Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek is ez lesz a jövő?

Szerintetek is ez lesz a jövő?

Figyelt kérdés

Olvastam ezt a cikket, amiben azt írja a szerző, hogy néhány évtized múlva az emberek egy kényelmes fotelben egy eléjük lógatott képernyőre meredve élik le az életüket.

[link]

Szerintetek mi lesz a testmozgás jövője? Teljesen eltűnik vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb figyelmet fog kapni a jövőben?

2021. aug. 21. 16:03
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:
# 19 Most ez nekem is eszembe jutott, csak előbb írtad le. :)
2021. aug. 22. 21:27
 22/34 anonim ***** válasza:
83%

Változó, hogy tudatosabb-e a táplálkozás terén is. Látok olyat, aki igen, olyat, aki nem feltétlenül.

Nekem például világéletemben könnyebb volt rávennem magam valamennyi sportra, míg kétpofára faltam a csokit, zöldséget, gyümölcsöt meg szinte nem is ettem (ez régen volt). Évek kemény munkája kellett, hogy változtassak ezen.

A lezárások óta heti 3, majd inkább 4-5 órát sportoltam (eleve otthon szoktam, plusz futás, néha túra, bicaj), de a 162 centihez 68-69 kiló voltam, mert kétpofára zabáltam a csokit és túl nagy mennyiséget ettem. Amúgy eléggé egészsségesen, sőt, nagyon egészségesen a csokit leszámítva.

Most 58-59 kiló között vagyok. :)

Szóval összetett kérdéskör a túlsúly.

Izomstimulátor is jó lenne, ha kicsit még tökéletesítenének rajta.

Nem hinném, hogy az internet vagy az okosteló miatt mozgásban szegény az életünk. Sőt, 100-150 éve se vagyok biztos benne, hogy annyira mozogtak szabadidejükben. Csakhogy kézzel mostak, sokkal szélesebb réteg művelt földet, ráadásul kézzel, mindenhova gyalog kellett menniük, kézzel takarítottak...

Tervezési hiba az emberi testben az, hogy a hüvelynyílás túl közel van a végbélnyíláshoz, az, hogy evés közben könnyen félrenyelhetünk, az, hogy a saját immunrendszerünk percek alatt meg tud ölni (anafilaxiás sokk, citokinvihar), vagy épp rossz immunválasz miatt élethosszig tartó károsodást okozni, vagy épp az autoimmun betegségek, tök könnyen leszünk rákosok.

100 évig, fájdalommentesen. Persze, tökéletes életmóddal, tökéletes környezeti hatások között ÉS a genetikának is van beleszólása.

2021. aug. 22. 21:34
 23/34 A kérdező kommentje:
Amúgy mennyire király lenne. Beállítanánk, hogy milyen testet szeretnénk, az izomstimulátor meg megoldaná helyettünk. Mondjuk a kardiovaszkuláris rendszert hogyan tudná megdolgoztatni? A szívizmainkra is rákötnénk? Eléggé utópisztikus.
2021. aug. 22. 21:35
 24/34 A kérdező kommentje:

Igen, 100-150 évvel ezelőtt sem volt sok kedvük a szabadidejükben mozogni, viszont muszáj volt, mert a környezet rákényszerítette őket. Ha nem akartak éhen halni, akkor fizikai munkát kellett végezniük. A társadalom elenyészű kisebbsége dolgozott akkor szellemi munkát.

Amúgy az emberi természet olyan, hogy ösztönösen lusta. Pontosabban nem is lusta, hanem rendkívül takarékosan bánik az energiával. Amikor az ösztönös viselkedésünk kialakult, akkor alapvetően táplálékhiány volt és kétszer is meg kellett gondolniuk az őseinknek, hogy mit és miért tesz. Ez az ösztön az ami azt mondja ma is, hogy nem mozogj, ne pazarold fölöslegesen az energiát csak akkor, hogyha megtérül a befektetés.

Ezért egy patt helyzet a XXI. század. Ösztönösen takarékoskodunk az energiával, a környezet viszont nem kényszerít minket arra, hogy mozogjunk.

2021. aug. 22. 21:45
 25/34 A kérdező kommentje:
De amúgy pontosan ez a táplálékhiány miatt érzünk ellenállhatatlan vágyat, hogyha kaját látunk. Még akkor is eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, mert az ösztöneink, tehát a bennünk lakozó ősember azt üzeni nekünk, hogy egyél meg mindent, amit csak látsz, mert lehet, hogy a következő héten elpártol tőlünk a vadászszerencse és nem lesz mit enni, úgyhogy raktározzál el minél több energiát. Ez is egy ugyanakkora patt helyzet. Az ösztöneink egy olyan viselkedésre kényszerítenek minket, amelyek annó remek tanácsok lettek volna, de azóta már megváltoztak a játékszabályok.
2021. aug. 22. 21:48
 26/34 A kérdező kommentje:
De az internet és az okostelefon végtelenül kényelmessé teszi az életünket és egyre kevésbé vagyunk arra kényszerítve, hogy felemeljük a seggünket a székről. Testnevelés tanár vagyok és szemmel látható, hogy milyen különbség van generációk között. Egyértelműen annak köszönhető, hogy a gyermekek számára hihetetlenül vonzó lettek a számítógépes játékok vagy éppen a közösségi média.
2021. aug. 22. 21:54
 27/34 anonim ***** válasza:
59%

Pontosan.

Régen lehetett biciklizni, vagy sportolni.

Tv adás már akkor is alig volt nézhető.

Ma van a számítógép vagy az okostelefon: bármikor. Nincs időponthoz kötve, a nap minden percében izgalmasabb, mint bármiféle sport.

2021. aug. 22. 22:05
 28/34 anonim ***** válasza:
100%

Én továbbra is azt tudom mondani, hogy a kötelességeink elvégzése egyre kevesebb mozgást igényel, de a szabadiejében (akinek van :D) egyre több ember sportol, él tudatosan.

A tinik korosztályát nehéz megfogni, gyerekeknél pedig nagy a szülők felelőssége is.

Nyaranta a telken sokat játszottam egy kicsivel fiatalabb sráccal. A szülők maximum 1-2 órát, ha engedtek minket bent ülni. Ki voltunk zavarva.

Viszont az az érdekes, hogy izomerő és állóképesség tekintetében is igen gyenge maradtam az egész napos tollas, foci (passzolgatás), utcában bicajozás ellenére. Belegondolva ezek nem intenzív mozgások ebben a formában.

Jól átgondolt, kemény tesi kellene és minél több gyerek sportoljon sulin kívül is.

2021. aug. 22. 22:12
 29/34 A kérdező kommentje:
Minket azzal büntettek gyerekkorunkban, ami a mai kölykök minden vágya: szobafogsággal. :D
2021. aug. 22. 22:32
 30/34 anonim ***** válasza:
38%

Meg is ölné magát ott helyben, ha a szobafogsághoz nem kapna telefont.

5 percen belül vérben forgó szemekkel, a saját nyálában úszva találnád meg.

2021. aug. 22. 22:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!