Ha a metematikusokat ennyire zavarba ejti a végtelen számok fogalma, miért nem foglalkoznak a "kezdettelen" számokkal?
Nincs másik oldala.
A végtelen mindkét irányba végtelen.
Pontosabban, a végtelen lehet mindkét irányba végtelen.
Megkérdezném, mit értesz a zavarba ejtés alatt, de félek a választól kissé :D
"Pontosabban, a végtelen lehet mindkét irányba végtelen."
Na megpróbálom gatyába rázni a fogalmi keveredést.
A kérdező "kezdettelen " számsorról beszél, vagyis a számsornak a "végtelennel szemközit oldaláról", ahol szintén nincs vége.
Itt mindkét irányba végtelen a végtelen.
A félegyenes-szerű értelmezés, vagy mondjuk minimummal rendelkező, de maximummal nem rendelkező függvények persze nem mindkét irányú végtelenek, de a kérdés alapján ezt simán ki is hagytam, hiszen a kezdőponttal rendelkező dolgokat kizárja.
Persze általánosan értelmezve a válaszomat a végtelen fogalmára nem korrekt. Én most kérem a szövegkörnyezetre értelmezést. :)
"mit értesz a zavarba ejtés alatt, de félek a választól kissé :D"
Jogos.
Én éppen a matematikusokat nem láttam még zavarba jönni tőle.
:)
Ez a kérdés az idő dimenzió behozatala a számsorba.
Azért nem pontos a végtelen az elejére.
Hiszen a végtelennek két jelentése van.
Egy okosító filmet láttam egy rézhuzal hajú kedves nővel (matemakus!) valamelyik science adón erről a kérdésről. Ott fogalmazott egy matematika prof erről így. Nagyon érdekes volt, hogy ő sem tudja hogy mi a végtelen szám, mert a diákoknak használja de másfelől tudományos gondolkodásában zavarba ejtően többrétű a szám jelentéstartalma. - Persze ez tartalmi idézet érdemes megnézni.
"Ez a kérdés az idő dimenzió behozatala a számsorba.
Azért nem pontos a végtelen az elejére.2
hát, ez most akkor viszont ősrobbanás-teória verzió kérdése, hogy félegyenes-e vagy simán nincs kezdőpont vagy egy origóból kétfele menő végtelen időegyenes.
"Hiszen a végtelennek két jelentése van."
Még több is. A megszámlálhatóan végtelen meg a "végtelen-végtelen" is két külön dolog és ez még nem minden.
"ő sem tudja hogy mi a végtelen szám, mert a diákoknak használja de másfelől tudományos gondolkodásában zavarba ejtően többrétű a szám jelentéstartalma"
A szónak igen, de aszerint, mire alkalmazod, matematikailag elég jól behatárolt, mikor mit jelent.
Kedves kérdezők, nem tudom pontosan, hogy mire gondolsz.
Talán az infinitezimális számokra? Talán a p-adikus számokra? A szürreális számokra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!