Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezhet több emberi civilizác...

Létezhet több emberi civilizáció a világegyetemben?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy az univerzum végtelen euklidészi tér, homogén és izotróp. Tegyük fel, hogy a megfigyelhető paraméterek tere véges, tehát egy tetszőleges, galaxis méretű térrész leírható számok véges sorozatával. Az euklidészi tér megszámlálhatóan végtelen számú ilyen térrészre osztható.

Ez nem jelentené azt, hogy minden (fizikailag) lehetséges permutáció létezni fog, de azt igen, hogy biztosan lesz ismétlődés, illetve hogy lehetnek nagyon hasonló paraméterezésű egységek.

Tehát ez alapján ha találunk bizonyítékot arra, hogy a Föld-szerű bolygók nem kivételesen ritkák, akkor joggal feltételezhetjük azt, hogy rengeteg emberi civilizáció létezhet szerte a az Éterben.

2021. máj. 2. 11:29
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/83 LeonScottKennedy ***** válasza:
96%

"Sajnos a modern fizikai ilyen. Gyakorlatilag a 90+%-a ellenkezik az alapvető logikával."

Nekem eddig nem volt gondom vele :). A valóságban a végtelennek szimplán nincs értelme, de nyugodtan próbálj meggyőzni.

Ha pedig arra gondolsz, hogy a táguló univerzumrészen kívüli tér - nevezzük akkor azzal együtt univerzumnak - végtelen, hát elég merész kijelentés. Ha a mindig van nagyobb elve érvényesül a valóságra, akkor hol a vége? Mi a legnagyobb? Nem hiszem, hogy végtelen, de az egész biztos, hogy az emberi felfogás képességét erősen túllépi, ezért mi hajlamosak vagyunk azt "végtelennek" bélyegezni.

2021. máj. 3. 21:31
 42/83 Mojjo ***** válasza:
72%

@39:

Első körben itt van egy nagyon jó videó Don Lincoln-tól:

[link]

Ha hiteles ember kell, nála nehéz jobbat találni. Az ő nevéhez fűződik a top-kvark kísérletes kimutatása, ami akkoriban (kilencvenes évek közepe fele) az utolsó kvark volt, ami csak hipotetikus részecske volt. Ezen kívül a Higgs-bozont kimutató csapat tagja volt. Amúgy a Fermilab kutatója és egyetemi tanár.

Szerintem indíts ezzel, aztán ha még maradt kérdés, vagy szeretnél több anyagot, keresek tovább. (Sorry, ez kis időbe telhet.)

2021. máj. 3. 21:33
 43/83 Mojjo ***** válasza:
49%

@41:

"Ha pedig arra gondolsz, hogy a táguló univerzumrészen kívüli tér"

Természetesen nem ilyesmire gondolok :)

2021. máj. 3. 21:35
 44/83 A kérdező kommentje:

Akkor úgy írom: megszámlálhatatóan végtelen = létezik pozitív egész számok halmazára való bijektív leképzés.

Van végtelen sok legókockám, mindegyiken egy szám. Abból elkezdek kirakni egy nagy gömböt, amíg meg nem töltöm az univerzumot.

De ez csak annyiban fontos, hogy egyáltalán valamilyen statisztikai analógiát rá lehessen húzni. Mondjuk hogy egy speciális dobókockával nagyon sokszor dobsz, az ezzel ekvivalens. Continuum végtelen kísérletszámra nem is biztos, hogy létezik matek.

Külön kérdés lehetne, hogy mikor lenne egyáltalán continuum végtelen úgy, hogy közben nem tudjuk pofán az összes megfigyelésünket.

2021. máj. 3. 22:25
 45/83 LeonScottKennedy ***** válasza:
100%

#42:

Kösz, ez megerősítette a tudatot, hogy az univerzum nem végtelen :)

Egyébként nagyon jó és érthető videó, számomra új információ volt az univerzum valós nagyságának kiszámolása, annak a módszere, attól eltekintve a többi dologgal eddig is tisztában voltam.

Nem tudom, hogy jött le ebből a következtetés, hogy az univerzum végtelen, amikor a videóban ez végig csak spekulációként hangzik el, "COULD BE infinite", ami teljesen rendben van, én szimplán nem értek vele egyet.

