Miért van az, hogy az embereknek más az ízlése az ízek terén, de szinte mindenki egyetért abban, hogy egy szag rossz vagy sem?
Nem más az ízlése, hanem más a szokása, életvitele, amibe beleszületett. Az ízlés alapvetően a gasztronómiában jön elő, és nagyon nagyon sokféle étel van, ami például ízletes. Azonban az emberek eltérő mértékben kedvelik ezeket.
A szaglás lényegében a "büdös - kellemes" egydimenziós skálán mérődik, ezért elég természetes, hogy itt nincs annyi változat, ami jó vagy éppen rossz.
Ha egy dimenzióban mérnénk az ételeket is, akkor mindössze kiváló kopozíciójú, harmonikus ízekből összeálló étel, egyre kevésbé ilyen, végül pocsék módon elkészített étel lenne lehetséges.
Nincs ilyen különbség, ízlelés és szaglás terén is vannak ugyanúgy értékelt, és szubjektív ízek, szagok.
Például a fokhagymát sokan büdösnek mondják, én imádom. Vagy némelyik after shave szagától rosszul vagyok, mások meg magukra lötykölik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!