Van olyan, aki érti a kvantumfizikát?
Olyan nincs, aki érti.
Olyan van, aki tud számolni vele.
A kvantumfizika az anyagnak az a szerveződési szintje, ahol semmi sem úgy működik, ahogy a hétköznapokban. A mérések, kísérletek megtervezése önmagában is egy kihívás. A fizikusok elméleteket dolgoznak ki, amiket utána kísérletesen kipróbálnak, hogy valóban egybevágnak-e a valósággal. Ez sokszor nem így van, rengeteg fizikai elmélet bukott bele a valóság próbájába. Ennek alapján ki lehet mondani, hogy magát a TERMÉSZETET kvantumfizikai szinten nem érti senki teljesen (ha értenék, nem lenne mit kutatni rajta). Viszont a kvantumfizikát, mint emberek által összegyűjtött tudásanyagot/elméleteket nyilván ismerik és értik a megfelelő szakemberek.
A vezető elméleti fizikusok és matematikusok a világ legintelligensebb emberei közé tartoznak, innen jönnek a hétköznapi szólás-mondások, hogy "ez nem kvantumfizika" és hasonlók. Mondhatnánk azt is, hogy "ez nem algebrai topológia", de ezt a kifejezést kevesebben hallották, nem lett belőle közmondás.
Megfelelő fizikai tudással, képességekkel lehet valamilyen szinten érteni, tehát képes lehet az elméjében olyan absztrakciót felépíteni hozzá, amivel jól átlátja az egészet.
A probléma az, hogy ennek az absztrakciónak nincsen semmilyen vizualizálható, másnak átadható módja, mert a hétköznapi megfigyeléseinkkel, vizualizálható példákkal totál ellentétes az egész.
Ezért én nem tartom kizártnak, hogy valaki elég jól meg tudja érteni, de akkor meg azzal fog szembesülni, hogy képtelen laikusnak elmagyarázni, amit megértett.
Szerintem a foton energia, mint az elektron, tehát nem csoda, hogy valamikor anyagként viselkedik, valamikor sugárként vagy részecskeként, ahogy kísérletek is ezt mutatják. Ez még nem tétel vagy fizikai számítás, amit értek csak a működését.
A fotonok egymásra is hatnak..persze mert az foton, nem is sugárzás, nem is atomi részecskék.
A fotont, a fényt elgörbiti a gravitaciós tér. Mert az anyagot is elgörbíti és a bolygók is azért állnak össze gömb alakba.
"A fotonok egymásra is hatnak"
Ehhez hatalmas energia kell. A köznapi életben a fotonok hatás nélkül suhannak át egymáson. Az a foton, ami már NÉHA összeütközik egy másik, hasonló fotonnal, az legalább gamma sugárzás.
Mármint milyen szinten kellene érteni?
Én fizikus vagyok, a fizikai elméletek szintjén értem a kvantumfizikát (bár annak is különböző mélységei vannak, mert pl. a fizikus szak 3. évfolyamán oktatott alap kvantummechanikát érteni nem ugyanaz, mint mondjuk a Higgs bozon elméletét, amiért pár éve Nobel-díjat adtak), de hogy van-e a valóság kvantumfizikai leírása mögött valami, ami ezen túl mutat, azt nem tudjuk, és ilyenformán nyilván nem értünk mindent.
Nyilván a kvantumfizikában is vannak még nem feltárt összefüggések vagy lehetséges alkalmazások, de egy megfelelő szakképzettséggel rendelkező embernek megvan a matematikai és fizikai tudása ahhoz, hogy ebben a hétköznapi valóságtól nagyon különböző világban eligazodjon, tehát ilyen értelemben lehet mondani, hogy érti a kvantumfizikát.
Azok a jól hangzó, velős megállapítások, mint amilyet az első válaszoló is idézett Feynmantól, sokkal inkább a kvantumfizikának a hétköznapi szemléletünkhöz szokott felfogásunkhoz képesti megdöbbentő és furcsa voltára utalnak, nem arra, hogy nem értjük. A 20. század elején az anyag alapvetően kvantumos viselkedéséenek feltárása az egyik legnagyobb paradigmaváltás volt a fizika történetében, érthető hát, ha a sok évezred filozófiai és tudományos gondolkodásához szokott felfogásunkból kiindulva kicsit érthetetlennek és bizarrnak tartjuk. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem megérthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!