2021. máj. 4. 10:13
 46/83 anonim ***** válasza:
100%

Hát, azért elég nagy arc kell hozzá, hogy ezt eldöntsd.

Lehetséges, hogy végtelen, mint ahogy az is lehet, hogy nem.

Nincs tudós, aki ezt most eldönti.

2021. máj. 4. 10:29
 47/83 LeonScottKennedy ***** válasza:
100%

#46:

Ki döntötte el? A "nem értek vele egyet" hol jelenti azt, hogy "márpedig nekem van igazam"? Soha nem állítottam be magam igazságmondónak. Ahogy a videóban is éppen arról volt szó, hogy nem az, csak LEHETNE az x és y esetben, de mivel a z eset van, így nem az. A végtelenben való hitet én naivnak tartom, ennyi. Az én véleményemtől függetlenül lehet a világegyetem végtelen? Persze, ha majd bebizonyosodik az, akkor elfogadom azt.

2021. máj. 4. 10:35
 48/83 Mojjo ***** válasza:
70%

@45:

"Kösz, ez megerősítette a tudatot, hogy az univerzum nem végtelen"

Melyik hallott információnak köszönhetően?

"Egyébként nagyon jó és érthető videó"

Igen, eléggé jól magyaráz a pali :) Érdemes a csatorna többi videója között is böngészni, nagyon jó témákat dolgoz fel nagyon érthetően.

"Nem tudom, hogy jött le ebből a következtetés, hogy az univerzum végtelen, amikor a videóban ez végig csak spekulációként hangzik el, "COULD BE infinite"

Sehogy. Ha megnézed az eddigi hozzászólásaimat, sehol nem írtam, hogy biztosan végtelen. Annyit írtam, hogy potenciálisan/esetlegesen végtelen, illetve amit hallhattál is: a jelenlegi méréseinkkel nem tudtunk semmi nyomára bukkanni a térnek az euklideszitől való eltérésére. Ez azt jelenti, hogy valóban vagy euklideszi, vagy túl nagy ahhoz a görbülete, hogy mérhető legyen. Azaz jelen méréseink szerint nincs jele annak, hogy véges nagy lenne, ha mégis véges nagy, akkor legalább 27 milliószor akkorának kell lennie, mint amekkora részt belátunk belőle.

"ami teljesen rendben van, én szimplán nem értek vele egyet"

Egyrészt eddig kardoskodtál amellett, hogy egész biztos nem lehet végtelen. Örülök, hogy akkor ezt elvetetted. Másrészt viszont ez nem egy olyan dolog, amivel egyet lehet érteni, vagy nem lehet egyetérteni. Ezek mérési eredmények, illetve a belőlük következő tények. Ezeken nincs mit egyetérteni, ezek vannak. Az univerzum vagy végtelen, vagy véges, mindkettő lehetséges. A jelenlegi méréseink pedig NEM a véges nagyságot támasztják alá.

2021. máj. 4. 10:40
 49/83 LeonScottKennedy ***** válasza:
100%

"Azaz jelen méréseink szerint nincs jele annak, hogy véges nagy lenne, ha mégis véges nagy, akkor legalább 27 milliószor akkorának kell lennie, mint amekkora részt belátunk belőle."

Egyfelől, honnan jött a 27 milliószor akkora? Én 250-szer akkoráról tudok, ami még reális is, ha 1 fok - közel 1 fok alatti a görbület.

Másfelől, 27 milliószor akkora még mindig reálisabb, mint a végtelen.

És egyébként is, miért kellene feltétlenül végtelennek lennie az univerzumnak akkor, ha "lapos", vagy "nyílt" az űr? Mármint, ha az Ősrobbanástól indult minden, és bizonyítottan történik tágulás, akkor mégis hogy jön bele ebbe az egészbe a végtelen? Ezt most komolyan kérdezem, mert nem tudom a fejemben összeegyeztetni a táguló univerzum és a végtelen univerzum modelljeit.

2021. máj. 4. 11:16
 50/83 anonim ***** válasza:
54%

Azt már többször megbeszéltük, hogy a végtelen is tágulhat.

A kettő pedig független:

a világnak volt egy kezdeti nagysága, és van egy tágulási sebessége.

Semmi közük egymáshoz.

2021. máj. 4. 11:25
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!