Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az entalpia magába foglalja a...

Az entalpia magába foglalja a térfogati munkát is?

Figyelt kérdés

<< powered by fanyúl® >>

Ezen kérdést azért tettem föl mert volt némi bizonytalanság a kérdésben nemrég.

2021. máj. 17. 15:33
A kérdező szavazást indított:
Igen, mert H = U + PV.
Nem, mert H az hő és nem munka.
11 szavazat
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Az első.
2021. máj. 17. 15:47
 2/21 sadam87 ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés, hiszen ha a rendszer kizárólag térfogti munkát végez, és semmilyen más módon nem cserél energiát a környezetével, akkor az entalpiavátozás 0. Azaz ha a rendszer térfogati munkát végez, és emiatt a belső energiája csökken, akkor az entalpia változás kiszámításánál gyakorlatilag ezt az energiát adjuk hozzá a belső energiaváltozáséhoz.

A megadott lehetőségek közül szerintem az első jó, de azért nem mindegy, mit értünk azon, hogy "magába foglalja".

2021. máj. 17. 17:08
 3/21 sadam87 ***** válasza:

Ja, asszem értem. Mondjuk ez alapján én épp azt mondanám, hogy az entalpia változás a hő és a nem térfogati munka összege. Azaz ha csak a térfogati munkával számolunk, akkor csak a hő okoz entalpia változást.

2021. máj. 17. 19:48
 4/21 anonim ***** válasza:
2021. máj. 17. 19:52
 5/21 anonim ***** válasza:

A kérdés és a válaszok is pontatlanok (pl nem említi sehol az anyagáram lehetőségét), de ez csak szőrszálhasogatás.

Az entalpiát állandó nyomásra értelmezzünk, a változói "H=H(S,p,n)". Ha a mechanikai munkán "pdV"-t értünk (most tekintsünk el attól, hogy ki és merrefelé végez munkát), akkor egyértelmű, hogy az entalpia megváltozása nem jár mechanikai munkával.

Matematikailag következik ez abból, hogy az entalpiának nem változója a "V", tehát nem fog megváltozni az új egyensúly beállásakor.

A termodinamikai magyarázathoz pedig egyszerűen csak a "H = U + PV" definícióból kell kiindulni. Véve a teljesderiváltját H-nak (eltekintve a kémiai potenciáltól):

dH = TdS - pdV + pdV + VdP = TdS + VdP .

Mivel az új egyensúly beállásának feltételében nem szerepel a "pdV" tag, így mechanikai munka nem jellemzi.

2021. máj. 18. 02:25
 6/21 sadam87 ***** válasza:
100%

"A kérdés és a válaszok is pontatlanok (pl nem említi sehol az anyagáram lehetőségét)"

Az első válaszomban (5.) írtam, hogy "ha a rendszer kizárólag térfogti munkát végez, és semmilyen más módon nem cserél energiát a környezetével". Ez magában foglalja az anyagáramlással történő energia átadást is. :) (Tény, hogy a második válaszomban már nem szerepelt..)

2021. máj. 18. 12:02
 7/21 anonim ***** válasza:

Valószínűleg félreértettük egymást. Én a választható lehetőségekre értettem, hogy válasz. A hozzászólásokat nem olvastam, így véletlenül se kötnék bele egyikbe sem.

2021. máj. 18. 21:31
 8/21 sadam87 ***** válasza:

Ja érte, bocs, akkor félreértettem.

2021. máj. 19. 08:34
 9/21 A kérdező kommentje:

túlbonyolítja az infitézimális megváltozásokkal (d), de kézzelfogható választ nem ad, látszik tanult valamit, de ez kevés ide.

Silber, aki nagyon jó szakember (és tisztelem, becsülöm) itt sajnos téved.

Sadam :"csak a hő okoz entalpia változást."

BINGÓ!!!

Az entalpia változás a rendszer határán átmenő HŐ-t jelenti állandó nyomáson, ha egyéb hasznos munka hiányában CSAK a térfogati munkát vesszük figyelembe.

Ez a definíció.

Megjegyzés #1: #10-esnek üzenem, nem véletlenül hívák már közipiskolában is az entalpia változást képződéshőnek, reakcióhőnek, ...

Megjegyzés #2: #10-nek levezetes normálisan ha akarja XD

Megjegyzés #3: űgyhogy a

Nem, mert a H az hő és nem munka

válasz a helyes.

<< powered by fanyúl® >>

2021. máj. 20. 11:23
 10/21 anonim ***** válasza:
#14Igen, de ott van a P*V is.
2021. máj. 20. 12:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!