Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Alacsony frekvenciás hangok...

Alacsony frekvenciás hangok miért nem fordulnak elő a hullám összegzéssel összeegyeztethető módon?

Figyelt kérdés
Tudjuk hogy a hangot összetevőkre lehet bontani [link] 8.8. ábra szerint színusz hullámok összege ha periodikusan ismétlődő hang. Ha nem az akkor színusz hullámok súlyozott összegeként felírható. Egy "tökéletes" emberi fül által hallható legalacsonyabb frekvenciát 20 Hz-nek határozták meg. A hanghullámok ahogy erősítik, gyengítik illetve kioltják egymást elvárható lenne hogy pl egy 10 Hz hang vagy akár legyen egy 0,1 Hz-es hang amit közvetlen nem halljuk viszont ennek a hullámösszegzési fizikai törvény szerint nyomának kéne lennie az általunk hallható hangoknál. Legyen az extrém példa szerint egy nagyon erős 0,1 Hz-es színusz hanghullám és legyen az hogy beszélgetek valakivel. Ekkor a másikat hol halkabbnak hol hangosabbnak kéne hogy halljam 10 másodperces periódusonként ismétlődve a nélkül hogy ő bármit is változtatna a saját hangerején. Ilyet azonban sosem tapasztaltam és nem is tudok erről hogy valaha történt volna ilyen, de még kevésbé extrém esetről se tudok.

2021. febr. 26. 14:47
 1/7 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

Minden periodikus jelet fel lehet írni szinuszosan változó jelek összegeként. (Fourier sor, Fourier analízis). Szerintem a kérdés feltevés előre ítél, ráadásul tévesen. az, hogy nem halljuk a változást (mert nincs erre "kihegyezve" a fülünk az evolúció által, nem jelenti azt hogy a kérdésben foglalt állítás igaz lenne.

Szerintem nem igaz, mert mert ha a kérdésben a jelnek van frekvenciája - vagyis periodikus- akkor ha olyan , minden további nélkül miért ne tartalmazhatna alacsony frekvenciás összetevőket is, aminek az összegeként Fourier szerint minden periodikus jel felírható.

továbbiak a fourier sorról:

[link]

2021. febr. 26. 15:29
 2/7 2*Sü ***** válasza:
100%
Pl. mikor hangolsz egy gitárt, az egyik húron lefogod a másik húr alaphangját, majd megpengeted mindkettőt, akkor ha elég közel van a két hang egymáshoz, hallod, ahogy lassan hullámzik a hangerő. Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=rmvDu6EY2lE . A beszéd viszont rengeteg és időben változó amplitúdójú felharmonikust tartalmaz, így ott ez a hatás nem igazán vehető észre.
2021. febr. 26. 16:08
 3/7 anonim ***** válasza:

előfordulnak

[link]

2021. febr. 26. 16:59
 4/7 anonim ***** válasza:

"elvárható lenne hogy pl egy 10 Hz hang vagy akár legyen egy 0,1 Hz-es hang amit közvetlen nem halljuk viszont ennek a hullámösszegzési fizikai törvény szerint nyomának kéne lennie"

#2-es nyomán: Pl. gitárhangoláskor ezt hívják lebegésnek. :)

https://www.youtube.com/watch?v=o36gpqoPc40

2021. febr. 26. 17:09
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Kipróbáltam : [link]

Érdekes hogy ennyire érzéketlen a fül rá, nem vettem észre különbséget. Azon a felvételen emberi beszéd van, azt meg 1 Hz szinusz hullámos hangsávot olvasztottam egybe.

2021. febr. 26. 18:03
 6/7 2*Sü ***** válasza:
A hallás nagyon tud csalni. Pl. mikor egy adott frekvenciájú hangot hallasz, akkor nem feltétlenül az alapfrekvenciát hallod. Pl. ha van egy 40 Hz frekvenciájú hang, és annak van egy 80, 120, 160, 200 Hz-es felharmonikusa, és te levágod 50 Hz-nél a frekvenciatartományt, akkor is hallani véled a 40 Hz-es hangot is, mert az agy a felharmonikusok távolságából is számolja azt, hogy ezek bizony egy 40 Hz-s hang felharmonikusa kell, hogy legyenek. Az ilyen trükkök lehetővé teszik, hogy viszonylag jól értsünk hangokat zajos környezetben is. Pl. ha megnézed, akkor egy „a” és egy „e” beszédhang között minimális különbség van, mégis jól meg tudjuk különböztetni őket, akár óriási hangzavar közepette is.
2021. febr. 26. 22:24
 7/7 A kérdező kommentje:

" ha van egy 40 Hz frekvenciájú hang, és annak van egy 80, 120, 160, 200 Hz-es felharmonikusa, és te levágod 50 Hz-nél a frekvenciatartományt, akkor is hallani véled a 40 Hz-es hangot is "

Akkor ezek szerint régebben ezért nem értelmezte beszédnek a google beszédfelismerője ha pl rádióból ment beszéd, mert ott is hiányoztak frekvenciák.

A tárolt hanggörbe meg olyan információtöbbletet is képes tárolni amint nem tükröz vissza a valóságba. Pl. c-ben, python-ban simán csinálok ilyet hogy a hangerősség végigig 1-es szint (ami maximum) azt mutatja majd a szerkesztő ez attól még a csendet reprezentálja mert nincs jelváltozás, vagy azt a beszéd hangot feltolom hogy minden pontba a minimuma 0 felett legyen vagyis egy konstanst adok hozzá minden kvantált értékhez, ez ettől még ugyanaz a hang lesz a valóságban mert minden időpontban ugyanakkora lesz a változás mértéke. Ezért inkább az idő szerinti deriváltja az ami számít, nem a konkrét időpontbeli függvényérték. Ezért van az hogy nem hallottam különbséget beszéd és az 1 Hz-es szinusz hullám összegzésekkor sem, sőt még a hangszóró se feltétlen képes ezt hűen visszaadni, annak is van akkora torzítása.

2021. febr. 27. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!