Ha a világegyetem tágul és nem mi vagyunk a középpontjában, akkor miért van az, hogy mégis minden irányban ugyanolyan távol van az a rész, ahol csak háttérsugárzás van?
Ennek járj még egyszer utána, és olvass többet róla.
Hogy értsd: a látható univerzumunk közepén vagyunk, mert mindenfelé mi nézünk. Kb 13 milliárd fényévre látunk el, pontosabban a kb. 13 milliárd éve felénk tartó fényt tudjuk még érzékelni. Az ettöl távolabbról induló fény képtelen eljutni hozzánk, mert a tér amiben a fény halad ekkora távolságon már a fény sebeségénél gyorsabban tágul, tehát két, egymástól több mint kb.13 milliárd fényévre lévö pont között egy év alatt többet tágul a tér mint amit a fény meg tud tenni ugyanannyi idö alatt. Ez a ma legelfogadottabb álláspont.
Fogalmunk sincs hogy a látható részen kívül mekkora a világegyetem, ill, hogy mi van ott egyáltalán. Azt sem tudjuk, hogy a látható rész hol található az egészben. A háttérsugárzás mindenhol ott van, mondhatnánk rá, hogy ez a világegyetem közege.
Ha érdekel, egy asztrofizikus rövid 10 perces vidije a témáról:
Ha egy rendszernek nincs meghatározható középpontja, mert a meghatározáshoz szükséges feltételek valamennyi pontjára igazak, akkor bármelyik pontja tekinthető középpontnak, illetve tetszés szerint akár mi is kinevezhetünk egyet.
Ergo egyidejűleg akár mindegyik eddigi válaszadónak egyformán igaza is lehet.
#5: Köszi, ez érdekes videó, jól elmagyarázza a lényeget.
És talán az a legvalószínűbb, hogy egy négydimenziós gömb 3D-s felszíne a mi univerzumunk, így logikusan a középpont nem értelmezhető, csak egy negyedik dimenzióban, viszont 3D-ben lehet hogy összeér, de az meg túl van az érzékelhető univerzum határán. Mint ahogy a föld is gömb és nem lapos, csak az a rész, amit mi belátunk. (Vagy esetleg nincs is túl, csak amit mondjuk jobbra látunk galaxist, az a vele szemben balra lévő galaxis jópár milliárd évvel ezelőtti állapota.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!