Mit gondoltok a CRISPR géntechnológiáról?
Aki biológiát, kémiát tanul az egyetemen, biztosan halott már erről az új géntechnológiáról, persze lehet a laikusok is olvastak már róla (meglepoen nincs akkora nagy reflektorfényben, mint amennyire egy paradigmavalto jelenseg).
Ugye kb 2015 környeken fedeztek fel a cap9 feherjemolekulát, ami molekularis ollóként funkcional, vagyis kette tudja vágni a DNS-nek azt a szakaszát, amelyre beprogramozták.
Aki foglalkozik molekuralis biologiaval az tudja, ez mennyire izgalmas de egyben felelmetes is, hiszen nemcsak a lombik bébiket, hanem a felnott szomatikus sejteket is lehetseges manipulalni. Ez sok genetikai betegseg gyogyitasara alkalmas lehet (cisztikus fibrozis, huntinghton kór, anaemia stb), de befolyasolja a human evoluciot.
Mi errol a velemenyetek?
De, lehetne.
Csak ehhez üzembiztosan meg kellene oldani, hogy
- vagy ne jusson be sose a sejtekbe,
- vagy ne vagdosson ott össze-vissza DNS-t.
"Aki foglalkozik molekuralis biologiaval az tudja, ez mennyire izgalmas de egyben felelmetes is"
Én nem csak hogy foglalkozom molekuláris biológiával, de használom is a CRISPR-t, és egyáltalán nem félelmetes. Egy részt sokkal kevesebbet tud, mint amit hisznek róla, más részt a humán genom esetleges célzott módosítása nem azon múlik, hogy jó-e a CRISPR, hanem azon, hogy mit tudunk a módosítandó genomról. A humán evolúciót sokkal jobban befolyásoljuk egy halom másik dologgal. Például a tejevés miatt terjedt el az amúgy eredetileg tök ritka állapot, hogy felnőtt is tud tejet fogyasztani (eredetileg ez a képesség a gyerekkor után kikapcsol), ez a változás evolúciós szempontból szinte tegnap történt. Úgyhogy ne aggódd túl.
"Bennem megfordult az ötlet, hogyha a baktériumok alapból rendelkeznek ezzel a fehérjével, és így gyakorlatilag így vágják le a vírusok örökítőanyagát már a behatoláskor, akkor ezt nem lehetne hasznosítani valahogyan a koronavírus elleni védekezésben?"
Ha van egy kulcsod, azzal nem tudsz minden ajtót kinyitni. A te logikád olyan, hogy hát ha van egy kulcsod ami egy ajtót kinyit, akkor már csak egy kicsit kéne lépni vele ahhoz, hogy két ajtót is kinyisson, aztán hármat, aztán százat aztán ezret. De nem.
A koronavírus nem bakérium-vírus (azaz fág, ami ellen a CRISPR van), az emberi sejt nem baktérium sejt, és úgy általában esszenciális működési-biokémiai okai vannak annak, hogy még csak ötlet szintjén se lehet adaptálni a CRSIPR-t eukarióta-vírusok ellen.
Arról nem beszéle, hogy az mRNS vakcinák sokkal jobban működnek, ennek ellenére a legtöbben nem hajlandóak beadatni. Most képzeljük el ugyanezt CRISPR-rel.
Érdekes, értem. Akkor a híres/hírhedt biokémikus aki élőben adatta be magának az anyagot, az kamu?
Szerinted miért nem akarják beoltatni magukat a Pfizerrel? Az Astrazeneca, annak ellenére, hogy vérrögképződést okozhat pl. népszerűbb.
En teljesen laikus vagyok, de nagyon boldog lennek, ha a genetikailag örökölt szivbetegségemet lehetne CRISPR segitségével "megjavitani". Apai ágon mindenki ebben halt meg, és nagy valószinűséggel a gyerekeim (és majd az összes leszármazottam) is hordozzák a hibás gént.
Covid vakcinaként kétszer kaptam Modernát. Én kértem, hogy mRNS legyen, és a pfizer nem volt éppen akkor (az első oltásnál).
Akik olyan nagyon génmódositás-ellenesek, azoknak el kellene gondolkodniuk a kukorica, vagy a banán termesztésének a hogyanján három-négyszáz évvel ezelőtt, és a múlt század elején. Meg nem kellene venni egyetlen csirkét sem. Meg disznót sem, sőt tehenet sem. A legjobb lenne, ha visszamennének a fára. Elvégre "génmódosultak" és az fúj. 🤣🤣🤣
Jó, azért egy CRISPR kicsit komplexebb, mert embereket érint. De alapvetően egyetértek, hogy józan megfontolás mellett lehetne genetikai betegségeket kezelni általa (vagy olyan technológiákkal, amelyek még hatékonyabbak).
Az mRNS nem génmanipulált. Nekem az AstraZeneca logikája tetszik, csak elgondolkodtatott, hogy hogyan okozhat vérrögöt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!