Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek arról az...

Mi a véleményetek arról az elméletemről, hogy az univerzumot összetartó erő/ sötét anyag valójában csak az égitestek robbanásakor létrejövő vákuum.?

Figyelt kérdés

Láttam videót egy atom robbantástól távoli fasor-ról, amik először eltolt a robbanás ereje, de utána visszafelé hajtotta, húzta őket a robbanás által létrehozott vákuum, de lehet félre értelmeztem a látottakat.

Valamint kisebb mértékben, de szerintem egy mozgó galaxis maga mögött vákuumot hagy, hoz létre. De javítsatok ki ha tévednék.

2021. júl. 2. 19:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Igen, most nézem, hogy ez a zseni téged is lepontozott.

Szerintem a tudományos fórumon 70% fölött kellene csak tudni lepontozni.

2021. júl. 3. 12:23
 12/21 A kérdező kommentje:

#9 A feketelyukkal, még majdnem ki is fogtál rajtam, de az úgy keletkezik, vagyis akkor amikor egy kellően nagy csillag önmagába roskad igaz, hogy a nyomástól, de a kilökődés csak ez után következik, a feketelyukon kívüli részekről, és ilyenkor már nem a külső nyomás tarja egyben, hanem belső erő, de szerintem ez egy külön téma.

A kakaós csigát meg én nem pontoztam, de talán mindegy is ki volt.

2021. júl. 3. 13:00
 13/21 anonim ***** válasza:

"a kilökődés csak ez után következik"

Nem, ez egyszerre megy.

2021. júl. 3. 13:06
 14/21 A kérdező kommentje:

#13 Remélem te is annyira élvezed a tudományos beszélgetésünket mint amennyire én.

"Nem, ez egyszerre megy."

Tehát ha jól értem, egy csillag robbanásának kiindulása nem központi, hanem a belsejében egy az átmérőjénél kisebb sugarú göbből indul, kifelé is, meg befelé is, a befelé robbanás hozza létre pl. a feketelyukat, a kifelé irányuló, meg kisöpri a körülötte levő teret. A kisöpőrt részen mi fog maradni? Igazából ténylegesen a semmiről beszélgetünk :)

2021. júl. 3. 13:42
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Hát... igazából én azon gondolkodom, hogy mi alapján alakulnak ki az elképzeléseid?

Mert a tudománynak olyan sok köze nincs hozzá.

A robbanás azért alakul ki, mert ahogy a csillagból (már nova állapotban) áramlik kifelé az anyag, ez egy ideig szabadon átmegy a csillag külső részein.

Aztán van egy olyan pont, ahol a külső rétegek egyszer csak átlátszatlanok lesznek, vagyis az áramlás nem tud kimenni.

Na, ekkor dobja le a külső rétegeket: ahogy mondtad, nagyjából gömb alakban - és ezzel EGYÜTT belül annyira megnő a nyomás, hogy neutroncsillag vagy fekete lyuk keletkezik.

Ezt hívják befelé robbanásnak (implózió).

Érdekesség, hogy fekete lyuk keletkezhet ilyen robbanás nélkül is. Ilyenkor kívülről csak annyi látszik, hogy a csillag hirtelen eltűnik.

2021. júl. 3. 14:10
 16/21 A kérdező kommentje:

#15 Előszór is köszönöm a válaszod elgondolkodtató volt.

"Hát... igazából én azon gondolkodom, hogy mi alapján alakulnak ki az elképzeléseid?

Mert a tudománynak olyan sok köze nincs hozzá."

Engem felesleges támadnod, ez ugyan olyan gyerekessé teszi a hozzászólásodat, mint ha "Csak szólok"-al kezdenéd (nem vettem támadásnak amit írtál, de azért vissza támadok). A tudományos gondolkodás része mindennek a megkérdőjelezése, újra számolása, újra mérése legalább háromszor. Írott szövegnek, meg számítógépes animációknak én nem sok hitelt adok. Az űrkutatás valóban nem a szakterületem, a megkérdőjelezésen túl nem tudok sokat tenni, ezért tettem közzé az elméletem, hogy aki tud, hátha tippet adok neki. Valóban maradnom kellene a kézzel fogható dolgoknál, meg például a Pí-t sem kellene (újra számolnom), meg a pontosabb kiszámítási módján annyit gondolkoznom, de megtették már előttem sokan, miért ne lehetnék én a következő, szeretek mögé látni a dolgoknak.

