Alacsony frekvenciás hangok miért nem fordulnak elő a hullám összegzéssel összeegyeztethető módon?
Minden periodikus jelet fel lehet írni szinuszosan változó jelek összegeként. (Fourier sor, Fourier analízis). Szerintem a kérdés feltevés előre ítél, ráadásul tévesen. az, hogy nem halljuk a változást (mert nincs erre "kihegyezve" a fülünk az evolúció által, nem jelenti azt hogy a kérdésben foglalt állítás igaz lenne.
Szerintem nem igaz, mert mert ha a kérdésben a jelnek van frekvenciája - vagyis periodikus- akkor ha olyan , minden további nélkül miért ne tartalmazhatna alacsony frekvenciás összetevőket is, aminek az összegeként Fourier szerint minden periodikus jel felírható.
továbbiak a fourier sorról:
"elvárható lenne hogy pl egy 10 Hz hang vagy akár legyen egy 0,1 Hz-es hang amit közvetlen nem halljuk viszont ennek a hullámösszegzési fizikai törvény szerint nyomának kéne lennie"
#2-es nyomán: Pl. gitárhangoláskor ezt hívják lebegésnek. :)
Köszönöm a válaszokat.
Kipróbáltam : [link]
Érdekes hogy ennyire érzéketlen a fül rá, nem vettem észre különbséget. Azon a felvételen emberi beszéd van, azt meg 1 Hz szinusz hullámos hangsávot olvasztottam egybe.
" ha van egy 40 Hz frekvenciájú hang, és annak van egy 80, 120, 160, 200 Hz-es felharmonikusa, és te levágod 50 Hz-nél a frekvenciatartományt, akkor is hallani véled a 40 Hz-es hangot is "
Akkor ezek szerint régebben ezért nem értelmezte beszédnek a google beszédfelismerője ha pl rádióból ment beszéd, mert ott is hiányoztak frekvenciák.
A tárolt hanggörbe meg olyan információtöbbletet is képes tárolni amint nem tükröz vissza a valóságba. Pl. c-ben, python-ban simán csinálok ilyet hogy a hangerősség végigig 1-es szint (ami maximum) azt mutatja majd a szerkesztő ez attól még a csendet reprezentálja mert nincs jelváltozás, vagy azt a beszéd hangot feltolom hogy minden pontba a minimuma 0 felett legyen vagyis egy konstanst adok hozzá minden kvantált értékhez, ez ettől még ugyanaz a hang lesz a valóságban mert minden időpontban ugyanakkora lesz a változás mértéke. Ezért inkább az idő szerinti deriváltja az ami számít, nem a konkrét időpontbeli függvényérték. Ezért van az hogy nem hallottam különbséget beszéd és az 1 Hz-es szinusz hullám összegzésekkor sem, sőt még a hangszóró se feltétlen képes ezt hűen visszaadni, annak is van akkora torzítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!