A klasszikus fizikából is levezethető, hogy az időutazás lehetetlen?

"a fizikusok maradi felfogása szerint értettem a kérdést, ami alapján ők meg vannak győződve a saját igazukról."
Hát itt fizikus is maximum saját, nem hivatalos véleményt mondhat, másra nincs tudományos alap.
Az időutazás alapvetően kilép a mi egyirányú időfolyamos világunkból, innentől fogalmunk sincs, mi lehetséges és hogyan.
Lehet próbálkozni a hagyományos téridős fizikánkon belül, de az láthatóan mindenhol falba ütközik.
A fizikában a paradoxonok általában nem valós paradoxont szoktak jelenteni, hanem simán valami olyat, aminek még nem ismerjük a tudományos hátterét és később az új ismeretekkel a paradoxon feloldható.
Előfordulhat, hogy most is így van.
"Hát itt fizikus is maximum saját, nem hivatalos véleményt mondhat, másra nincs tudományos alap."
Nem tudom te melyik világban élsz, de ahol én élek, ott a fizikusok tényként kezelik az időutazás lehetetlenségét.

"ahol én élek, ott a fizikusok tényként kezelik az időutazás lehetetlenségét."
Max a mai tudásunk szerint, ami ugyebár maximum azt határolja be, hogy HOGYAN és az ma lehetetlen. De arra, hogy soha nem lesz lehetséges nincs semmi kijelentési alap.
Én a Föld nevű bolygón élek. És te?
:)
"Max a mai tudásunk szerint, ami ugyebár maximum azt határolja be, hogy HOGYAN és az ma lehetetlen. De arra, hogy soha nem lesz lehetséges nincs semmi kijelentési alap."
Érdekes hely lehet a Föld, ha ott ilyeneket állítanak. Nálunk például a NatGeo azt állítja, hogy az alma le fog esni ha elejtjük, nem pedig azt, hogy esetleg leesik, esetleg nem.

"Nem tudom te melyik világban élsz, de ahol én élek, ott a fizikusok tényként kezelik az időutazás lehetetlenségét."
Elég sok mindent tényként kezelünk, ami jelenlegi ismereteink szerint úgy van, aztán meg ki tudja mit találnak ki pár év múlva. Gondoljunk csak az atommodellekre, ott is milyen "variálás" volt. Az időutazás a jelenlegi ismereteink szerint lehetetlen, ezért ezt tényként kezeljük.
(Mielőtt az lenne az érv, hogy nem bizonyították be hogy lehetetlen, csak nem találták meg a módját: Akkor ennyi erővel az is lehet, hogy az egyiptomiak 5000 éve már elrepültek a Marsra. Mert ugyan bizonyíték nincs rá, de az ellenkezőjére sem)

"Az időutazás a jelenlegi ismereteink szerint lehetetlen, ezért ezt tényként kezeljük."
Kezelhetjük, csak ne próbáljuk HAMIS cáfolatokkal alátámasztani, mert tudománytalanná válik.
Mondhatjuk, hogy ma, mai fizikánk szerint semmi módját nem ismerjük, hogyan lenne lehetséges.
De ne állítsuk, hogy azért lehetetlen , mert.. és itt jönnek a logikai paradoxonok, az energiamegmaradás, tömegmegmaradás, miért nem látunk jövőből jötteket stb.
Egyik sem helyes tudományos érv, de minimum nem KIZÁRÓ.
Alapvetően nincs semmi fizikai törvényünk, ami tiltaná az időutazást. ÉS nem is lehet, mert minden eddigi fizikai törvényünk a téridőnkön belül érvényes.
Ritka kivétel pl. a tér tágulása és annak fénysebesség feletti tempója, de éppen ez is utal arra, hogy nem biztos, hogy a jelen keretek valóban véglegesek és tiltanak mindent.
"Alapvetően nincs semmi fizikai törvényünk, ami tiltaná az időutazást. ÉS nem is lehet, mert minden eddigi fizikai törvényünk a téridőnkön belül érvényes."
Te nagyon rá vagy kattanva erre, hogy a fizikai törvényeink téridőnkön belül érvényesek. A téridőnkön belül minden törvényünk hibátlan?

"Te nagyon rá vagy kattanva erre, hogy a fizikai törvényeink téridőnkön belül érvényesek."
Mit vagyok rákattanva? Ez tény.
Az időutazás meg azon kívüli esemény, a 3 feletti térdimenziók esetleges léte azon kívüli stb.
A lényeg, hogy ezekkel nem lehet cáfolni az időutazást.
"A téridőnkön belül minden törvényünk hibátlan?"
bizonyára nem. És akkor mi van? Attól még nem tudunk semmi biztosat a téridőnkön KÍVÜLI törvényekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!