Mennyi az ólom(II)-szulfát (PbSO4) oldási entalpiája szobahőmérsékleten?
Nem annyi, a válaszhoz mértékegység is tartozik.
Én 20700 J/mol értéket mértem, ez létezhet?
Természettudomány kategóriában kérem, nézzék a kérdésemet hozzáértők is, mert úgy látom ezt a témakört is ellepték a troll laikusok. Ha olyan választ várnék, mint az #1, akkor a humor kategóriába írtam volna ki.
Nem, nem, nem
Nyilván a mérés úgy történt, hogy megmértem 20°C-os telített oldat vezetését, majd pár fokkal melegebb oldat elektromos vezetését is. Nagyobb hőmérsékleten nagyobb vezetés volt tapasztalható, így jobb az oldódás is. Endoterm oldódásról van szó, külső szemlélő számára ez negatív hőeffektus lenne!! Ezért rendszercentrikusan pozitív.
Ha 20°C-on az űltalad említett 45 mg oldódik fel, akkor pár fok hőmérséklet emeléssel még 1-2 mg feloldódik, ehhez csekély hő kell. Nyilván 1 mol anyag 303190 mg, így jócskán reális a szükséges 20700 J hő közlése 1 mol anyag feloldódásához (nyilván kellő mennyiségű vízben)
REACTION TYPE:
Dissociation of an ionic compound in water
ENTHALPY OF REACTION
[1ΔHf(Pb+2 (aq)) + 1ΔHf(SO4-2 (aq))] - [1ΔHf(PbSO4 (s))]
[1(-1.7) + 1(-909.27)] - [1(-919.94)] = 8.97000000000003 kJ
8.97 kJ (endothermic)
gyanítom lemaradtam vele időben de erre gondoltál (akkor)? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!