Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem veszi mindenki...

Miért nem veszi mindenki komolyan a globális felmelegedést?

Figyelt kérdés
2021. jún. 30. 13:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

ma 15:15

"A közember komolyan veszi, de rég rájött hogy itt ő nem tud mit tenni. Azzal a napi egy palack szemétkéjével nem tudja megváltani a világot, amikor a multik tízezer tonna gázt bocsájtanak ki"

Hamis kép. Sokkal több kisember van, mint multi és a sok kicsi is sokat számít."

Ami egyfelől igaz, másfelől viszont: melyik tűnik kivitelezhető megoldásnak? 8 milliárd embert egyesével megnevelni, vagy egységes szabályozással elérni hogy egyáltalán ezek az emberek ne is tudjanak a bolygót veszélybe sodró döntéseket hozni (e.g. ne legyen a boltban műanyag fogkefe)? Feltételezve, hogy szeretnénk valamit csinálni.

Utóbbi sem könnyű, de az előbbi szerintem lehetetlen.

Ha mi itt Európában ahányan vagyunk innentől kezdve egy molekula CO2 kibocsájtásáért sem leszünk felelősek, futva járunk dolgozni, a patakban fürdünk és megesszük a saját szemetünket, a kérdés szempontjából akkor sem fog semmi változni.

Máshogy feltéve a kérdést: ahhoz képest, hogy nekem arányaiban mekkora "kényelmetlenség" a környezettudatos életmód (mert ez objektíven nézve sok tekintetben igenis kényelmetlen), mennyit számít az a "big picture"-be bele? Ha én holnaptól csak biciklivel járok, akkor azon túl hogy magamat szívatom, jobb lesz bárkinek, bárminek?

És igen, ha mindenki így gondolkodna..., meg ha mindenki nem így:) De én a saját és a gyerekeim jövőjét nem szeretném arra feltenni, hogy a rózsadombi BMW-s paraszt vajon megtanul-e (és ha igen, vajon még időben?) környezettudatosan élni, meg arra sem, hogy annál a 750 millió szénnel fűtő indiai háztartásnál mikor lesz kiépítve az A+ energetikai osztályozású központi fűtés:)

Úgy gondolom hogy erre a mindannyiunkat fenyegető problémára csak és kizárólag a realitásokat figyelembe vevő objektív megoldás lehet célravezető. Ismerjük az embereket, tudjuk hogy milyenek, nem reális, hogy ezt önszerveződő, "bottom-up" jelleggel meg tudják oldani. Még ha az is lenne, nincs rá idő. De szerintem nem az.

2021. jún. 30. 16:12
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Mégis mi a francot akarsz ezzel? Komolyan vesszük, na és?
2021. jún. 30. 22:28
 13/14 Wadmalac ***** válasza:

"melyik tűnik kivitelezhető megoldásnak? 8 milliárd embert egyesével megnevelni, vagy egységes szabályozással elérni hogy egyáltalán ezek az emberek ne is tudjanak a bolygót veszélybe sodró döntéseket hozni"

Mindkettő megoldható és meg is kell oldani.

Az első változathoz generációváltás kell, aki még a belexarásban nőtt fel, nem fog változni.

A második változathoz meg elég kemény beruházások kellenek, ipar, logisztika teljes átszabása, úgy, hogy működőképes maradjon az átállás közben is.

Egyik sem megy gyorsan.

De mindkettő folyamatban van.

Sajnos Mo. éppenséggel mindkettőben rendelkezik némi elmaradással.

2021. júl. 1. 07:13
 14/14 anonim ***** válasza:
Én komolyan veszem. De eszem ágában sincs tenni ellene, sőt, ha képes lennék rá, jelentősen felgyorsítanám
2021. júl. 3. 00:30
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!