Milyen növényeknek kell a beporzás?
Ha nincs beporozva egy növény akkor annak a magja nem is lesz termékeny?
Ha beporzok két másfajta növényt akkor annak a "DNS" keveredik?
Arról is hallottam, hogy a nem termékeny mag vagyis amiből nincs semmi beáztatáskor a víz tetején maradnak.
1. Milyen növényeknek kell a beporzás?
Minden virágos növénynek.
2. Ha nincs beporozva egy növény akkor annak a magja nem is lesz termékeny?
Ez kicsit paradoxon, ugyanis megporzás nélkül a mag sem tud kialakulni. A megporzás a magkezdeménynél történik, nem a magnál. Majd sikeres megporzás után alakul ki a mag, vagy egyáltalán nem alakul ki (ha sikertelen a megporzás).
3. Ha beporzok két másfajta növényt akkor annak a "DNS" keveredik?
A pollenek alakja és más tényezők biztosítja, hogy ez ne következhessen be. Persze hibridek keletkezhetnek. Ilyenkor sem "keveredik" a két DNS (legalábbis szerintem elég rossz kifejezés). Az "anyai" és "apai" genetikai anyag ilyenkor együtt fejezi ki a hatását (mint normál esetben), semmi különös nem történik.
4. Arról is hallottam, hogy a nem termékeny mag vagyis amiből nincs semmi beáztatáskor a víz tetején maradnak.
Megint csak, ilyen nincs, hogy terméketlen mag, mert a megtermékenyítés után alakul ki a mag. Ettől még lehet terméketlen egy mag (pl. hibrid magja). Nem látom értelmét ennek a víz dolognak, szerintem semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.
Egyébként itt egy kép, amin könnyen belátható, hogy idegen fajok általában miért képtelenek egymás beporzására (a képen különböző növényekről származó pollenek láthatóak):
Bocsi, itt a helyes link:
Egyik linket sem tudtam kinyitni, de ez lényegtelen. Gratulálok az első válaszolónak! Vagy biológia szakos pedagógus, vagy a növények körül forgolódik (nemesítő? stb). Nagyszerű és kimerítő választ adott a kérdezőnek.
Egy toldalékot a "Ha beporzok két másfajta növényt akkor..." mondathoz azért hozzáfűznék: Ez olyan képtelenség, mint pl. a ló sem tudja megtermékenyíteni a tehenet, a majom az embert stb..
Köszönöm a megerősítést! Nekem se nyitja meg a linket, fogalmam sincs, hogy miért. Egyébként csak a "pollen" szót kell beütni. Azt akartam prezentálni, hogy mennyire eltérő lehet a pollenek alakja. Amúgy fontos is, mert az alak segítségével meg lehet állapítani, hogy milyen fajról van szó. A csíranyílás(ok) (az a hely a pollenszemen, ahol a pollentömlő kilép) száma, elhelyezkedése, alakja nagyon fontos rendszertani bélyeg.
Igazából biológia alapszakos hallgató vagyok, emellett a növényekhez annyi közöm van, hogy nagyon szeretem őket (nekem is vannak) :)
Köszönöm a válaszokat.
A mag továbbviszi a vírust ha a növény elkapja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!