Lehet ez a tudományos kutatás hamisitvány?
A Mandiner (is) hivatkozik egy tudományos kutatásra, amibe majdnem 500 000 embert vontak be, és megállapították, hogy a homoszexualitásban a genetikának csekély jelentősége van. Tehát nincs meleg gén, senki sem születik annak. Az előbb feltettem ezzel kapcsolatban kérdést a meleg rovatban, ahol nem igazán jutottam élőre. Sőt, azt mondták, hogy a kutatás lehet hamisitvány.
Nem vagyok annyira jártas a természettudományban, ezért örülnék, ha elmondanák olyanok, akik jártasak benne, hogy mennyit lehet elhinni a mandineres cikkből:
Köszönöm a válaszokat előre is.
Valószínűleg az sem genetikailag kódolt, ha valaki mondjuk a szőkéket szereti, vagy csak a vörőseket, vagy a hatalmas mellő nőket, vagy a kifejezetten kismellűeket, a magasakat, az alacsonyakat... és pont így a saját nemét vagy a másikat. Nem igazán genetikailag kódolt, mégis egy "ez van" jellegű ízlés.
Én pl kifejezetten nem szeretem a nagy melleket (sorry mindenkitől!) és hiába ömlik mindenhonnan, hogy az a szexy, nem fog nekem az tetszeni, nem ahhoz fogok vonzódni. A nemi irányultság hatványozottan ilyen.
Akkor a mandineres cikk forrása, ami azt állítja, hogy közel 500 000 ember vizsgálata alapján a genetika csak 8-25%-ban számít ebben a kérdésben, az hiteles?
Ezek szerint az, hogy valaki melegnek születik, tévedés?
Óvatosan ezzel. Megnéztem a tanulmányt (egyébként erről van szó: [link] ). Találtak 5 olyan régiót az emberi genetikai állományban, amelyeknek bizonyos variációi szignifikánsan asszociáltak a homoszexuális viselkedéssel. Ezek viszont csak 8-25%-ban tehetők felelőssé a végeredményért. Ebből szűrte le a média, hogy "nincs genetikai háttere az azonos nemhez való vonzódásnak".
Egyrészt semmi sem fekete vagy fehér, és 25% az nem nulla. Másrészt ez csak a DNS-bázissorrend, vagyis a "genetikai hardware". Egyre több adat gyűlik arról, hogy az epigenetika (vagyis az a kód, ami meghatározza, hogy mely DNS-régiók aktívak, és melyek nem), vagyis a "software", ami fut, rengeteg mindent eldönthet. Ezt nem vizsgálta a hivatkozott tanulmány.
Főleg, ha aktuálpolitikai súlya van egy adott kérdésnek, nem tartom korrektnek a médiától, hogy féligazságokat kap fel és mutat be a természettudomány zászlaja mögött. Az az igazság, hogy még nem értjük teljesen, hogyan formálódik az ember szexualitása.
Végeztek ikrekkel is kutatásokat, és ebből is az jött le, hogy 𝐕𝐀𝐍 genetikai összetevő is.
De nem kizárólagos!
Tehát beleszól a genetika is, de nem döntő módon.
Egyébként ezt az is mutatja, hogy homoszexuális pároknak pont olyan arányban születik ilyen gyerekük, mint másoknak.
Hogy lehet-e egy tudományos kutatás megalapozatlan?
Milgram-kísérlet
Stanfordi börtönkísérlet
bystander effect
Ahogy látom, már mindenki emlegette, valóban ez a tanulmány hitelesnek tűnik és 500 000 ember már elég reprezentatív lehet. Szerintem a 8-25% túlzó (a legutóbbi cikket 1-2 éve láthattam, ami 5-8%-ot tárgyalt), de ennyi erővel a fekete lyukak tartalmát is vitathatnám, mivel nem vagyok hozzáértő. Ami napjainkban bizonyosnak látszik, hogy ez egyáltalán nem döntőjellegű, hanem inkább a környezeti behatások irányítják a szexuális orientáltságot.
Amit hozzátennék ehhez adalék információnak, hogy egyébként az LGTV+ közösség meglepően pozitívan fogadta. Ez mindenképp elgondolkodtató abból a szempontból, hogy milyen irányba változtatja a narratívájukat.
Gondolom, te a vallás rovatból jöttél ide, veled sem igazán értek egyet. Egyelőre úgy tűnik, születik senki kifejezetten homoszexuálisnak, de van genetikai alapja, amint a tanulmányban olvasható.
Abban meg nem hiszek, hogy ha kialkult a nemi identitás, azt kezelni lehetne. Nem tudok arról, hogy elismert pszichológiai szaktekintélyek ezt mondanák. És amúgy nem is kell kezelni, ha elfogadta magát.
A "kezelés" vallásos, (feltehetően fundamentalista) pszichológusok ajánlják, akiknek a vallása bűnnek tartja a homoszexualitást.
Ennek a témának azonban itt nincs helye. Tudományos szemszögből foglalkozunk itt vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!