Milyen algoritmus a legjobb mátrixok logaritmusára?
Mátrixból szeretnék mátrix alapú logaritmust vonni, a két mátrix azonos dimenziójú (és négyzetes), olyan számot várok, amit ha felemelek az egyik mátrixra, a másikat kapom meg.
Legjobb alatt a pontosságot és gyorsaságot értem.
Köszönöm!
Kedves Kristóf! "Mátrixból szeretnék mátrix alapú logaritmust vonni, egy olyan számot várok..."
log_A(B) = x
"...amit ha felemelek az egyik mátrixra, a másikat kapom meg."
Igencsak unortodox definíciója ez a logaritmusnak, még tőled is szokatlan :) log_A(B) = x jelentése földi halandók számára A^x = B, nem pedig x^A = B.
Talán nem ártana a magasröptű gondolatok szövése közben megpihenni egy félórára, és tisztázni a fejedben a logaritmus és gyökvonás közti különbséget. Persze most foghatod magad és szemrebbenés nélkül kiírhatod ugyanezt a kérdést a logaritmus szót gyökvonásra cserélve, de nem hiszem, hogy sok értelme lenne addig, amíg ilyen zavaros képek élnek benned a legalapvetőbb műveletekről is.
Köszönöm, hogy felhívtátok erre a kis elírásra a figyelmemet. Ahogy #3-as kolléga is írja:
> log_A(B) = x jelentése földi halandók számára A^x = B,
Tehát a megtalálandó logaritmus x eredménye egy szám, ami az egyik mátrix hatványaként (A^x) a másikat kapja meg (B). Nyugodtan feltételezhetjük, hogy a szóban forgó négyzetes mátrixok regulárisok, továbbá rendelkezésre áll a diagonalizált alakjuk.
Ezt a mátrix alapú logaritmust én nem értem. Mátrixnak lehet venni a logaritmusát (aminek az alapja egy megfelelő szám), sorfejtéses definícióval. Az eredmény természetesen mátrix lesz.
De hogy van az, hogy maga az alap is mátrix?
A föntebbi esetre egyébként tudok ajánlani jó algoritmust, de ezt a mátrix alapot nem értem, pedig évekig tanultam felsőbb matematikát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!