Szerintetek is ez lesz a jövő?
Olvastam ezt a cikket, amiben azt írja a szerző, hogy néhány évtized múlva az emberek egy kényelmes fotelben egy eléjük lógatott képernyőre meredve élik le az életüket.
Szerintetek mi lesz a testmozgás jövője? Teljesen eltűnik vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb figyelmet fog kapni a jövőben?
Már miért tűnne el a sport és testmozgás azért, mert nem kell heti 5 nap 8 órában a gyártósor mellett biorobotként dolgoznia millióknak?
Az egész egy minimális igazságmaggal rendelkező túltolt disztrópikus nyafogás. A régen minden jobb volt maszlaggal. Az író nem tud haladnia technikával és ezért zsémbes nagypapi módjára pufog a bajsza alá.
Szerintem ez mindenkinek a saját döntése lesz (és most is az). Ha nem kell dolgozni, akkor is rengeteg dolgot lehet csinálni a tévénézésen kívül. El lehet menni túrázni, sportolni, barkácsolni stb.Az, hogy ki mennyire motivált abban, hogy ne kényelmesedjen el, jobbára egyénfüggő.
Mellesleg manapság is vannak emberek, akik nyolc-tíz- tizenkét órát nézik a tévét (internetet) napi szinten.
A munka nem fog eltűnni, ezt ne reméld.
A jól gépesíthető, agyat nem kívánó kulimunkák fognak megritkulni (nem teljesen tűnnek el), és ezt csak az agyatlanok fogják sajnálni.
Köszönöm a hozzászólásokat. Ment mindenkinek a pozitív értékelés, mert érdekes gondolatokat mondtatok. :)
Én testnevelőtanár vagyok és azt tapasztaltam, hogy évről évre egyre gyengébb teljesítményt nyújtanak a diákok. Például a Cooper tesztet már többször is korrigálni kellett, mert az eredeti értékelés szerint a diákok felét meg kellene buktatni.
Egyértelmű, hogy a diákok testi fejlődésére katasztrófális hatással vannak például az okostelefonok vagy éppen a játékkonzolok. A délutáni sportfoglalkozásokra is inkább csak azért jönnek a gyerekek, mert vagy kötelező vagy éppen az aggódó szülők iratták be őket, de saját bevallásuk szerint ők inkább X-boxoznának.
A cikk szerintem is egy disztópia, de nagyon elgondolkodtatott.
Amúgy a többi bejegyzésből kiderül, hogy a szerző nem egy korral haladni nem tudó öregember, hanem egy 30-as férfi, aki túlságosan is haladt a technikával, ami az egészsége drasztikus romlásához vezetett. Az egyik bejegyzésben saját magát digitális minimalistaként definiálta.
Valószínűleg meg fogtok szórni "nem hasznos" értékelésekkel, de pillanatnyilag minden arrafelé mutat, hogy a jövőben nem nagyon lesz szükségünk testmozgásra. Amilyen tempóban halad a különböző munkák digitális térbe való helyezése, alig lesz olyan munka, ami nem a képernyő előtt fog zajlani. Dolgoznunk persze a jövőben is kell, csak nem kell hozzá mozognunk... A szabadidőnkben, meg nem nagyon leszünk motiváltak arra, hogy mozogjunk, mert a kütyüink klasszisokkal szórakoztatóbbak, mint az úgymond analóg szórakozások. Úgyhogy bár túlzó a cikk, de eléggé elgondolkodtató és szerintem van valóságalapja.
Apropó én követem ezt a blogot egy ideje. Vicces, hogy itt is találkoztam vele...
Őőőszintén én most nem olvastam a cikket, de a témakörre magára reagálnék.
Nekem már több vitám volt itt ebben a témakörben a felfogásom miatt.
Ha a jövőben nagyon sok munkát váltanak ki gépekkel, robotokkal, MI-vel (bár szerintem erre nem kerül sor a mai civilizáció összeomlása előtt), akkor az tömeges munkanélküliséghez vezetne és/vagy át kellene alakítani a gazdaság működését.
Már így is egyre többet és többet kell tanulnunk és nagyon sokan egész egyszerűen túlhasználjuk az agyunkat. Egy normális egzisztenciáért (ami mára mindkét nem számára kötelező) annyira ki kell hajtanunk a belünket, mint az élsportolóknak - csakhogy ők a testüket használják túl, mi az agyunkat.
Nem mindenki arra motivált, hogy "atomfizikus" legyen.
(Mondjuk a világgazdaságot már most átalakíthatnánk, hogy lassabb legyen a termelés, kevesebbet dolgozzunk: a lassabb termelésből a Föld jelenlegi élővilága profitálna, a kevesebb munkából pedig mi.)
A testmozgás témaköréhez pedig...
Nekem az a véleményem, hogy jó lenne, ha kifejlesztenének egy eszközt, gyógyszert, bármit, ami valamilyen szinten helyettesíti a sportot.
Az emberek többségének ideje sincs sportolni, de egyébként sem várható el az, hogy a szabadideje rovására rendszeresen, eleget sportoljon. Ez egy új, az elmúlt kb. 100 évben keletkezett szükséglet.
A szupernormális ingerek pedig veszélyesek. Egyre magasabbra tolódik az emberek ingerküszöbe minden területen - élelmiszer, ital, szórakozás és minden...
Gugu Gabor
Én viszont talán több embert ismerek, aki nem sportol, mint aki igen.
Főleg, akik elindulnak reggel 7:30-kor, hazaesnek 18-18:30-ra gyerekkel együtt és akkor még követketik a tanulás, játék a gyerekkel, a háztartás, esetleg másodállás, otthoni munka és a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!