Ha csak biológiai algoritmusok vagyunk miért döntöttem úgy hogy kiìrom ezt a kérdést? Bővebben lent.
Nem ismerem az említett urat és munkásságát, de én is hasonló következtetésekre jutottam. Én abból indultam ki, hogy a világegyetemnek a 0,(sok0)1%-át teszik ki az emberek, miért csak ilyen kevés hányadának van "szabad akarata"?
Nem igazán tudom értelmezni ezt a "köztes hézagot", amiről beszélsz, de ha jól értem, akkor nálad az a probléma, hogy összesen 2 "algoritmust" ismersz el (ami igen-nem), viszont a borotválkozás, mint művelet ennél sokkal összetettebb; először is, meg kell választanod az eszközt. Utána el kell döntened, hol kezded a borotválkozást. Aztán azt, hogy abból a pontból milyen irányba haladsz. Tehát itt nem 1-2 algoritmusról beszélünk, hanem jóval többről, amik ráadásul párhuzamosan futnak. A lefutás eredménye az, hogy "mennyire vagy megborotválkozva". Elvégre a "megborotválkozom" nem csak azt jelenti, hogy csupaszra nyírom a pofámat, hanem vannak különféle szakáll- és bajuszviseletek is.
"Ha az akaratom illúzió, miért tudok rajta elmélázni?"
Mert az akarat nem illúzió, hanem következmény.
És utána meg tudod vizsgálni.
A tudatodon kívül létezik még néhány - ÖNÁLLÓ - központ az agyadban: például a tudattalan, vagy az érzelmi agy.
Ezek is tudnak dönteni, és még ráadásul a tudat alá is van rendelve nekik.
Ha egy determinisztikus világban hiszel, annak az alapja gyakorlatilag pont az, hogy hiába van előtted több lehetőség, ha minden változó ismert lehetne ami a döntésedhez vezet akkor előre tudható lenne melyiket fogod választani. Mert te gondolkodsz tajta ugyan, de ebben az esetben már előre determinált az is hogy mi lesz majd a teljes gondolatmeneted és mi lesz a végetedménye.
Pont ugyanúgy, mint bármi más.
Nem azért nem ölsz embert, mert ez törvény, hanem mert ez van beléd kódolva.
"az erény, vagy a felelős cselekedet?"
Evolúciósan hasznos dolgok, ezért terjedtek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!