Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek is ez lesz a jövő?

Szerintetek is ez lesz a jövő?

Figyelt kérdés

Olvastam ezt a cikket, amiben azt írja a szerző, hogy néhány évtized múlva az emberek egy kényelmes fotelben egy eléjük lógatott képernyőre meredve élik le az életüket.

[link]

Szerintetek mi lesz a testmozgás jövője? Teljesen eltűnik vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb figyelmet fog kapni a jövőben?

2021. aug. 21. 16:03
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

# 6 Nagyon tetszik a hozzászólásod, bár egy pöppet távolinak tűnik. Zseniális lenne, hogyha kifejlesztenének egy pirulát, ami tökéletesen semlegesíti a mozgásszegény életmód hatásait. Ez tény. Ha ez bekövetkezne, azzal az egészségügyre költött pénz 70%-át meg tudnánk spórolni. Legalábbis a WHO adatai szerint. És az sem lenne rossz, hogyha a digitális eszközeink keltette szuperingereket valamilyen módon tiltanák. Vagy legalábbis valamilyen törvény tiltaná a manipulatív céllal részrehozott fejlesztéseket, mint például amiket a közösségi oldalak vagy éppen az online játékok csinálnak. Az emberiség szempontjából ez lenne a megoldás. Bár attól tartok, hogy sokkal job, hogyha az emberek alulról kezdeményezve változtatnak és tartanak két lépés távolságot legalább a szabadidejükben a technikától és mondjuk elmennek helyette kocogni vagy bármilyen testedzést végezni.

# 7 Én is azt tapasztaltam, hogy amíg az emberek nem érzik a saját bőrükön a technika túlzott használatának a következményeit, addig tagadják a létezését. Akkor változtatnak csak, amikor beüt a baj. Mondjuk egy magas vérnyomás, egy túlsúly vagy éppen egy kezdődő gerincsérv. És szerintem jól mondod, ez körülbelül akkor szokott bekövetkezni, miután elhagyják az iskolapadot és eltelik 5-10 év. Addig még kitart az iskolai testnevelés órák jótékony hatása.

# 8 Én is úgy érzem, hogy a cikk túloz, hogy felhívja a problémára a figyelmet.

# 9 Én is nagyon remélem, hogy el tudjuk kerülni.

# 10 Tény, hogy a testmozgás időigényes, valamiről le kellene mondani, hogy legyen rá időnk. Ezért kezdenek el az emberek felnőttként már csak akkor edzeni, amikor már baj van.

2021. aug. 22. 15:29
 12/34 anonim ***** válasza:
83%

A 6-os és a 10-es is én voltam.

"Bár attól tartok, hogy sokkal job, hogyha az emberek alulról kezdeményezve változtatnak és tartanak két lépés távolságot legalább a szabadidejükben a technikától és mondjuk elmennek helyette kocogni vagy bármilyen testedzést végezni."

Már miért is kellene két lépés távolságot tartani?

Mi van, ha én nyelvet tanulok, tudományos, műszaki dolgoknak olvasok utána a modern technika segítségével? Vannak amúgy igényes filmek (amikből tanulni lehet).

Ezer jó dologra is lehet használni a technikát...

"Tény, hogy a testmozgás időigényes, valamiről le kellene mondani, hogy legyen rá időnk. Ezért kezdenek el az emberek felnőttként már csak akkor edzeni, amikor már baj van."

Ezzel az a baj, hogy rengetegen vagyunk (megkockáztatom, hogy a többség), akiknek az év egy jelentős részében NINCSEN szabadidőnk. Nekem még a jelenléti oktatásos időszakban volt az, hogy a villamoson lett volna időm netezni, de nem volt erőm. Utazás, munka, utazás, suli, utazás, alvás, hétvégén tanulás.

Szóval mi miről mondjunk le?

Az alvásról, ami alapból kevés - 6 óra sokaknál.

A szülők a gyerekekkel való foglalkozásról? Ne tanuljanak a gyerekekkel? (Nem jókedvükből szokták csinálni...) Ne játszanak, ne beszélgessenek vele?

A másodállásról az az ember, aki eleve nem jókedvéből vállalta, hanem meg van szorulva?

A tanulásról? (És akkor 10 év múlva mondják az emberre, hogy látod, azért nem találsz jobb/közelebbi munkahelyet, mert tanulni kellett volna...)

2021. aug. 22. 16:14
 13/34 A kérdező kommentje:

Nem olvastad a cikket!

