Mi az antiszimmetrikus (aszimmetrikus) C atom? Mi az optikai izoméria? Lehet olyan molekula, amiben nincs aszimmetrikus C atom de optikailag aktív? Mi az optikai aktivitás feltétele? Molekula hordozhat kiralitást? A hexahelicén optikailag aktív?
gyökér vagy
nem fogom ide gépelni neked a tizedik kémiakönyvem, főleg nem ha ilyen egy bunkó, lusta szar vagy
fanyúl nem lusta meg nem is gyökér, ha meg tudnám saccolni akkor 2000+ emberkének segítettem itten, de NEM ez a lényeg, hanem most vissza kell fognom magam mert garázdaság szabálysértés eljárás alatt állok.
Aza helyzet hogy tűl sokat piáltam és elküldtem az ovónőt a retkesbe.
Na akkor KI tud válaszolni?
Tisztelettel megjegyezném, hogy elvileg a kérdés összes pontjára a választ jobban tudod az átlagos GYK válaszolónál. Persze házibor előtt.
Amúgy tudtommal aszimmetrikusnak csak molekulában nevezhető egy szénatom, akkor, ha a komplett molekula aszimmetria-centruma.
Az optikai izoméria a "tükörkép" molekulák egyforma mértékű, de ellentétes irányú fénypolarizáció forgató képessége.
De gondolom bor nélkül nem is kérdeznéd...
"Tisztelettel megjegyezném, hogy elvileg a kérdés összes pontjára a választ jobban tudod"
Nem, ebben tévedsz és nem azért írtam ki a kérdést hogy vkit vizsgáztassak. 2 hónapja volt 1 balesetem és bevágtam a fejem 1 kemény fából készült padba, azóta olyan vagyok mint bolygóhollandi, azaz mki itt jobban fog válaszolni mint én.
#3 ez nagyon jó válasz antiszimmetrikus C atom az C atom amihez 4 különböző ligandum köt.
Mert pont hogy a 3 dim világunkat a 4 dim írja fölül, ezért tud a C atom 4 különböző ligandumot kötni.
"Amúgy tudtommal aszimmetrikusnak csak molekulában nevezhető egy szénatom, akkor, ha a komplett molekula aszimmetria-centruma."
Így van, BOCSÁNATOT kell kérnem tőled Wadmalac mert nem komáltalak téged itten, holott rendkívül intelligens, tudományos szakember vagy.
Régebben ezek a kérdések nagyon nehezek lettek volna, annak aki nem szerveskémiával foglalkozik.
De manapság csak egy google keresés kell a válaszokhoz.
Csak egyre válaszolok a sok kérdés közül: "Lehet olyan molekula, amiben nincs aszimmetrikus C atom de optikailag aktív?"
Lehet, mert van. Pl. a kvaterner ammóniumsók és a szulfoxidok.
"BOCSÁNATOT kell kérnem tőled Wadmalac mert nem komáltalak téged itten, holott rendkívül intelligens, tudományos szakember vagy."
THX:
Azért ebből a bókból levonom a két liter bort. :D
#4 kérdező
"Mert pont hogy a 3 dim világunkat a 4 dim írja fölül, ezért tud a C atom 4 különböző ligandumot kötni."
Én ezt nem mondanám.
A szénatom azért tud 4 másik valamit kötni, mert 4 elektronja van és a 8 elektronos alacsony energiájú állapothoz 4 további elektront kell kölcsönvenni. Ebből jön ki a kedvelt 4 vegyértékű állapota. És ha a 4 valami között vannak különbözőek, akkor eltorzul az elektronfelhő és asszimetrikussé válik. Ez hat a polarizált fényre. A ligandumok (atomok, molekulatöredékek) többféle módon kötődhetnek a szénatomhoz, és néha balraforgató, néha jobbraforgató molekulát hoznak létre.
A negyedik dimenzió ott jön képbe, hogy pl. egy bal kéz át tudna fordulni jobb kézzé, ha ki tudna lépni a negyedik dimenzióba. Ezt úgy lehet megérteni, hogy ha egy kétdimenziós világba (sík) berakunk egy papírból kivágott bal kéz rajzot, akkor azt onnan kiemelve és megfordítva jobb kéz lesz az ott lakó laposfejűeknek. Az asszimetria megváltoztatásához a 4. dimenzió nem szükséges, elég ha átrendezzük a molekulát.
De gondolom ez Neked nem újdonság. Csak hátha valaki más is olvassa és érdekli. :-?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!