Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Néztem egy videót a kannibaliz...

Néztem egy videót a kannibalizmusról, abba arról beszéltek, hogy a nyers hústól el lehet kapni a HIV (AIDS) vírust, most akkor egy szusinál is fennál ez a veszély?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 16. 13:48
1 2 3
 11/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A kergemarhakórt nem csak nyers hússal lehet begyűjteni."

Nem csak, de főleg.

Átlagember gyakrabban találkozik nyers marhahússal, mint véresen nyáladzó tehénnel. :D

2021. ápr. 16. 14:52
 12/24 sadam87 ***** válasza:
67%
A véresen nyáladzó tehéntől nem kapod el, ellenben a megsütött, fertőzött marhahústól igen!
2021. ápr. 16. 15:13
 13/24 A nagy Levin ***** válasza:
100%
#Sadam87, ha jól át van sütve, akkor nem betegít meg.
2021. ápr. 16. 18:23
 14/24 A kérdező kommentje:
Nem minden megy ki hűhatásra, vannak ellenálló "bacik"
2021. ápr. 16. 18:29
 15/24 A kérdező kommentje:
hőhatásra*
2021. ápr. 16. 18:29
 16/24 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Hőhatásra minden baktérium elpusztul (legalább is azok, amik egy ételben általában előfordulhatnak), a gond az, hogy vannak, amik toxinokat termelnek, azok nem bomlanak le hőhatásra. Ez a különbség az ételmérgezés és az ételfertőzés között. Mármint az ételfertőzést élő, az ételben elszaporodó baktériumok okozzák (esetleg egysejtűek), az ételmérgezésért pedig toxint termelő (élő, vagy elpusztult) baktériumok a felelősek. Mellesleg ezt az újságírók többsége állandóan összekeveri.

De itt a kergemarhakórról van szó, amit úgynevezett prionfehérjék okoznak.

"elpusztításukhoz 2 atm nyomáson, 133 0C-on legalább 20 perces hőkezelés szükséges" -idézet a Nébih honlapjáról.

2021. ápr. 16. 19:20
 17/24 anonim ***** válasza:
66%

Annak, aki lepontozta a hatos válaszomat:

"Szereted a halrudat? Szereted beletenni a szádba?"

2021. ápr. 16. 19:33
 18/24 sadam87 ***** válasza:

Azért ott van az a 2 atmoszféra nyomás is! Az azért nem sima sütés! Kuktázással valószínűleg tényleg elpusztítható. Lehet, persze, hogy elég tartós és magas hőfokú sütéssel is inaktiválhatóak, nem tudom, de azért én inkább nem kockáztatnék...

"Fontos további tulajdonsága a kóros prion fehérjének még a nagyfokú hő (133oC, 20 perc 3 bár nyomás) rezisztencia, a fertőtlenítőszerekkel szembeni fokozott ellenálló képesség. Csak a nátrium hydroxid és a klórlúg tömény oldata inaktiválja."

[link]

WHO ajánlások sterilizálásra:

[link]

2021. ápr. 16. 20:20
 19/24 A nagy Levin ***** válasza:
#18, egy bizonyosan fertőzött (?) hússal természetesen én sem kockáztatnék. Egyébként minimális az esélye, hogy ilyen hússal kerül kapcsolatba az ember. Ha jól tudom (nem utolsósorban a megelőző intézkedések miatt) "mindössze" néhány bizonyított eset történt eddig, amikor állatról emberre terjedt át a betegség.
2021. ápr. 16. 21:20
 20/24 anonim ***** válasza:

" nagyfokú hő (133oC, 20 perc 3 bár nyomás) rezisztencia,"

Nem véletlen, hogy betiltották a haszonállatoknál az állati eredetű táplálékot.

2021. ápr. 16. 21:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!