Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elmagyarázná nekem valaki...

Elmagyarázná nekem valaki (lehetőleg minél egyszerűbben), hogy a klasszikus E = m x C2 képletben, a C2 ("cé négyzet) az micsoda? Annyit tudok, hogy a fénysebesség négyzete, de egyáltalán egy sebességnek a négyzete miféle mértékegység?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 15. 01:31
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
66%

c*c

299 792 458*299 792 458 m/s

m az tomeg

az a baj h kerdest sem ertem

2020. ápr. 15. 01:46
 2/17 anonim ***** válasza:
75%

és az nem mértékegyseg

a lisztnek sem a liszt a mertekegysege

kerek 2 lisztet is ertelmes

ua mint az h c=c

2020. ápr. 15. 01:52
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Az nem mértékegység, hanem egy konstans érték (mint pl. a gravitációs állandó.) Több helyen előjön a relativisztikus fizikában, pl. a Lorentz-tényezőben.
2020. ápr. 15. 01:54
 4/17 A kérdező kommentje:
Eddig világos, de a sebességek szorzata az mi akar lenni? Van ilyen mértékegység? Mi a dimenziója?
2020. ápr. 15. 01:59
 5/17 A kérdező kommentje:
Bocsánat, miközben szültem az előző kommentet, közben érkeztek válaszok. Csak még annyival fárasztanám a kedves válaszolókat, hogy ez a C négyzet milyen számítás, milyen képlet eredményeként született?
2020. ápr. 15. 02:04
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Levezetéseket lehet találni neten, most hirtelen egy ilyen cikket találtam 1905-ből, ahol már megjelenik egy négyzetes sebesség.

[link]

De a Lorentz tényező levezetésénél is ide lyukadunk ki:

[link]

2020. ápr. 15. 02:18
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
A mozgási energia képletében nem zavar a v^2?
2020. ápr. 15. 06:43
 8/17 anonim ***** válasza:
77%

Az a "klasszikus" képlet valójában

∆E = ∆m c2

2020. ápr. 15. 09:30
 9/17 A kérdező kommentje:
Kedves válaszolók! Mindenkinek nagyon, nagyon szépen köszönöm a válaszát! Mindenkié nagyon hasznos volt. De ha szabad kiemelnem, aki a mozgási energiás megjegyzést tette, neki még külön megköszönném a hozzászólását. Mert sejtettem én, hogy már sokkal korábban el lett bacarintva az egész fizika, de az ő megjegyzése mutatott rá, hogy milyen nagyon sokat kell a múltba visszanyúlni, a hiba felderítéséhez. Nem akarok rébuszokban beszélni, a hiba amit kerestem, mint kiderült, egy egyszerú gépies másolásból fakad, a mozgási energia értelmetlen képletéből a V2 szolgaian csak belett másolva az E=MC2 képletbe... (Egy zárójeles megjegyzés arra a jelzőre, hogy miért írtam értelmetlennek a mozgási energia képletet: mozgás nem létezik, ilyen nincs a valóságban, amit látunk, az csak látszat, tehát az összes képlet, ami valamilyen módon a mozgásra vonatkozik, abból van tovább képezve, alapjaiban hibás.)
2020. ápr. 15. 15:08
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezt a cikket imádni fogod:

[link]

2020. ápr. 15. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!