A galaxisunk közepén található szupermasszív fekete lyuk gravitációs tömeg vonzása miatt/körül forog az egész galaxisunk ?
Figyelt kérdés
Rengeteg dokumentum filmet illetve sokat olvastam/olvasok a világegyetem működéséről de erre még nem kaptam választ
Saját magamban viszont rég megfogalmazott kérdés
2021. máj. 6. 11:44
1/20 anonim válasza:
Nem. A Föld körül forog minden, mert itt él az univerzum legfontosabb teremtménye: a macska...ahm vagyis az ember.
3/20 anonim válasza:
Ekörül forog, de enélkül is forogna, ugyanis a központi részen nagyon sok csillag és anyag koncentrálódik, amik együttes tömege jóval nagyobb, mint a galaxis centrumában található szupermasszív fekete lyuké.
4/20 anonim válasza:
Igen. Emiatt. Minden tejútrendszer közepén van egy feketelyuk. Bár néha vannak olyanok amikben több van. Ilyenkor érdekes alakjuk van
5/20 A kérdező kommentje:
3 de nem pont a Fekete lyuk miatt koncentrálódik a közepén a legtöbb anyag ?
2021. máj. 6. 12:21
6/20 anonim válasza:
De, alapvetően igen, illetve a jelenlegi elméletek szerint a központi fekete lyuk együtt gyarapodott a galaxissal. De ha hirtelen eltüntetnénk a fekete lyuk anyagát, mi itt a spirálkarokban nem sok különbséget éreznénk gravitációs vonzóerő tekintetében.
8/20 anonim válasza:
Fekete lyuk nélkül is forogna. A galaxis a saját közös tömegközéppontja körül forog, e körül keringenek a csillagai és minden anyaga.
A központi fekete lyuk tömegének kb. a milliószorosa a galaxis tömege.
9/20 Wadmalac válasza:
Az anyag gravitációs középre húzódása hozta létre a fekete lyukat is, meg a forgást is az indikálja, szóval mindkettő következmény, nem egyik a másik oka.
10/20 anonim válasza:
Ráadásul sötét anyagból négyszer annyi van benne, tehát inkább az tartja össze az egészet, és nem a fekete lyuk.
Az csak a környezetében nagy úr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!