Milyen növények vannak, amik rovarok általi beporzás nélkül is képesek szaporodni, és emberi fogyasztásra alkalmasak?
Láttam egy rövid youtube videót, hogy a rovarok eltűnése mennyire súlyosan érintené az emberiség élelmezését, arról jutott eszembe ez a kérdés.
Vannak egyáltalán olyan növények, amiknek nincs szüksége rovarokra, anélkül is szaporodnak, és emberi fogyasztásra alkalmasak?
Az erkélyen szoktam balkon-kertészkedni. Az első évben sok paradicsomvirág egyszerűen lehullt, mert kevés volt a méhecske, ültettem pedig virágokat is, egynyáriakat, meg petúniát, hogy odacsalja őket, azokra ment is valamennyi, de a paradicsomra alig.
Aztán láttam egy videót, hogy elektromos fogkefével kicsit meg lehet rezegtetni a virágot, mert a paradicsom önbeporzó, de végül festőboltban vettem egy pár nagyon finom ecsetet és azzal belepiszkálok a virágba, tökéletes beporzás, csak vegyem észre a virágokat, mert elég sűrűn futnak a növények, van amelyik két méterre is felnő, de vannak kis bokrosok, azokat nem is kacsolom, így nehéz megtalálni a virágokat, de óvatosan megrázogatok a száránál fogva, ha már túl van konyulva a balkonládán, mert egész nyáron hozza a virágokat.
Thumbling Tom, Vilma, Perun, BlackCherry, Bajaja, Golden Krone, ezek piros, sárga, fekete fürtös koktélparadicsomok, olyan az erkélyem, mint a dzsungel, alig tudok mozogni, de nagyon finomak.
Bazsalikom van még, azt tőosztással szaporítom, metélőhagyma és metélőpetrezselyem, meg virágok, de a mesterséges beporzás még a balkonon is csak részlegesen oldható meg, igazából a jó kertész méheket is tartson, akkor szinte biztosra mehet, hogy termése is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!