Ha a naprendszer határán megjelenne egy feketelyuk, milyen hatása lenne?
Van egy feltételezett égitest (angolul Planet-x), ami nagy valószínűséggel létezik (valami eltéríti arra a minibolygók pályáját), de még nem nagyon tudni, hogy mi, két elmélet is van (egyelőre nem sikerült lencsevégre kapni):
- Egy Neptunuszhoz hasonló jégbolygó (nem tudom már hányszoros földtömeg)
- egy nagyon kicsi fekete lyuk
Ezt csak amiatt mondom el, hogy lásd, hogy a fekete lyuk még nem jelentheti automatikusan a naprendszer eltűnését, ha nem túl nagy tömegű.
12 voltam:
Term, ha a Naprendszer végére helyezed a galaxisunk közepén lévő fekete lyukat, nagyon hamar felzabálja a naprendszert.
A fekete lyuk nem egy gigantikus porszívó, amit mindent magába szippant, hanem egy ugyanolyan módon gravitáló égitest, mint egy csillag vagy bolygó, csak kompaktsága miatt kívülről elérhető körülötte egy olyan téridőtartomány, amelyből nincs visszatérés. Az eseményhorizontjától távol azonban a gravitációs tere nem különbözik egy ugyanolyan tömegű csillagétól.
Tehát a válasz a kérdésedre: attól függ, hogy mekkora tömegű és milyen messze jelenik meg.
@16
"Bevallom nem tudom milyen messziről vonz."
Lásd a 14-es választ.
@15
Nem, szerencsére nem történhet meg bármikor. Nagy tömegű fekete lyukak csak galaxisok középpontjában léteznek, kisebb tömegűek (pár naptömegűek) pedig kozmikus közelségben nincsenek, mert azt már észrevettük volna.
Fekete lyukak nem születnek csak úgy varázsütésre a semmiből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!