Nem arról van szó, hogy haszontalan dolgokra használják az emberek a technikát, hanem hogy mivel mindent a technika segítségével oldanak meg, ezért egy szélsőségesen mozgásszegény életmódot élnek. (Mondjuk azt azért meg merem kockáztatni, hogy a neten töltött időnk többsége simán elhagyható.)

A test több millió év alatt arra fejlődött ki, hogy mozogjon. Úgy működik, hogyha nem rendeltetésszerűen használják, akkor egyszerűen lebetegszik. A biológia evolúció nem követte a kultúrális evolúciót és ezért az egész napos ülést és képernyőre meredést képtelen elviselni. A betegségek 70%-a ennek köszönhető a WHO becslése szerint. Ezért a testmozgás egy fajta szükséglet.

Igen, általában mindenki azt mondja, hogy mikor mozogjon, neki nincsen erre ideje. Aztán a 30-as évei közepén, amikor beüt a baj, akkor át kell értékelnie az életét és el kell fogadnia, hogy hosszú távon egy szélsőségesen mozgásszegény életmód nem tartható fenn és kénytelen módosítani a prioritásain.

2021. aug. 22. 19:02
 14/34 anonim ***** válasza:
87%

Az ülőmunkák térhódítása, a mosógép, mosogatógép, robotporszívó, villamos, vonat, autó, központosított élelmiszer-előállítás (azaz egyre kevesebben művelnek földet) stb tehet arról, hogy egyre kevesebbet mozgunk.

Átlag irodai dolgozó otthon-megálló, megálló-iroda, iroda-kajálda, kajálda-iroda, iroda-megálló, megálló-otthon távon mozog.

A neten töltött idővel viszont szerintem továbbra sincs gond. Te is a neten vagy most...

Alapvetően rohanó életmódot élünk.

Az én véleményem szerint az sincs rendben, hogy az emberek átlagosan 6 órát alszanak (legalábbis ez az a szám, amit a leggyakrabban hallani), magukba öntenek napi 3-5 kávét és közlik, hogy ennyi alvás nekik elegendő és ők jól vannak.

Amúgy nemcsak a mozgáshiány, illetve nemcsak a helytelen életmód okozhat betegségeket.

2021. aug. 22. 19:18
 15/34 anonim ***** válasza:
91%

Az, hogy nem a jelen életmódunkra "tervezték" a testünket igaz. De emiatt az internetet és a technikát hibáztatni hibás. A testünk vadászó, gyűjtögető életmódra optimalizálódott. 20-30-100 évvel ezelőtt sem voltunk ehhez közelebb, csak mert akkor nyomtatott sajtót olvastak az emberek és nem online híroldalakat. A monoton gyári munka legalább annyira, de sokkal inkább jobban károsítja a szervezetet, mint az ülőmunka.

Kis optimizmussal a technika fejlődése pont azt hozhatja el, hogy kiszakadjunk a 0-24-es mókuskerékből, több szabadidőnk legyen, illetve kevesebb monoton munkakőr. Onnantól kezdve pedig mindenkinek az egyéni döntése, hogy mit kezd a lehetőségeivel. Igen, biztos lenne 5-10 %, aki ki se mozdulna a lakásból, talán még a katétert is feldugná, hogy ne keljen wc-re se kimennie. De ennél szerintem jóval több olyan lenne, aki kirándulásra, utazásra, kertészkedésre, barkácsolásra, stb használná a felszabadult, korábban munkával illetve munkába bejárással töltött időt.

2021. aug. 22. 19:37
 16/34 A kérdező kommentje:

Továbbra sem olvastad el a cikket!

Igen, én is netet használom, amivel nincsen semmi baj. Sőt, a modern technika teljességgel nélkülözhetetlen. Az viszont már durva probléma, hogyha az emberek egész napját az ülés és a képernyőre meredés teszi ki.

Persze mondhatod, hogy így nincs időd, úgy nincs időd. Én elhiszem. Próbáld ezzel meggyőzni a testedet is.

Amúgy ez ma a 34. perc, amit a képernyő előtt töltök, futottam 15 km-t, sétáltam a családdal és a kutyával 5 km-t. Hétközben dolgozok, gyereket nevelek, levelezőn a harmadik szakomat végzem és láss csodát minden nap marad időm edzésre, sőt kijön a 8 óra alvás is. És nem vagyok ezzel egyedül. Rengeteg 30-as és 40-es bele tudja építeni a napjába a mozgást. Egész egyszerűen rákényszerültek.

