Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet ez a tudományos kutatás...

Lehet ez a tudományos kutatás hamisitvány?

Figyelt kérdés

A Mandiner (is) hivatkozik egy tudományos kutatásra, amibe majdnem 500 000 embert vontak be, és megállapították, hogy a homoszexualitásban a genetikának csekély jelentősége van. Tehát nincs meleg gén, senki sem születik annak. Az előbb feltettem ezzel kapcsolatban kérdést a meleg rovatban, ahol nem igazán jutottam élőre. Sőt, azt mondták, hogy a kutatás lehet hamisitvány.

Nem vagyok annyira jártas a természettudományban, ezért örülnék, ha elmondanák olyanok, akik jártasak benne, hogy mennyit lehet elhinni a mandineres cikkből:

[link]

Köszönöm a válaszokat előre is.

2021. júl. 3. 12:15
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

[link]

Nem hamisítvány.

2021. júl. 3. 12:39
 2/10 anonim ***** válasza:
15%
Én csak annyit tudom erröl, hogy pl tulszaparodott majmoknál megjelenik a homosexualitás. Szóval ez csak egy viselkedési forma szerintem is amihez a géneknek kevés köze van.
2021. júl. 3. 12:44
 3/10 Mojjo ***** válasza:
99%

Valószínűleg az sem genetikailag kódolt, ha valaki mondjuk a szőkéket szereti, vagy csak a vörőseket, vagy a hatalmas mellő nőket, vagy a kifejezetten kismellűeket, a magasakat, az alacsonyakat... és pont így a saját nemét vagy a másikat. Nem igazán genetikailag kódolt, mégis egy "ez van" jellegű ízlés.

Én pl kifejezetten nem szeretem a nagy melleket (sorry mindenkitől!) és hiába ömlik mindenhonnan, hogy az a szexy, nem fog nekem az tetszeni, nem ahhoz fogok vonzódni. A nemi irányultság hatványozottan ilyen.

2021. júl. 3. 12:45
 4/10 A kérdező kommentje:

Akkor a mandineres cikk forrása, ami azt állítja, hogy közel 500 000 ember vizsgálata alapján a genetika csak 8-25%-ban számít ebben a kérdésben, az hiteles?

Ezek szerint az, hogy valaki melegnek születik, tévedés?

2021. júl. 3. 12:49
 5/10 anonim ***** válasza:
96%

Óvatosan ezzel. Megnéztem a tanulmányt (egyébként erről van szó: [link] ). Találtak 5 olyan régiót az emberi genetikai állományban, amelyeknek bizonyos variációi szignifikánsan asszociáltak a homoszexuális viselkedéssel. Ezek viszont csak 8-25%-ban tehetők felelőssé a végeredményért. Ebből szűrte le a média, hogy "nincs genetikai háttere az azonos nemhez való vonzódásnak".

Egyrészt semmi sem fekete vagy fehér, és 25% az nem nulla. Másrészt ez csak a DNS-bázissorrend, vagyis a "genetikai hardware". Egyre több adat gyűlik arról, hogy az epigenetika (vagyis az a kód, ami meghatározza, hogy mely DNS-régiók aktívak, és melyek nem), vagyis a "software", ami fut, rengeteg mindent eldönthet. Ezt nem vizsgálta a hivatkozott tanulmány.

Főleg, ha aktuálpolitikai súlya van egy adott kérdésnek, nem tartom korrektnek a médiától, hogy féligazságokat kap fel és mutat be a természettudomány zászlaja mögött. Az az igazság, hogy még nem értjük teljesen, hogyan formálódik az ember szexualitása.

2021. júl. 3. 12:52
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Végeztek ikrekkel is kutatásokat, és ebből is az jött le, hogy 𝐕𝐀𝐍 genetikai összetevő is.

De nem kizárólagos!

Tehát beleszól a genetika is, de nem döntő módon.

Egyébként ezt az is mutatja, hogy homoszexuális pároknak pont olyan arányban születik ilyen gyerekük, mint másoknak.

2021. júl. 3. 13:11
 7/10 anonim ***** válasza:
22%

Hogy lehet-e egy tudományos kutatás megalapozatlan?

Milgram-kísérlet

Stanfordi börtönkísérlet

bystander effect

2021. júl. 3. 13:25
 8/10 anonim ***** válasza:
31%

Ahogy látom, már mindenki emlegette, valóban ez a tanulmány hitelesnek tűnik és 500 000 ember már elég reprezentatív lehet. Szerintem a 8-25% túlzó (a legutóbbi cikket 1-2 éve láthattam, ami 5-8%-ot tárgyalt), de ennyi erővel a fekete lyukak tartalmát is vitathatnám, mivel nem vagyok hozzáértő. Ami napjainkban bizonyosnak látszik, hogy ez egyáltalán nem döntőjellegű, hanem inkább a környezeti behatások irányítják a szexuális orientáltságot.

Amit hozzátennék ehhez adalék információnak, hogy egyébként az LGTV+ közösség meglepően pozitívan fogadta. Ez mindenképp elgondolkodtató abból a szempontból, hogy milyen irányba változtatja a narratívájukat.

2021. júl. 3. 15:00
 9/10 anonim ***** válasza:
3%
A kutatás igaz. Nem születik senki homoszexuálisnak. Kis korában ezt látja valakitől vagy zaklatás éri amit nem mer elmondani. Ezeket a lelki sérelmeket kezelni kellene pszichológussal, nem pedig melegnek nevelni az LMBTQsokkal
2021. júl. 3. 16:21
 10/10 A kérdező kommentje:

Gondolom, te a vallás rovatból jöttél ide, veled sem igazán értek egyet. Egyelőre úgy tűnik, születik senki kifejezetten homoszexuálisnak, de van genetikai alapja, amint a tanulmányban olvasható.

Abban meg nem hiszek, hogy ha kialkult a nemi identitás, azt kezelni lehetne. Nem tudok arról, hogy elismert pszichológiai szaktekintélyek ezt mondanák. És amúgy nem is kell kezelni, ha elfogadta magát.

A "kezelés" vallásos, (feltehetően fundamentalista) pszichológusok ajánlják, akiknek a vallása bűnnek tartja a homoszexualitást.

Ennek a témának azonban itt nincs helye. Tudományos szemszögből foglalkozunk itt vele.

2021. júl. 3. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!