Mik az univerzum határai?
Hogyan nézhet ki? Sokak szerint nem átléphető, de szerintem ugyanúgy el lehet hagyni, mint egy bolygót. Mi akadálya?
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezek jelenleg bejárhatatlan távolságok, szóval ez csak elmélet és feltételezés.
Előre köszi! :)
Na, az lehet.
Nem is kell nagyon másnak lenni, csak pár % - és már nincsenek bolygók. Akkor meg nem érzel semmit.
De a tudósok azt gondolják, hogy a gravitáció hasonló lehet, és az még ráadásul át is megy.
Az univerzum jelentős részét (96 %-át) a sötét anyag, sötét energia alkotja. 3,6 %-át az intergalaktikus gáz. A csillagok, bolygók, fekete lyukat összesen 0,4 %-át.
A sötét anyagról már van valami elképzelésünk. A 74 %-os sötét energiáról úgyszólván semmi.
Vagyis vannak elméletek, miszerint az univerzum gyorsuló tágulását ez magyarázza, de ezzel kapcsolatosan is újabb és újabb elméletek születtek.
Ebből az egyik éppen a párhuzamos univerzumokat (más dimenziókat) tárgyalja.
A párhuzamos világokkal - így, ahogy te elképzeled - az a probléma, hogy nem arrafelé vannak, amerre a világunk tágul. Ha ott léteznének, azt a világ tágulásából kiválóan lehetne számolni, hogy milyenek.
Dávid Gyula beszélt erről nagyon érthetően.
Dávid Gyula - elismerve, hogy talán a legjobb magyar elméleti szakértő ebben a témában- párhuzamos univerzumokkal kapcsolatos előandását nem halottam.
Hazai viszonylatban és többnyire nemzetközi viszonylatban is a párhuzamos univerzum és multiverzum elmélet között valamiféle azonosságot feltételeznek.
Más elmélet szerint ezek a párhuzamos univerzumok 𝓲𝓽𝓽, 𝓿𝓮𝓵ü𝓷𝓴 "párhuzamosan" általunk ismereten dimenziókban (fizikai törvényekkel) léteznek.
Persze mindezek csak teoriák.
Csak hasonlóság.
Multiverzum bárhol lehet, a párhuzamos pedig itt van mellettünk, nagyon közel. Azért párhuzamos.
A fizikai törvények valóban változhatnak. De akkor jó eséllyel ott nem lesz élet, esetleg még itteni típusú anyag sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!