Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi lehet ez a fényjelenség?

Z003 kérdése:

Mi lehet ez a fényjelenség?

Figyelt kérdés

[link]

(videó amiből a kép van időzítve:

[link] )

A képen egy szén olvasztótégely van amiben rezet olvasztottak.

Érdekelne hogy mi lehet az a lilás sziluett a tégely körül.

Én egyedül arra tudok gondolni hogy a nagy hő miatt annyi infra sugárzást ad le a tégely (meg a felhevített levegő) hogy átüt a kamera filterén.

Esetleg nektek van valami más ötletetek mitől lehet?

2021. márc. 13. 23:11
 1/4 anonim ***** válasza:
2021. márc. 14. 06:36
 2/4 anonim ***** válasza:
71%

Én is egyből a felhevített, feláramló levegő CO2- / H2O-tartalmának infrasugárzására gondoltam.

A levegőben kb ez a két komponens sugárzik / nyel el sugárzást. A légköri nyomású gázok hőmérsékleti sugárzási színképe keskeny sávokból áll. (A nyomás csökkentésével ezek a sávok határértékben vonalakká szűkülnek.) Fenti gázoknak vannak vonalai a közeli infra tartományban. Ez könnyen beleeshet egyes CCD/CMOS érzékelők tartományába. Régebbi telefonom kamerájával pl kiválóan le lehet fotózni a kb 400 fokos tárgyakat, lilás fényűek lesznek a felvételen (azaz az R és a B csatornát is gerjesztik), ott, ahol szemmel nézve még halvány vörösen sem sugároznak. Közben, ugyanezzel a kamerával, az 500-valahány fokos testek vörösen képeződnek le, a szemmel látotthoz hasonlóan, azaz a B színcsatorna gerjesztése nélkül.

2021. márc. 14. 10:23
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Én szén-monoxid égésére tippelek.

A grafittégely lassan, de oxidálódik. 1000 °C környékén 2 lépésben.

2C + O2 = 2 CO

Utána, a tégelytől néhány milliméterre:

2CO + O2 = 2CO2

Ez adja azt a kékes aurát.

A Boudouard reakció is bonyolítja a dolgot magas hőmérsékleten:

CO2 + C = 2CO

2021. márc. 14. 11:49
 4/4 anonim ***** válasza:
2-es voltam, igazat adok 3-asnak!
2021. márc. 14. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!