#1 "légüres térben hogy lehetne vákum?"

Kénytelen vagyok erre is válaszolni, mert nagyon felpontoztátok (én nem értékeltem megjegyzem) Légüres tér elméletileg nem létezhet (a vákuumot, meg két u-val írják), de ha elolvassátok itt az első 2-3 mondatot szerintem megértitek, mi a vákuum, meg a légritka tér közt a kapcsolat.

[link]

Én igazából az űr vákuumának (légritkaságának) a különbségeire gondoltam, ami mint írtam gyorsan, de nem azonnal egyenlíti ki a saját rendszerét.

2021. júl. 4. 02:29
 17/21 A kérdező kommentje:
Az elméletemet bizonyítani esetleg a sötét anyag feltérképezésével, az abban esetlegesen mérhető csomópontok elhelyezkedésével, az elméletemhez passzoló mintával lehetne, de tudom, hogy ez még annak sem lenne könnyű aki tűz-közelben van. Tovább nehezíti a dolgot, hogy az űr ~90%a vagy mennyi sötét anyag (ami mellesleg közel/arányaiban az űrben lévő anyag és üres/vákuum tér aránya durván, tudom, hogy a naprendszerünket nem a vákuum vagy sötét anyag tarja egyben, hanem a gravitáció). De mint írtam ezek csak elméletek én sem hiszek bennük, amíg nem bizonyíthatók, vagy valaki jobb elméletet nem bizonyít. A sötét anyaggal kapcsolatban még szerintem van mit felfedezni, de szerencsére nem tőlem várják a választ, én csak segíteni próbáltam.
2021. júl. 4. 03:28
 18/21 A kérdező kommentje:
Elmézést a tripla postért, de ha már a tudományos gondolkozás felhozódott/felhoztam :) tudnánk itt létrehozni sötét anyagot, akár pár atomnyit is? Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogy minek, még többeket, köztük engem sem érdekel annyira a dolog, de egy valaki is elég aki megcsinálja, annak elhiszem bármit is mondjon a természetéről, keletkezéséről..
2021. júl. 4. 04:56
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

"felesleges támadnod"

Nem támadás.

A tudománynak vannak módszerei, ezeket te nem követed.

Az első, hogy ha érdekel valamilyen téma, akkor abból megszerzed a szükséges ismereteket, és csak utána kezded továbbfejleszteni, ha képes vagy rá.

"szeretek mögé látni a dolgoknak."

Ez dicséretes - de ismeretek nélkül garantáltan tévútra jutsz. A tudománynak ez a területe már annyira távol esik a hétköznapi élettől, hogy a józan ésszel nem sokra jutsz itt.

"a sötét anyag feltérképezésével"

Ez egyelőre csak galaxis nagyságú méretekben megy.

"az abban esetlegesen mérhető csomópontok elhelyezkedésével"

Na, ezt kellene megértened: ebben NINCSENEK csomópontok. A sötét anyag nem tapad. Olyan helyek vannak, ahol több van: ott, ahol nagyobb a gravitáció. De ez valószínűleg pont fordítva történt: vagyis előbb volt ott a sötét anyag, utána csoportosult köré a normál anyag.

"tudnánk itt létrehozni sötét anyagot, akár pár atomnyit is?"

Hogyne.

Tuti Nobel-díj.

De ehhez először is ki kellene deríteni, hogy 𝐌𝐈 a sötét anyag?

Lehet, hogy valamilyen ismert anyagból van.

De lehet, hogy nem.

2021. júl. 4. 11:51
 20/21 anonim ***** válasza:
0%

Ez az energia a végtelenből jön.

A teremtő energiája, ami működteti az univerzumot.

Azáltal hogy jobban megismeri önmagát folyamatosan, tágul, növekszik.

Ezt az energiát sokan képesek érzékelni is, mint pl a médiumok, akik nem spiritiszta szeánszokon szellemekekel kommunikálnak, hanem a MERKABA mező segítségével információkat próbálnak meg lehozni ebből az energiából, ami az univerzum működésével kapcsolatos.

2021. júl. 4. 13:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!