Az entalpia magába foglalja a térfogati munkát is?
<< powered by fanyúl® >>
Ezen kérdést azért tettem föl mert volt némi bizonytalanság a kérdésben nemrég.
Érdekes kérdés, hiszen ha a rendszer kizárólag térfogti munkát végez, és semmilyen más módon nem cserél energiát a környezetével, akkor az entalpiavátozás 0. Azaz ha a rendszer térfogati munkát végez, és emiatt a belső energiája csökken, akkor az entalpia változás kiszámításánál gyakorlatilag ezt az energiát adjuk hozzá a belső energiaváltozáséhoz.
A megadott lehetőségek közül szerintem az első jó, de azért nem mindegy, mit értünk azon, hogy "magába foglalja".
Ja, asszem értem. Mondjuk ez alapján én épp azt mondanám, hogy az entalpia változás a hő és a nem térfogati munka összege. Azaz ha csak a térfogati munkával számolunk, akkor csak a hő okoz entalpia változást.
A kérdés és a válaszok is pontatlanok (pl nem említi sehol az anyagáram lehetőségét), de ez csak szőrszálhasogatás.
Az entalpiát állandó nyomásra értelmezzünk, a változói "H=H(S,p,n)". Ha a mechanikai munkán "pdV"-t értünk (most tekintsünk el attól, hogy ki és merrefelé végez munkát), akkor egyértelmű, hogy az entalpia megváltozása nem jár mechanikai munkával.
Matematikailag következik ez abból, hogy az entalpiának nem változója a "V", tehát nem fog megváltozni az új egyensúly beállásakor.
A termodinamikai magyarázathoz pedig egyszerűen csak a "H = U + PV" definícióból kell kiindulni. Véve a teljesderiváltját H-nak (eltekintve a kémiai potenciáltól):
dH = TdS - pdV + pdV + VdP = TdS + VdP .
Mivel az új egyensúly beállásának feltételében nem szerepel a "pdV" tag, így mechanikai munka nem jellemzi.
"A kérdés és a válaszok is pontatlanok (pl nem említi sehol az anyagáram lehetőségét)"
Az első válaszomban (5.) írtam, hogy "ha a rendszer kizárólag térfogti munkát végez, és semmilyen más módon nem cserél energiát a környezetével". Ez magában foglalja az anyagáramlással történő energia átadást is. :) (Tény, hogy a második válaszomban már nem szerepelt..)
Valószínűleg félreértettük egymást. Én a választható lehetőségekre értettem, hogy válasz. A hozzászólásokat nem olvastam, így véletlenül se kötnék bele egyikbe sem.
Ja érte, bocs, akkor félreértettem.
túlbonyolítja az infitézimális megváltozásokkal (d), de kézzelfogható választ nem ad, látszik tanult valamit, de ez kevés ide.
Silber, aki nagyon jó szakember (és tisztelem, becsülöm) itt sajnos téved.
Sadam :"csak a hő okoz entalpia változást."
BINGÓ!!!
Az entalpia változás a rendszer határán átmenő HŐ-t jelenti állandó nyomáson, ha egyéb hasznos munka hiányában CSAK a térfogati munkát vesszük figyelembe.
Ez a definíció.
Megjegyzés #1: #10-esnek üzenem, nem véletlenül hívák már közipiskolában is az entalpia változást képződéshőnek, reakcióhőnek, ...
Megjegyzés #2: #10-nek levezetes normálisan ha akarja XD
Megjegyzés #3: űgyhogy a
Nem, mert a H az hő és nem munka
válasz a helyes.
<< powered by fanyúl® >>
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!