Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy vadonélő majomnak...

Ha egy vadonélő majomnak megtanítanánk a tűzgyújtást, és ő továbbadná a tudást fajtársainak, akkor az a csoport kvázi ősemberi szintre léphetne?

Figyelt kérdés

Ismert tény, hogy sikerült már betanítani bonobó majomnak a tűzrakást.

A tűzgyújtás az egyik fő momentum, amikortól az ember kiemelkedett állatvilágból. Kérdés hogy az igény egy mellékes tényező az emberré válásban, vagy legalább olyan fontos mint maga a képesség?

A vadon élő majmok miért nem érzik szükségét hogy tüzet gyújtsanak?

2021. júl. 26. 21:34
1 2 3 4
 31/38 Tom Benko ***** válasza:
100%

@honnantudhatnam/28: Szakácsokat tanítok. (Matematikára, mielőtt félreértések születnének.) Ők pontosan úgy tanulnak, ahogy írtad. A szakoktató lépésről lépésre elmondja az adott étel elkészítését. Aztán az egyes munkafolyamatok és a megnevezések összekapcsolódnak, és egyre kevesebb utasítást kell adni.

Ami kérdés megmarad - vajon a majmok esetén egy ilyen összekapcsolódás mennyi idő? Az ember esetén kb. nyolc-tíz alkalom, és majdnem ugyanennyi a rögzülés.

2021. aug. 13. 12:11
 32/38 Wadmalac ***** válasza:
88%

"éppen a Szépasszonyvölgyéből írok, és néhány pálinka, és néhány 3 deci 3 nagyon vörös és nagyon szárazat"

És közben még GYK-ra is feljössz? Én biza bevallom, szabadidőmben, főleg relaxálva ide nem nézek. :D

Enthusiasm level 1000.

:D

2021. aug. 13. 12:48
 33/38 Pombe ***** válasza:
85%

Nekem ez is szórakozás, ráadásul alakul néha úgy, hogy esz a fene, hogy minél gyorsabban válaszoljak...

2021. aug. 13. 18:57
 34/38 Prokopf ***** válasza:
100%

Egyes források szerint elődeink 1,600,000 éve ismerik a tüzet, mások szerint 790,000 éve, a homo sapiens is már jó ideje használja. (Világítás, fegyver, meleg, táplálkozás az őskorban. Kohászat, termőföld teremtése erdőégetéssel, kémia stb. később.)

Technikai civilizációnk az elektromosság felfedezéséig gyakorlatilag a tűzön alapult.

Hogy mióta tudjuk, hogy tulajdonképpen mi is a tűz?

Kb. 300 éve. Ennyit a majmokról.

2021. aug. 16. 18:16
 35/38 Pombe ***** válasza:

#34: "Kb. 300 éve. Ennyit a majmokról."

Reménykedjünk benne, hogy legalább te érted, hogy ezt mire fel írtad, és hogy ennek mi köze az irányadó alapkérdéshez.

2021. aug. 18. 10:18
 36/38 Wadmalac ***** válasza:
100%
Hát ha másfél millió éven át tudtuk gond nélkül használni anélkül, hogy pontosan tudnánk, mi az, nem tudom, miért lenne ez gond más főemlősnek. :D
2021. aug. 18. 10:46
 37/38 Pombe ***** válasza:
72%

Az a bunkó haverom, a kondér alá való gyújtási kísérletem közben nem figyelt oda a hosszas magyarázatomra a tűz és az oxidáció... Helyette: "Na, húzzá', és engedj oda! Lassan már füstbe bénázod az egész Velencei tavat..."

Ezért nem halad a tudomány! Az ilyen érzéketlen tahók miatt... (ezt meg is mondtam neki, az meg csak kiröhögött...) jó, rögtön lett tűz, az igaz, de biztosan csak azért, mert én előtte sokáig kínoztam a tűzrakást...

:(

2021. aug. 18. 12:29
 38/38 Wadmalac ***** válasza:
100%

:D

Evvan, a tudományt jó dolog mélyen ismerni, de néha jobb nem abban a mélységben alkalmazni. :D

2021. aug. 18. 12:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!