Hogyan lehet szeretni az egyetemi matekot?
én is a bme-n tanulok, és úgy jöttem ide, hogy utálom a matekot. Még 1 évem van, úgy fogok elmenni, hogy továbbra sem szeretem. DE azért azt nem mondanám, hogy értelmetlen időpocsékolás lett volna. Mert később a műszaki példákban gyakran csuklóból kell integrálni és deriválni, ráadásul komplex számsíkon is, stb. És a végén megkapod, hogy mondjuk 3mm-t hajlik le a rúd. Addig anyázol, de amikor kijön egy ilyen valóságos eredmény, akkor úgy érzed, hogy volt értelme átszenvedni a matekot :))
2010. aug. 22. 21:42
Matematikus vagyok, gondolhatod, hogy mi mennyi matekot tanultunk az egyetem alatt. Azelőtt is szerettem, de igazán ott mélyedtem el a matematika szépségeiben, ahogy egyre haladtunk előre a matematikában.
2010. aug. 22. 22:08
13/24 A kérdező kommentje:
Na ez a másik kedvencem, amikor a kedves laikus megmagyarázza, hogy nem tanulhattam meg eléggé, ha már 2 nap múlva nem emlékszem. Imádom, ha egy gimnazista kioktat egyetem téren bocsánat:) Amúgy nyílván a lényegnek meg kell maradnia, de kedves matematikushallgató pl. te most ha mondok neked egy olyat, hogy oldj meg egy ricatti diffegyenletet, akkor te azt tudni fogod kapásból? Vagy, hogy csinálj meg egy impropriusintegrált reziduum tétellel? Mert nekem az ilyenektől sül ki az agyam, hogy ezeket ZH-ra bemagoljam..másik kedvencem a Laplace-trafó, amivel nem tudsz mit kezdeni, ha nincs egy táblázat nálad, sorolhatnám. Valszám még legalább kicsit gondolkodós, csak abban meg nehezebben mehetsz biztosra, hogy amit eléd raknak azt tudni fogod.
Gimnazista lol. ÉN tanultam matekot. Nyolc félév analízis, csak hogy a leghosszabbat és legkeményebbet mondjam.
Csak mondom, hogy ha nem kérnék rendesen számon, nem emlékeznél semmire sem. Ha erre fölényeskedve tudsz csak válaszolni, akkor egy tacskó vagy.
2010. aug. 22. 22:34
15/24 A kérdező kommentje:
A válasz megírásának időpontja: ma 20:37 Na én ezt neki írtam, szerintem ez az illető nem tanult 8 félév analízist, bocsánat ha félreérthető voltam. És fellengzős sem vagyok, tacskó meg pláne nem:)
Az egyetemig szerettem a matekot. Igaz, az órákon általában nem csináltam semmit, de ha valami izgalmas feladat volt, akkor megoldottam és mindig jól szerepeltem matek versenyeken.
De utána.... az egyetemen... hányásfos. Sok dolog érdekes és tényleg tök jó... de a ZH-n, vagy a vizsgán kicsit több kell annál... és undorító. :-D. Meg is bsztak belőle.
2010. aug. 22. 22:52
Most fogom kezdeni a gépészmérnökit BME-n, kíváncsi vagyok milyen lesz a matek. Gimnáziumban szerettem, fakton tanultam végig, mondjuk biztos lóf*sz az egyetemhez képest, de még nincs egyetemi tapasztalatom, bizakodó vagyok:D
2010. aug. 22. 22:56
Utálom, vannak dolgok amiket az utóbbi pár évben többször megtanultam de mindig elfelejtem. :D
A 2-3 órás matekórák meg borzalmasak, van aki rejtvényt fejt közben. :P
Tényleg rossz h nem lehet képletgyűjteményt használni.
2010. aug. 22. 23:51
19/24 A kérdező kommentje:
Az az igazság, hogy én mindenhez úgy állok neki, hogy próbálom úgy felfogni, hogy ettől, hogy megtanulom, több és jobb leszek:) és a hasznomra válik majd. Ami bosszant leginkább az analízisben, lineáris algebrában, hogy úgy érzem, van egy szint, ameddig jó érteni, és ad egy bizonyos pluszt, de ez nem vág egybe azzal, hogy akármilyen integrálást el tudjak végezni csak hogy egy példát mondjak. Begyakorlom a vizsgára, ZHra a feladatok megoldását, remélhetőleg akkorra tudom, utána ha kijövök a gyakorlatból, megint nem tudok semmit megcsinálni, én ettől nem hinném, hogy okosabb ember lettem. Ráadásul kreativitást ilyen feladatoknál már nem tudsz belevinni, mert ahhoz azért szerintem már zseninek kellene lenned, hogy begyakorlás nélkül meg tudd oldani. Szóval én szeretném azt hinni, hogy ez nekem jó, de sajnos nem így látom.
Az egyetemi matek nagyon tetszett nekem - annak ellenére, hogy igen nehéz. Jó volt a tanár, nagyon érdekesen tudta magyarázni, engem meg amúgy is érdekel. Ezzel együtt a legbonyolultabb részek nekem sem mentek.
2010. aug. 23. 03:02
Kapcsolódó kérdések: