A gyümölcsökben és zöldségekben pl. őszibarack, répa, körte stb. A vitamin van vagy bétakarotin?
Figyelt kérdés
2010. aug. 30. 12:15
1/2 anonim válasza:
Mivel a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, b-karotin van benne, amit a szervezet alakít át szükséges mennyiségben A-vitaminná.
De nem csak b-karotin van a karotinoid-tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben, hanem likopin (főként a paradicsomban), lutein, zeaxantin (főként a kukoricában), alfa-karotin, kriptoxantin.
2/2 anonim válasza:
természetben az A-vitamin (retinol) állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg legaktívabb provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin élénk vörös, sötétzöld vagy sárga színű növényi forrásokból kerül szervezetünkbe. A béta-karotin két A-vitamin molekulára tud szervezetünkben bomlani, az átalakulás korlátozott mértékű. A karotin felszívódása, átalakulása 25% körüli csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!