Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az EPS habot miért marják meg...

Az EPS habot miért marják meg zsíros ételek mikrohullámú sütőben, másképp pedig nem?

Figyelt kérdés

Egy kifőzde expandált polisztirolhab edényben adja elvitelre a főételt.

Megfigyeltem, ha berakom mikrosütőbe (akár csak rövid időre), egyes zsíros (olajos) ételek, kiváltképp a sült kumpi;), valósággal megmarják az edényt, ami a zsírral érintkezve kigödrösödik és elszíneződik. Amikor az értékesítő - szintén még jó melegen - belemeri az edénybe, akkor mindez nem játszódik le, csak mikróban újramelegítéskor.


Mi történik ilyenkor?

- a mikróban lokálisan nagyon felmelegszik az étel (jobban, mint amilyen melegen az étteremben kimerik) és egyszerűen meglágyul tőle a PS és összeomlik habszerkezete?

- vagy a polisztirolt a zsír ilyen melegen oldani képes (ha a PS vagy annak zsírral alkotott származéka ott átmegy folyadékfázisba, akkor abból mi is eszünk)?

- vagy mindenképpen kell hozzá a mikrohullámú sugárzás jelenléte is?

- más?


Az is érdekes, pl. a rizs szinte sosem marja így meg a tárolót, pedig annak is van azért zsírtartalma. (Hasonló lehet: egyszer olvastam, hogy a teflont régen kémiailag oldhatatlannak hitték, míg rá nem jöttek, hogy a kaporsav bizony oldani képes.)



2021. márc. 6. 19:13
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A zsir nem OLDJA a polisztirolt, hanem megolvasztja! A zsiradékok símán felmelegszenek 150-200 fokra, a víz meg max 100 fokra.


A szállítódoboz nem arra való, hogy abban forrósítsd fel az ételt, hanem szállításra!

2021. márc. 6. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

#1, köszönettel válaszodért!

A PS lágyulási hőmérséklet-tartományát tény, hogy internetes oldalak 80-120°C közé teszik.

Megfigyeltem általánosságban, a mikróba berakott zsíros étel elég gyorsan elkezd sercegni, mintha vmi forrna, miközben az étel még csak langymeleg. Pedig az mondják, a mikró azért előnyösebb melegítésre, mint pl az indukciós főzőlap v a villany/gáztűzhely, mert nemcsak a felületen melegít, hanem a sugárzás mélységében nyelődik el az ételben. De lehet-e, hogy bizonyos ételek, pl. a krumpli anyaga is, egészen a felületen már mind elnyeli a sugárzást, így az nem is hatol mélyebbre, és elsődlegesen a felület túlmelegedését idézi elő? Ha pl ott vizet tartalmaz az étel (amit persze tartalmaz), az ott lokálisan felforr?

2021. márc. 6. 21:12
 3/7 Szirty ***** válasza:
100%

Első válaszoló teljesen jó választ adott.

Nem csak az elnyelt energia számít a melegedésnél, hanem a közeg tömege ami elnyeli az energiát. A kisebb tömeg sokkal gyorsabban melegszik fel és magasabb hőmérsékletre mint a nagyobb aminek a hőtehetetlensége is nagyobb.

Pl. az edény szélére kenődött zsír, a krumplihasábok hegye szinte azonnal felmelegszik.


Ezért forr a tányérban berakott sűrű leves is a tányér szélénél egy gyűrűben, miközben a közepe még teljesen hideg.

2021. márc. 7. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

[link]

A cikk írja, hogy a zsír elnyelési tényezője kisebb a mikrohullámra, mint a vízé (sajnos számadatokat nem ír), de ugye fajlagos hőkapacitása még inkább kisebb, ezért is melegszik gyorsabban. Ahogy írod, a hasábkrumpli hegye hamar meleg lesz: ott ki van száradva, és a mikróban másodpercek alatt még inkább kiszárad.

Az is fontos lehet, hogy míg a zsír nem hígfolyós, addig a víz igen, így konvektíve odébbszállítja a hőt, de ez csak levesnél, italnál számít, az élelmiszerek sejtjeibe stb bezárt víz nem járja át a melegített ételt. (Ezért van, hogy szilárd ételt kis fokozaton melegítek, így a lassú felületközeli hőközlés mellett van idő hővezetéssel kiegyenlítődni a hőmérsékletnek.)

És ami tényleg tanulságos az átlatad írtból + a cikkből, hogy valószínűleg a mikrosütő is közvetlenül csak nagyon-nagyon az étel szélein melegít, aztán elnyelődik a nagy része.

Ja és a lényeg még, hogy tehát nincs kémiai oldódás, nem esszük meg a sztirolszármazékokat. De azért amikor lehet, tányérban fogjuk megmelegíteni a dobozba csomagolt ebédet.

Köszi a válaszokért :-)

2021. márc. 7. 12:22
 5/7 Szirty ***** válasza:

"... így konvektíve odébbszállítja a hőt, de ez csak levesnél, italnál számít"


Igen. Azonban pl. a bableves meglehetősen sűrű, főleg hidegen. Nehezen, vagy csak lokálisan alakul ki áramlás...

2021. márc. 7. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Igen, ez is igaz. De a végén az egészet pár mp alatt össze lehet keverni, és akkor megszűnnek ezek az eltérések. Míg pl félterhelésen melegítve pár perccel tart tovább. Ée ez számít, ha az ember éhes. ;-)
2021. márc. 7. 15:40
 7/7 anonim ***** válasza:
Azért nekem annyit megérne az egészségem, hogy ne a polisztirolt egyem a kajával együtt. Söt én biztos áttenném valami normális tányérba!
2021. márc. 7. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!