2021. aug. 22. 19:39
 17/34 A kérdező kommentje:
# 15 Senki nem mondta, hogy az internet a fő baj forrás. A mezőgazdasági forradalom óta nem úgy használjuk a testünket, amire tervezve lett. De az i-re a pontot a digitális forradalom tette fel, mivel a tevékenységeink többsége átkerült a digitális térbe, ezért nem rendeltetésszerűen használjuk a testünket, hanem egyáltalán nem használjuk. Szerintem az emberek az így nyert szabadidejüket ugyanúgy online töltenék, ugyanabban a görnyedt pózban, mint amiben a nap többi részét töltenék. Legalábbis, ha azt nézzük, hogyn változtak a szabadidős szokásaink mondjuk az elmúlt 10 évben, akkor elég sanszos, hogy ez lesz.
2021. aug. 22. 19:44
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Na elolvastam a cikket, így a kommentjeidre ÉS a cikkre reagálok.

15-össel egyetértek, alapvetően már 20-30-40-50 éve se mozogtunk eleget, akkor a nyomtatott sajtó és a tévé miatt.

Amúgy a rajzolásról, festésről, regényolvasásról, versolvasásról, írásról mi a véleményed? Ezek is ülő hobbik. ;)

Tehát nem mindenről a digitális világ tehet.

Akiknek van szabadideje, azok sokszor sportolnak. Ráadásul én úgy látom, hogy egyre többen sportolnak és általánosságban egyre többen élnek egészségesen.

Tele vannak a túrázóhelyek, a Margitszigeti futópálya, az edzőtermek, a falmászótermek, az uszodák. Ahogy beszélgetnek az emberek, úgy érzésre 40-50% sportol.

Bár tényleg sok az élethelyzet, amikor NINCS szabadidő. Gyerekes szülők, ahol mindkettő fél dolgozik 8,5-9 órát - több ilyen családot ismerek, szomszéd, volt munkatársak, távoli rokonok, semmi szabadidő. Vagy tanulás (autodidakta, esti), vagy mellékállás vagy ezek tetszőleges keveréke.

Amúgy az emberi test közel sem tökéletes gépezet, telis-tele van "tervezési" hibákkal.

Nekem akkor is az a véleményem, hogy tök jó lenne, ha (a rák és az autoimmun betegségek ellenszere mellett) találnának valamit, ami egészségügyileg mintegy helyettesíti a sportot. A sport ma már szükséglet, mint az evés és az alvás, de nem mindenkinek van rá ideje és ha van is, nem mindenkitől "várható el", hogy szabadideje terhére pont ezzel foglalkozzon.

Az elhízás pedig összetett dolog. Rengeteg ember túlsúlyos vagy elhízott sport mellett. Tapasztalatom, mások tapasztalata és tudásom alapján sokkal többet ér a táplálkozás. Kalóriában is kijön, ha az ember számol: ha túl sokat eszik az ember / túl sok szénhidrátot / édességet / sört stb, akkor heti 3-5 óra sport közel se éget annyi kalóriát, mint kellene a fogyáshoz.

2021. aug. 22. 21:07
 19/34 anonim ***** válasza:
100%
Létezik automatikus izomstimulátor, de nagyon gyenge, nem mernek jót csinálni. Orvosi felügyelet kellene hozzá.
2021. aug. 22. 21:17
 20/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy elolvastad.

Igen, a TV is eléggé megváltoztatta az emberiség életmódját. Ezt elismerem. De azért egy TV kevésbé volt akkora hatással az emberekre, pusztán azért, mert a mérete miatt nem vihettük magunkkal 0-24-ben a zsebünkben, mint mondjuk az okostelefont. Én úgy látom, hogy az emberiség történetében minél több gépet használunk, annyival könnyebb és emiatt mozgásban szegényebb az életünk. De tény, hogy a TV is a maga idején forradalmi változásokat idézett elő.

Most, hogy mondod eszembe jutott, hogy vannak olyan gépezetek, amelyek elektromos árammal stimulálják az izmokat és így dolgoztatják meg. Ha nem is csodapirulával, de ezzel akár meg is lehetne oldani a testmozgás kérdését. :D Mondjuk munka közben a gépek frankón megerősítik az izmainkat. Mi a véleményed erről?

Milyen tervezési hibákkal van tele az emberi test? Egyszer egy amerikai prof azt mondta, hogy ha az emberi testet rendeltetésszerűen használjuk, akkor az 100 éves fájdalommentes életet garantál.

Az is igaz, hogy az elhízásért csak részben felel a mozgásszegény életmód. Ebben sokkal nagyobb hangsúlyt kap a táplálkozás.

Mondjuk a tapasztalataim szerint akik rendszeresen sportolnak, ők sokkal tudatosabbak a táplálkozás terén. Kevésbé hajlamosak teleenni magukat.

2021. aug. 22. 21:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!