Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fényjelenség az égen?

Fényjelenség az égen?

Figyelt kérdés

Tegnap (2017 06 23-án) este 22h33m-kor Budáról nyugatra fordulva vettem észre egy igen fényes csillagszerű felviláglást. Az esemény 6-7 másodpercig tartott. Először műholdnak hittem ,de az szépen átvándorol az égen, nem ragyog fel fehér fénnyel a Vénusznál is erősebben, majd néhány másodperc múlva szépen elhalványodik, majd eltűnik.Eközben a mozgása balról jobbra haladt viszonylag lassan.

Repülő kizárva, az villog és jelzőfényei színesek, szerintem felismerném... :)

Mi lehetett? vagy talán látta valaki?

2017. jún. 24. 10:32
1 2
 1/11 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"Repülő kizárva, az villog és jelzőfényei színesek, szerintem felismerném"

Ha elég magasan van, és nyugat felé nézve nyilván a nap visszatükröződését láttad, ami azért lényegesen fényesebb, mint a jelzőfények, akkor én azért jó eséllyel mondanám azt mégis repülőnek.

2017. jún. 24. 10:48
 2/11 A kérdező kommentje:

Talán "benne van a pakliban", de egy repülő nem tűnik el nyomtalanul néhány másodperc múlva ilyen módon, hacsak nem kapcsol le mindent.

Köszönöm a válaszod, gondoltam rá én is.

2017. jún. 24. 10:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Ennyi alapján bármi lehet, de a hullócsillagot pl ki lehetne zárni. Én műholra tippelnék.
2017. jún. 24. 11:39
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Iridum flare lehetett.

Az Iridium műholdak telefonszolgáltatást nyújtanak és mivel így néznek ki: [link] így viszonylag kis foltba gyűjtik a napfényt. Ezt látod egy rövid fényes felvillanásnak.

www.heavens-above.com/IridiumFlares.aspx?lat=47&lng=19.5&loc=Budapest&alt=199&tz=CET

Ezen az oldalon megnézheted, hogy mikor és merre látható ilyen jelenség. (hogy amit láttál az volt-e) De a helyzetedet pontosan be kell állítani!

2017. jún. 24. 12:39
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Még egyszer a link:

[link]

Megjegyzés:

A fényesség minél kisebb szám, annál nagyobb fényességet jelent.

(A Sarkcsillag 2 körül, a Vénusz -3 körül, a Telihold -14 körül, a Nap -26 körül van)

Ha részletesebben is érdekel: [link]

2017. jún. 24. 12:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"egy repülő nem tűnik el nyomtalanul néhány másodperc múlva ilyen módon, hacsak nem kapcsol le mindent"

Eléggé félreértetted a választ: amit látsz, az nem a repülö kivilágítása, hanem a napfény visszatükrözödése.

Ha kicsit is fordul a Naphoz képest, akkor elöször elhalványodik, majd eltünik a fény - és semmi sem lesz közben lekapcsolva. (Az irányjelzö fények meg nagy magasságból nem látszanak - szóval azok hiánya sem jelent semmit)

2017. jún. 24. 13:36
 7/11 A kérdező kommentje:

Nem értettem félre, köszi!

Köszönöm a válaszokat, a linket megnézem.

2017. jún. 24. 18:51
 8/11 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

" egy repülő nem tűnik el nyomtalanul néhány másodperc múlva"

Ha megszűnik az, ami a "fényességet" okozza, azaz pl a repülő árnyékba húzódik (a Nap már nem éri az alját), akkor megeshet. Pl ha a repülő nyugatról kelet felé tart, akkor a Föld görbülete miatt előbb-utóbb árnyékba kerül. De ugyanígy "hirtelen" árnyékba kerülhet a magasság csökkenése miatt is. Vagy egy felhő miatt (amit te nem is látsz esetleg, mert a te horizontodon kívül van).

2017. jún. 24. 18:58
 9/11 A kérdező kommentje:

Tisztelt K. B. !

Tiszta égbolt; a repülőnek több jelzőfénye van, különböző színű és erősségű; bár hosszúak a "napok", este fél tizenegykor egy repülő már nem ragyogna fel ennyire, és nem halványodna el ily hamar.

Tűzijátékot biztos láttál már! Hirtelen felfénylik, aztán hamar kialszik. Mindezt lassabban haladva mint egy műhold.

Az az érdekes hogy eltűnt. Szépen halványodva.

2017. jún. 25. 01:35
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Éjjel fél 11-kor kizárt dolog, hogy egy repülő (~10 km magasról) visszaverje a Nap fényét, főleg úgy hogy azt ilyen fényesen lássa a kérdező.

Teljesen biztos, hogy iridium flare-t látott a kérdező.

Az említett weboldalon a Gellért-hegyet beállítva meg is találtam, azt amit a kérdező látott:

[link]

Jún. 23-án 22:33:55-kor -4.3 magnitúdó fényességgel, északhoz képest 267 fokra (vagyis éppen nyugatra) volt látható az Iridium 14 nevű műhold csillanása.

2017. jún. 25. 06:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!