A fénynél van gyorsabb?
Van bizony, a sötétség.
Ahol sötétség van, ott a fény le lett győzve.
Amennyire én tudom nincs olyan dolog ami gyorsabb mozogna mint a vákuumban haladó foton.
De ez nem azt jelenti hogy nem lehet valahova gyorsabban eljutni mint az a fényességgel lehetséges lenne. Főleg gondolok itt a tér meggörbítésére vagy a quantum összefonódáson alapuló változáson.
Három oldalról érdemes megközelíteni ezt a kérdést:
Egyrészt a vákuumbeli fénysebesség egy határsebesség. A térben valós tömeggel rendelkező test el sem érheti ezt a sebességet, míg tömeggel nem rendelkező részecskék és hatások (pl fotonok, tehát kvázi maga a fény, vagy a gravitációs hullámok) nem lehet ennél gyorsabbak.
Viszont közegben (pl üvegben, vízben stb) a fénysugár lelassul. Ennél a lelassult sebességnél az adott közegben lehet gyorsabban haladni. (Ajánlott keresőszó, ha googleznál: cserenkov-sugárzás)
Ezen kívül azt írtam, hogy a térben nem lehet gyorsabban haladni ennél. Viszont a tér maga képes ennél gyorsabban tágulni, lsd a világegyetem tágulását. Arra vonatkozólag nem határsebesség a fénysebesség. (Ajánlott keresőszó: inflációs kozmológia)
Illetve azt is írtam, hogy valós tömeggel rendelkező, vagy tömeg nélküli részecskék/ testek/ akármik. Bizonyos hipotetikus részecskék _matematikailag_ rendelkezhetnek olyan tulajdonságokkal (képzetes tömeg), aminek köszönhetően fénysebességnél gyorsabban tudnának haladni - igaz, ők meg fénysebességnél lassabra nem tudnának lelassulni. Kérdéses és kétséges, hogy a képzetes tömegnek lenne valós, fizikai jelentése, pláne megfelelője és attól, hogy a matematika megengedi, korántsem biztos, hogy tényleg léteznek ilyen részecskék. (Ajánlott keresőszó: tachionok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!