A kozmikus háttérsugárzás 2D-s ellipszis ábrázolását, gondolom egy gömbnek kel elképzelni, ezt a körülöttünk lévő tér/univerzum minden irányából térképezték fel, tehát ennek az ábrázolásnak/gömbnek a középpontjában/origójában vagyunk?, vagy ...
Gömb, minden irányból jön.
Érdekessége, hogy van az egésznek egy 700 km/mp eltolódása, tehát olyan, mintha mi ennyivel mennénk. Ezt ki szokták korrigálni az ábrázolásban.
Köszönöm a válaszod, jól gondoltam akkor, hogy minden irányból mérhető, meg mindent áthat. Megzavart egy kicsit az ősrobbanás ezen ábrázolása
De így viszont nem értem, hogyan bizonyíthatja az ősrobbanást egy minden irányból érkező háttérsugárzás.
"hogyan bizonyíthatja az ősrobbanást egy minden irányból érkező háttérsugárzás"
Egyrészt a sugárzás jellege, másrészt épp az a tény, hogy látszólag konkrét forrás nélküli sugárzásról van szó.
Ez az ábra a (most) látható világunk méretét mutatja az idő függvényében.
Nem ilyen az alakja!
A sugárzás meg azért érkezik minden irányból, mert annak idején is minden irányban ment.
A különbség annyi, hogy akkoriban folyamatosan elnyelődött mindenhol (nem volt átlátszó a világ), aztán, amikor lehűlt a plazma, egyszer csak átlátszó lett, a sugarak pedig onnan kezdve mentek tovább, amerre éppen tartottak.
A világ minden tája felé.
Ez megy ma is.
Bárhova állnál a világban, ugyanezt látnád ott is.
3# Kutya legyek, ha értem! A lényeg, hogy te, meg akinek kell érti.
Biztosak lehetünk benne, hogy nem csak azon galaxisok sugárzása, amiknek a fénye még nem ért el hozzánk, vagy amiket, még látunk, de már elpusztultak valójában és a pusztulásuk sugárzása (hője) már elért hozzánk, de a fénye, képe még nem?
De ha azt mondod, hogy biztosan nem származhat égitestektől, meg, hogy konkrét forrás nélküli, de egy eredetű sugárzás hiszek neked.
Kezdem érteni amúgy, hogy olyan nagy a világegyetem, hogy olyan kicsi részét érzékeljük, hogy előttünk, mögöttünk, mellettünk kb. ugyan akkora a sugárzás értéke, de az említett ábrázolása nem azt mutatja amire eddig gondoltam.
"azon galaxisok sugárzása, amiknek a fénye még nem ért el hozzánk"
Nana!
Amelyiknek a fénye még nem ért el hozzánk, az nem ért el hozzánk.
Abból nem látunk semmit.
"vagy amiket, még látunk, de már elpusztultak valójában és a pusztulásuk sugárzása (hője) már elért hozzánk, de a fénye, képe még nem?"
Amelyik már elpusztult, de a fényét még látjuk, az:
- egyrészt normális képnek látjuk. Csillag formája van, nem minden irányból jön.
- másrészt a pusztulása képe még nem jutott el idáig!
A háttérsugárzás egy olyan rádióhullám, ami kitölti az egész világot, és mindenütt majdnem egyforma.
Úgy képzeld el, hogy száguldoznak a fotonok MINDIG, MINDENÜTT és MINDEN IRÁNYBAN az egész világban, és ezekből azokat látjuk, amelyek éppen elértek hozzánk.
De ezek egyformák, és mögöttük mindig a ott a következő, szintén ugyanolyan, és ezért látjuk ezt állandó sugárzásnak.
Gondolkoztam sokat, a kezdeti plazmagömb "felfúvódása" valóban segít a megértésben a robbanással szemben.
Tudom, hogy a fény sebességénél semmi sem mehet gyorsabban relatíve, nekem is sántított az agymenésem amit az égitestek által kibocsátott rádióhullámról írtam, de tudtommal bocsátanak ki (vagy csak visszaverik) a rádióhullámot, biztos nem tud gyorsabban ideérni az űrön keresztül egy rádióHULLÁM, mint egy fényRÉSZECSKE, a vizsgálatuk természetéből adódóan nagy távból nézve?
A rádióhullám pont olyan gyors, mint a fény.
Ezt a rádióhullámot nagyon sok frekvencián lehet fogni, gyakorlatilag folytonos a spektruma.
Sokkal gyengébb, mint a tv adások, ezért nem zavarja nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!