélyt szeretnék (nem kell hatalmasra gondolni) és azt szeretném kérdezni hogy ezt hogy tudnám otthon megcsinálni? Sókristály készítéséről már olvastam, de az általában kocka alakú lesz(én úgy tudom), a réz-gálicé meg rombusz alakú és szép kék, ezért is szeretnék abból.
Réz-szulfátot asszem lehet venni a gazdaboltban (itt ebben a városban), csak az érdekelne hogy hogyan kéne ezt megcsinálni??
Ezt szódabikarbónából (NaHCO3) is meglehet.
Szükséges eszközök:
-szódabikarbóna
-meleg víz
-2 befőttesüveg
-tányér, fonal, 2 gemkapocs
A befőttesüvegeket töltsd meg meleg vízzel. Mindegyikhez keverj 6-7 teáskanálnyi szódabikarbónát. Addig adagold a port, míg már több nem oldódik fel a vízben. A befőttesüvegeket tedd meleg helyre, tégy tányért a kettő közé. Ezt követően tilos elmozdítani őket. íszerezz be egy akkora darab fonalat, mint a kezed. Mindkét végére tegyél egy-egy gemkapcsot, és lógasd bele az üvegekbe. Legalább egy hétig hagyd békén az üvegeket. A kristályok folyamatosan ellepeik a fonalat, és lelógnak majd a tányérra.
14/F
nah, megcsináltam, csak azt akarom kérdezni hogy :
Mivel meleg hely kell neki így párolog, de a réz-szulfát gőze nem mérgező?
Sajnos nem tudom hogy telített vagy telítetlen az oldat ugyanis a botlban kapható zacskós réz-szulfát por eléggé össze volt állva, magyarul nagy galacsinokbsan volt benne a por, de szét tudtam törni. Azért nem tudom hogy telített v telítetlen-e az oldat mert kék színű így nem látni.
Amúgy én gemkapcsot raktam a fonál végébe és az van most az oldatban, mert egyszeróűen nem tudtam rátenni rézsultfátot, így most az érdekelne hogy ha benthagyom 1-2 hétig akkor milyen alakú lesz? olyan szép szabálytalan, gömb, vagy olyan mitn a gemkapocs?:/
Ha fonallal csináltad, akkor valószínűleg nem gemkapocs alakú lesz, mert a fonal magába szívja az oldatot és (a tányér fölött) elpárolog a víz(->nem mérgező) a réz-szulfát(->mérgező!), pedig kikristányosodik a fonalon.
A réz-szulfáttal vigyázz, mert mérgező, de ritkén kerül be az ember szervezetébe tápcsatornán keresztül, mert a gyomorba jutva hányást okoz...Ha van kisebb testvéred tedd olyan helyre ahol nem éri el!
Azt nem tudom, de írj ki egy másik kérdést...:D(y)
szódabikarbónás :D
kiválok -> kiválik (bocs az elírásért)
Ja, és szamáráság, hogy a kristály akkora lesz mint a pohár, ez nem megy, max a harmada lehetne, de akkor nem marad az oldatban csak víz. A langyosan telített rézszulfát durván 30%-os oldat.
" ...Ja, és szamáráság, hogy a kristály akkora lesz mint a pohár, ez nem megy, max a harmada lehetne, de akkor nem marad az oldatban csak víz ..."
Nos drága barátom ez nem egészen van így! Nem is értem miért szamarazol le, ha így készítettem anno a kristályt magát ... Tudod, ha van egy oldatod amiből tud párologni a víz, az biza töményedik folyamatosan ... Hát ennyire egyszerű ...
szóval szamarazd csak le önmagad :P
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!