Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miből lehet otthon baktérium...

Miből lehet otthon baktérium táptalajt készíteni?

Figyelt kérdés
Olyat szeretnék csinálni, hogy mondjuk a számból vett nyálmintával összekenem, és később láthatóvá válnak a kialakult telepek.
2010. dec. 10. 12:52
 1/7 anonim ***** válasza:
Laikus vagyok a témában, de úgy rémlik biosz-órákról, hogy az agar-agarnak nevezett táptalaj az tulajdonképpen kocsonya, vagyis húsfőzet leve.
2010. dec. 10. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Húsleves tortazselével megkeményítve. De nem nagyon javaslom az otthoni baci tenyésztést.
2010. dec. 10. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy segítettetek! Utolsó, miért nem javaslod?
2010. dec. 10. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A húsleves zselével valóban jó táptalaj, csak az a bökkenő, hogy minden szir-sz@r kinő rajta a rengetegféle penésztől kezdve a kezeden/szobában levő bacikig.


Baktériumtenyésztéshez STERIL körülmények és eszközök kellenek. Különben, ami kitenyészik, nem is biztos, hogy a szádból lesz. Például, maga a fülpiszkáló/fogpiszkáló, amivel majd ki szeretnéd kenni a "mintát" alapból nem steril, így alkalmatlan a feladatra. Arról nem is szólok hogy bizonyos baktériumokat az oxigén megöl; míg mások pedig csak 37 fokon 5%-os CO2 tenzió mellett növekednek (azaz inkubátor kell neki), megint másoknak meg speciális "igényei" vannak.


Amúgy a szájban is több százféle baktérium tenyészik, így ezekből is elég sok minden tenyészne ki egyszerre. Vagyis egy nagy katyvaszt kapnál, melyből senki sem tudná megmondani, hogy milyen baktériumok alkotják. Azaz közel ilyen eredményt kapsz, ha kiteszel egy darab húst napokig rothadni...


Amúgy mire akarod használni a tenyészetet?

2010. dec. 10. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
És ha készítek húsleves-zselét, akkor azt hogyan kell táptalajként használni? Hogyan kezdenek majd rajta fejlődni a bacik....
2010. dec. 10. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen sterilen kell dolgozni. Erre kiválóan alkalmas a kukta, amiben 20 perc alatt (attól kezdve hogy már fütyül) minden steril lesz. Nekem van a laboromban 2008 nyarán kuktában főzött táptalaj, ami azóta steril. Tehát a zselés leves, a fülpiszkáló meg minden. (A kukta veszélyes eszköz, mindenképpen segítséget kell kérned a használatához. És minden üveget résnyire nyitva hagyva kell sterilezni.)


A következő probléma az edény. A legjobb ugye a steril petri csésze lenne. Nem tudom, hogy mivel lehetne azt helyettesíteni, talán valami alacsony kaviáros üveggel.


Az otthoni bacinövesztést meg azért nem javaslom, mert ha ne adja Isten, kitenyésztesz valami jó kis patogént, amit a szádban valahogy féken tartanak a körülmények, akkor abból csúnya fertőződések lehetnek. Nem véletlen, hogy nálunk a nem patogén E. coli (baci) tenyészeteket is sterilizáljuk, ha már nem kellenek.


De ha a dolog nagyon érdekel, akkor fel tudom ajánlani, hogy vendégül látlak a laboromban Budapesten, ahol öntünk egy jó kis baci táptalajt és veszünk mintát, majd másnap (vagy harmadnap) megnézzük. Ha érdekel, írj privit.

2010. dec. 10. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudok felutazni Budapestre iskola miatt, pedig bár feltudnék, mert nagyon szívesen élnék az ajánlatoddal. De azért rendes tőled, hogy felajánlottad.
2010. dec. 10. 23:21

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!