Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tudom kiszámítani az...

Hogyan tudom kiszámítani az összegképletből az anyagmennyiséget?

Figyelt kérdés
2010. aug. 27. 21:45
 1/4 anonim ***** válasza:

Lehet, hülyeséget mondok, de szrerintem sehogy. Pl a víz összegképlete H2O, amiből senki nem mondja meg, hogy most egy molekuláról van szó, vagy egy liter vízről. Viszont az kiderül belőle, hogy x mol O2 mellé 2x mol H2 társul.

1 mol vízben 0,5 mol O2 van és 1 mol H2.

2010. aug. 27. 21:56
 2/4 A kérdező kommentje:

nekem is ez volt a problémám.

de aztán rájöttem, h buta vagyok, és egy fontos dolgot nem láttam.:D köszönöm azért.:)

2010. aug. 27. 21:59
 3/4 anonim ***** válasza:
ha az az összegképlet megvan, akkor megkapod, hogy milyen elemekből mennyi található az adott molekulában. és mivel minden elemnek van moláris tömege, így össze tudod adogatni őket. a moláris tömeg az azt mutatja meg, hogy egy adott anyagből 6*10 a 23. hatványon darabnak mennyi a tömege. tegyük fel neked van egy szén-dioxidod. összegképlete CO2 ---> 1 db C és 2 db O. a szén moláris tömege 12 gramm, az oxigéné 16. 2*16+12= a szén-dioxid moláris tömege. ha meg van adva, hogy mennyi gramm CO2-nek kell az anyagmennyiségét kiszámítani, akkor a grammennyiséget elosztod a moláris tömeggel, és megvan, hogy hány mol CO2. pl 88 gramm szén-dioxid hány mol? akkor tudod, hogy a moláris tömege 44 gramm, és a 88-at elosztod a 44-gyel. az 2. 2 mol CO2.
2010. aug. 27. 22:06
 4/4 A kérdező kommentje:
igen, igen meg van már, köszönöm, figyelmetlenség volt a probléma.:)
2010. aug. 27. 22:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!