Az EPS habot miért marják meg zsíros ételek mikrohullámú sütőben, másképp pedig nem?
Egy kifőzde expandált polisztirolhab edényben adja elvitelre a főételt.
Megfigyeltem, ha berakom mikrosütőbe (akár csak rövid időre), egyes zsíros (olajos) ételek, kiváltképp a sült kumpi;), valósággal megmarják az edényt, ami a zsírral érintkezve kigödrösödik és elszíneződik. Amikor az értékesítő - szintén még jó melegen - belemeri az edénybe, akkor mindez nem játszódik le, csak mikróban újramelegítéskor.
Mi történik ilyenkor?
- a mikróban lokálisan nagyon felmelegszik az étel (jobban, mint amilyen melegen az étteremben kimerik) és egyszerűen meglágyul tőle a PS és összeomlik habszerkezete?
- vagy a polisztirolt a zsír ilyen melegen oldani képes (ha a PS vagy annak zsírral alkotott származéka ott átmegy folyadékfázisba, akkor abból mi is eszünk)?
- vagy mindenképpen kell hozzá a mikrohullámú sugárzás jelenléte is?
- más?
Az is érdekes, pl. a rizs szinte sosem marja így meg a tárolót, pedig annak is van azért zsírtartalma. (Hasonló lehet: egyszer olvastam, hogy a teflont régen kémiailag oldhatatlannak hitték, míg rá nem jöttek, hogy a kaporsav bizony oldani képes.)
A zsir nem OLDJA a polisztirolt, hanem megolvasztja! A zsiradékok símán felmelegszenek 150-200 fokra, a víz meg max 100 fokra.
A szállítódoboz nem arra való, hogy abban forrósítsd fel az ételt, hanem szállításra!
#1, köszönettel válaszodért!
A PS lágyulási hőmérséklet-tartományát tény, hogy internetes oldalak 80-120°C közé teszik.
Megfigyeltem általánosságban, a mikróba berakott zsíros étel elég gyorsan elkezd sercegni, mintha vmi forrna, miközben az étel még csak langymeleg. Pedig az mondják, a mikró azért előnyösebb melegítésre, mint pl az indukciós főzőlap v a villany/gáztűzhely, mert nemcsak a felületen melegít, hanem a sugárzás mélységében nyelődik el az ételben. De lehet-e, hogy bizonyos ételek, pl. a krumpli anyaga is, egészen a felületen már mind elnyeli a sugárzást, így az nem is hatol mélyebbre, és elsődlegesen a felület túlmelegedését idézi elő? Ha pl ott vizet tartalmaz az étel (amit persze tartalmaz), az ott lokálisan felforr?
Első válaszoló teljesen jó választ adott.
Nem csak az elnyelt energia számít a melegedésnél, hanem a közeg tömege ami elnyeli az energiát. A kisebb tömeg sokkal gyorsabban melegszik fel és magasabb hőmérsékletre mint a nagyobb aminek a hőtehetetlensége is nagyobb.
Pl. az edény szélére kenődött zsír, a krumplihasábok hegye szinte azonnal felmelegszik.
Ezért forr a tányérban berakott sűrű leves is a tányér szélénél egy gyűrűben, miközben a közepe még teljesen hideg.
A cikk írja, hogy a zsír elnyelési tényezője kisebb a mikrohullámra, mint a vízé (sajnos számadatokat nem ír), de ugye fajlagos hőkapacitása még inkább kisebb, ezért is melegszik gyorsabban. Ahogy írod, a hasábkrumpli hegye hamar meleg lesz: ott ki van száradva, és a mikróban másodpercek alatt még inkább kiszárad.
Az is fontos lehet, hogy míg a zsír nem hígfolyós, addig a víz igen, így konvektíve odébbszállítja a hőt, de ez csak levesnél, italnál számít, az élelmiszerek sejtjeibe stb bezárt víz nem járja át a melegített ételt. (Ezért van, hogy szilárd ételt kis fokozaton melegítek, így a lassú felületközeli hőközlés mellett van idő hővezetéssel kiegyenlítődni a hőmérsékletnek.)
És ami tényleg tanulságos az átlatad írtból + a cikkből, hogy valószínűleg a mikrosütő is közvetlenül csak nagyon-nagyon az étel szélein melegít, aztán elnyelődik a nagy része.
Ja és a lényeg még, hogy tehát nincs kémiai oldódás, nem esszük meg a sztirolszármazékokat. De azért amikor lehet, tányérban fogjuk megmelegíteni a dobozba csomagolt ebédet.
Köszi a válaszokért :-)
"... így konvektíve odébbszállítja a hőt, de ez csak levesnél, italnál számít"
Igen. Azonban pl. a bableves meglehetősen sűrű, főleg hidegen. Nehezen, vagy csak lokálisan alakul ki áramlás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!