Hogyan kapják az új, most felfedezett fajok a latin neveiket?
#8 a területeknek is van neve.
A latinban mindennek van egy neme, akárcsak a németben. Annyival könnyebb a latin, hogy a végződés alapján többnyire könnyedén el lehet dönteni.
A területek általában -a végűek, tehát nőneműek. Például Italia, -ae f, vagy Pannonia, -ae f.
Egyébként ez az ország nőnemű valamennyire még a klasszikus angolban is él.
A névadásra egyáltalán nincsen szerintem szabály, csak hogy először jön a nem (rendszertan), aztán a faj neve.
Vannak 3 alakú melléknevek, ezek mindhárom nemre külön végződést használnak. Vannak 2 alakúak, ezek a hímnemre és nőnemre egyet használnak, a semlegesre egy másodikat. És vannak 1 alakú 8 a területeknek is van neve.
A latinban mindennek van egy neme, akárcsak a németben. Annyival könnyebb a latin, hogy a végződés alapján többnyire könnyedén el lehet dönteni.
A területek általában -a végűek, tehát nőneműek. Például Italia, -ae f, vagy Pannonia, -ae f.
Egyébként ez az ország nőnemű valamennyire még a klasszikus angolban is él.
A névadásra egyáltalán nincsen szerintem szabály, csak hogy először jön a nem (rendszertan), utána a faj neve, ez szerintem akár állhat két tagból is, a felfedező vagy később a biológusok dolga a névadás.
A mellékneveknek is van neme. Vannak háromalakúak, ezek mindhárom nemre külön alakot használnak. Vannak kétalakúak, ezek hím- és nőnemre ugyanazt használják, semlegesre egy másikat. És vannak háromneműek, ezek mindhárom nemre ugyanazt használják. A lényeg, hogy mit egyeztetni kell a főnévvel.
Néhány egyszerű példa:
Kicsi lány: puella parva, kicsi fiú: puer parvus, kicsi szörny: monstrum parvum.
Nagy király: rex magnus, nagy királynő: regina magna, nagy város: oppidum magnum.
A te példádban mondjuk a teópusi kék rózsa neve az lenn (szerintem), hogy rosa caerulea (caeruleus 3 = kék) tropicana.
Bevallom, az utóbbi két szót nem tudtam, a tropicana szót pedig én találtam ki, mert normális angol-latin szótárban nem találtam ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!