Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kapják az új, most...

Hogyan kapják az új, most felfedezett fajok a latin neveiket?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy néha a helyről, ahol találták, vagy arról a személyről, aki felfedezte. ezt értem. Meg hogy arról a csoportról (család? nemzetség? ezeket mindig összekeverem), ahová tartoznak. De azt nem értem, hogy mitől lesz mondjuk -us, -aea az elnevezés vége, és honnan tudják, hogy annak kell lennie? A latin ragozásában lehet itt valami, de tényleg nem értem. Tudnátok írni egy példát? Mondjuk most felfedeztek egy növényfajt Milyen nevet és hogyan generálva adnátok neki? Mik a szabályok?

2021. ápr. 14. 01:58
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

#8 a területeknek is van neve.

A latinban mindennek van egy neme, akárcsak a németben. Annyival könnyebb a latin, hogy a végződés alapján többnyire könnyedén el lehet dönteni.

A területek általában -a végűek, tehát nőneműek. Például Italia, -ae f, vagy Pannonia, -ae f.

Egyébként ez az ország nőnemű valamennyire még a klasszikus angolban is él.

A névadásra egyáltalán nincsen szerintem szabály, csak hogy először jön a nem (rendszertan), aztán a faj neve.

Vannak 3 alakú melléknevek, ezek mindhárom nemre külön végződést használnak. Vannak 2 alakúak, ezek a hímnemre és nőnemre egyet használnak, a semlegesre egy másodikat. És vannak 1 alakú 8 a területeknek is van neve.

A latinban mindennek van egy neme, akárcsak a németben. Annyival könnyebb a latin, hogy a végződés alapján többnyire könnyedén el lehet dönteni.

A területek általában -a végűek, tehát nőneműek. Például Italia, -ae f, vagy Pannonia, -ae f.

Egyébként ez az ország nőnemű valamennyire még a klasszikus angolban is él.

A névadásra egyáltalán nincsen szerintem szabály, csak hogy először jön a nem (rendszertan), utána a faj neve, ez szerintem akár állhat két tagból is, a felfedező vagy később a biológusok dolga a névadás.

A mellékneveknek is van neme. Vannak háromalakúak, ezek mindhárom nemre külön alakot használnak. Vannak kétalakúak, ezek hím- és nőnemre ugyanazt használják, semlegesre egy másikat. És vannak háromneműek, ezek mindhárom nemre ugyanazt használják. A lényeg, hogy mit egyeztetni kell a főnévvel.

Néhány egyszerű példa:

Kicsi lány: puella parva, kicsi fiú: puer parvus, kicsi szörny: monstrum parvum.

Nagy király: rex magnus, nagy királynő: regina magna, nagy város: oppidum magnum.

A te példádban mondjuk a teópusi kék rózsa neve az lenn (szerintem), hogy rosa caerulea (caeruleus 3 = kék) tropicana.

Bevallom, az utóbbi két szót nem tudtam, a tropicana szót pedig én találtam ki, mert normális angol-latin szótárban nem találtam ilyet.

2021. ápr. 17. 17:51
 12/12 anonim ***** válasza:
Hupsz, most látom a tizenegyes válaszomat elbénáztam, az eleje kétszer lett leírva és az első leírás vége befejezetlen. Remélem azért tudjátok követni:)
2021. ápr. 17. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!