Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az embereknek miért nem nő...

Az embereknek miért nem nő vissza a végtagjuk?

Figyelt kérdés
Ha egy ujjat, lábat, kézet elveszít az ember nem nő vissza de ez miért van? Vannak hüllők meg kétéltű fajok amelyek meg képesek rá.

2021. ápr. 18. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
23%

Azért, mert az hatalmas energiájába kerülne a testnek. Tele van a kéz idegekkel, csontokkal, erekkel, stb. Annyira komplex az egész, hogy képtelen a test újra növeszteni, vagy ha képes is lenne, az rengetek időbe tellne.

A hüllő testfelépítése ebből a szempontból kevésbé bonyolult, ott meg lehet oldani. A növényeknél meg pláne.

2021. ápr. 18. 11:30
 2/7 anonim ***** válasza:
0%

Embernél is meg lehetne oldani, de nem volt rá égető szükség.

Aki elvesztette egy végtagját, az sose került olyan helyzetbe, hogy lett volna lehetősége növeszteni, és így több utódot hátrahagyni.

2021. ápr. 18. 11:56
 3/7 A kérdező kommentje:
És a test honnan tudna szerezni egy ekkora erőforrást amitől kinőne hamar?
2021. ápr. 18. 12:24
 4/7 anonim ***** válasza:
55%

Először is: ehhez kell egy terv.

A DNS-ben.

Na, az nekünk nincs.

Tehát készíteni kellene egyet, amit ma még nem tudunk.

Ha ez meglenne, utána már csak idő kell.

HAMAR nem nőne ki, az biztos. A szalamandrának és a gekkónak is lassan nő.

2021. ápr. 18. 12:28
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Csak egy tudományos ismeretterjesztő műsorból tudom, de elvileg akkor zárult le ez a lehetőség, amikor a sebek hegesedése kialakult. A hüllők sebe például nem hegesedik, ez egy későbbi evolúciós mechanizmus. Nem tudom a biokémiai részleteket, csak annyira emlékszem még, hogy a hegesedés nagyobb evolúciós előnyt jelentett, mint a végtag növesztés.
2021. ápr. 18. 12:35
 6/7 A kérdező kommentje:
De ha nem heggesedik be nekik akkor nem véreznek el?
2021. ápr. 18. 12:50
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az elvérzés ellen a hegesedés sem segít. Nem értek hozzá, hirtelen csak ennyit találtam. (Nem túl hiteles oldalak, de kiindulásnak jó.)

"Vagyis az evolúció során olyan megoldás rögzült, amelyben a sérült felületen a komplex kollagén hálózat rekonstruálása helyett gyorsan kialakítható struktúrát növeszt a bőr. Ezzel a gyógyulás a lehető leggyorsabb, de felületes lesz."

[link]

"..A teszteken ugyanis az állatok elvesztett lába nemcsak visszanőtt, de ha a hátukra teszik a levágott végtagot, oda is visszanő. Ennek egy speciáis sejtcsoportképződés az oka, amely nem hegesedést okoz, hanem regenerálódást."

[link]

[link]

2021. ápr. 18. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!