Biológiából miért nem elfogadott az alábbi kérdésre az alábbi válaszom?
Szóval emelt érettségi feladatlapot töltöttem ki és volt egy olyan kérdés, hogy "miért itatnak cukros vizet a kiszáradt (sok folyadékot veszített) emberrel? "
Erre én azt válaszoltam, hogy azért mert a szénhidrát amit beviszünk ezzel a szervezetbe beépül a biológiai oxidációba melyből a terminális oxidációs szakaszban H2O keletkezik melléktermékként.
Mit tudok rosszul? Segítsetek légyszi mert egyedül tanulom a biológiát és meg szeretném érteni, hogy ez miért rossz válasz amikor a terminális oxidációnak pont ez a lényege, hogy a glikolízises és citrát körös szakaszból ide szállítódott hidrogének protonná és elektronná válnak amelyek ATP termelés után vízzé alakulnak és tulajdonképpen minél több a bevitt tápanyag, annál több az energia és annál több a keletkezett melléktermék is. Én ezt a folyamatot tudtam logikus válasznak beállítani ehhez.
Köszönöm szépen előre a segítséget :)
" azért mert a szénhidrát amit beviszünk ezzel a szervezetbe beépül a biológiai oxidációba "
Nem beépól, legfeljebb belép, mivel a biológiai oxidáció egy folyamat.
"melyből a terminális oxidációs szakaszban H2O keletkezik melléktermékként."
Ez igaz, de ez viszonylag kis mennyiségű víz.
A cukros víz itatásánál az a logika, hogy a cukrot felszívja a bél (másodlagos aktív transzporttal), és íg megnő (lokálisan) a vérplazma oldottanyag koncentrációja, aminek következtében nagyobb lesz az ozmotikus szívóereje, így több víz szívódik fel ozmózissal.
Szerintem nem kell ennyire mélyre menni a válasszal. Aki sok vizet vesztett, annál nem kell megvárni, amíg a terminális oxidációnál melléktermékként megjelenik a víz.
Én itt arra tudok gondolni, hogy ha sok folyadékot vesztesz, a vér koncentrációja is megváltozik, emelkedik a vércukorszint, a szervezet elkezdi lebontani, de mennyiségben pedig pont így lesz kevesebb, és pl az agy hamar károsodik ha nem kap elég tápanyagot (mint a cukor).
Imádok hülyén fogalmazni, szóval arra gondoltam, hogy ha van 10 kockacukrod egy pohár vízben, az legyen az egészséges állapot. De ha a pohár víz felét kiöntöd, úgy hogy cukor nem megy vele, akkor az olyan, mintha 20 szem kockacukor lenne a pohárban. Ezért a szervezet megkezdi a glükózfelszívást, hiszen ez a koncentráció túl magas neki, de mire végez a munkával 10 helyett, csak 5 (vagy mégkevesebb) kockacukra lesz, ami viszont már veszélyesen alacsony.
2-es válasza, meg még egyszerűbb és még logikusabb mint az enyém ^^"
(3-as voltam)
Köszönöm szépen a segítséget :)))
Így már értem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!