Milyen tudományos dologba éri meg meg pénzt fektetni? Már van csillagászati távcsövem, mikorszkópom, de még több dologgal szeretnék közelebb kerülni a tudományhoz. Mit javasoltok? 17/F
Pénzt nem éri fektetni a tudmányba, legalábbis a természettudományba. Nem fog visszajönni. Hobbiként lehet művelni ha végképp nem tudsz a mai PS/konzolos világban magaddal mit kezdeni
Még a 80-as években sok hobbi csillaászati klubbok voltak. Megfigyeltek dolgokat, de akkor nem volt TV, PC, játékok, 4K filmek. Ma már....
Úgy minőségben semmit sem tudsz elérni. A legkkisebb tudományos távcső is kenterbe ver
A "pénzt fektetni" kifejezés azt sugallja, hogy hozamot, még több pénzt remélsz a dologtól. Egy hobbi mikroszkóp pedig nem sokat fog fialni..
Ettől függetlenül én azt javaslom, hogy találj ki hobbi projekteket és vidd végig őket. Építs spektrométert, Tesla tekercset, fényképezd le a mikroszkóppal az összes rovart a kertben, keltess garnela lárvákat és dokumentáld hogy fejlődnek.. gyakorlatilag mindegy, ami érdekel.
Ezekkel nem csak többet tudsz majd a világról, hanem megtanulid egy kicsit menedzselni is a projektjeidet ami manapság kb a legfontosabb skill az életben.
¶
a legtöbbet fektetni, magába a tudásba érdemes,tanulással, olvasással,az ismeretek bővítésével, érdeklődési területeidnek megfelelően,és a kapcsolódó eszközöket ezután már magad is kitudod választani.
szóval, először a kabát és utána a gomb, és nem fordítva.
Amennyiben tudománnyal szeretnél foglalkozni, ajánlom, hogy tanulj matematikát. A drága vizsgáló eszközök, amelyekkel közelebb kerülnél a tudományhoz, igazából csak mérési eredményeket adnak, azokkkal emg tudnod kell mit kezdeni.
Ajánlom A fizika kultúr története c. könyvet, illetve Robert Feynmannak vannak nagyon jó tankönyvei, a matekos részeket kihagyhatod, elég bonyolultak lennének neked, de az olvasményos rész nagyon érdekes, ha tényleg érdekel a tudomány.
Amennyiben érdekelnek még könyvek kérdezz bátran, de én egyelőre nem az eszközök felé, hanem matematika/fizika/kémia tanulása felé mennék el. Olcsóbb is tanulni, de el fogod tudni dönteni azt is, hogy tényleg neked való-e és tényleg megéri-e pénzt fektetned a dologba.
Az attól függ, hogyan érted ebben a kontextusban azt, hogy valami "megéri".
Üzleti felfogásban akkor éri meg pénzt fektetni valamibe, ha az a valami aztán nyereséget hoz neked.
Ilyen értelemben nem éri meg neked ilyen játék-mikroszkópokba meg játék-távcsövekbe fektetni a pénzedet, mert nem tudod sem eladni, sem bérbe adni.
Ha viszont abban az értelemben gondolod a "megérést", hogy neked ez a hobbid, és szeretsz vele foglalkozni, arra meg nincs objektív válasz, csakis a te szubjektív megítélésed dönti el, hogy mi éri meg.
Például, én hobbi-zenész vagyok, elég sokat is költök rá.
Ez üzleti értelemben nyilvánvalóan nem éri meg, hiszen soha nem fog megtérülni ez a "befektetés", ugyanakkor viszont nagyon szeretek ezzel foglalkozni, imádok zenélni, akkor is, ha csak legfeljebb néhány tucat ember előtt lépek fel, engem ez szórakoztat, jól érzem magam, szóval a saját szubjektív megítélésem szerint nekem ez megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!