Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A sötét energia tulajdonképpen...

A sötét energia tulajdonképpen az elektron gravitációs analógiája?

Figyelt kérdés
A protonokat egy elektronfelhő veszi körbe, ami semlegesíti a pozitív töltést. A látható tömeget pedig sötét energia veszi körbe, ami szintén semlegesíti a látható tömeg pozitív gravitációját.
2021. febr. 20. 22:16
1 2 3
 21/27 Mojjo ***** válasza:
100%

@20: A Nap gravitációjából pl azt érezzük, hogy a Föld nem repül ki a csillagközi térbe, hanem kering a Nap körül. Ez pl nem egy rossz dolog úgy személy szerint nekünk sem :)

A Naprendszer tagjainak mozgása pl a gravitációs modell abszolút sikertörténete: tökéletesen leírja ezeket a mozgásokat. És egy fizikai modellnek pont ezt kell tudnia.

A gravitációs lencse arra volt példa, hogy vannak olyan gravitációs effektusok, amit a sötét energia taszító hatása semennyire nem befolyásol, nem "árnyékolja". Egyébként itt most te sötét anyagot írtál sötét energia helyett - nagyon más a kettő, ne keverjük. A sötét anyagnak - ha létezik - pont, hogy pozitív gravitációs hatása van, pont emiatt a gravitációs hatás miatt valószínűsítjük a létét.

A gravitációs idődilatációt pedig kísérletesen is kimutatták már kismilliószor.

2021. febr. 21. 14:59
 22/27 A kérdező kommentje:

A Naprendszerben olyan kevés sötét energia van, hogy semmit nem befolyásol. De azt már senki nem tudja bebizonyítani, hogy távoli galaxiscsoportokra hat-e a Lokális Csoport gravitációs ereje.

"A gravitációs lencse arra volt példa, hogy vannak olyan gravitációs effektusok, amit a sötét energia taszító hatása semennyire nem befolyásol, nem "árnyékolja"."

De miért kéne a gravitációs lencsét bárhogy befolyásolnia az általam kitalált árnyékolásnak? Amikor a gravitációs lencséhez használt fény elmegy egy nagytömegű objektum mellett, akkor persze, hogy meghajlik.

2021. febr. 21. 15:07
 23/27 Mojjo ***** válasza:

@22: Szerintem elbeszélünk egymás mellett és tökmás gondolatmeneteken haladunk :)

Pl itt a #22-ben alapvetően minden gondolattal egyetértek, de nem értem, miért cáfolná ez amit írtam.

De akkor pontosítsunk, hogy jobban megértsem: szóval úgy gondolod, hogy nagy távolságokban a gravitáció erejével pontosan megegyező és ellentétes erő a sötét energia?

2021. febr. 21. 15:22
 24/27 A kérdező kommentje:
Nem feltétlenül gondolom így, a töltések se vannak feltétlenül ugyanannyian nagy térrészben (még a teljes Univerzumban sincsenek feltétlenül ugyanannyian). Sőt, ha a tágulás gyorsulásából indulunk ki, akkor logikus lenne feltételezni, hogy nagyobb erővel hat a sötét energia antigravitációja.
2021. febr. 21. 16:19
 25/27 Mojjo ***** válasza:

@24: Igen, pontosan erre akartam volna kilyukadni én is - a sötét energia már most bőven erősebb az összgravitációnál. És úgy tűnik, ahogy tágul az univerzum, ez egyre inkább úgy lesz, mert a sötét energia az univerzum térfogatával arányosan nő, gravitáló tömeg meg nem keletkezik az univerzum tágulásával.

Mindenesetre azt hiszem, értelek. Engem az "árnyékol" szó kavart meg, de ha arról van szó, hogy a gravitációval ellentétes irányú hatást fejt ki a sötét energia, akkor ez sok tekintetben tényleg igaz.

Mondjuk azt érdemes hozzátenni, hogy úgy igazán nem ismerjük a sötét energia természetét, viselkedését, így nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

2021. febr. 21. 16:30
 26/27 anonim ***** válasza:

5 Jó felvetés, a sötét energia ugyanúgy nem létezik, ahogy az elektron sem."

Akkor mi folyik a vezetékben:? :O

2021. febr. 23. 09:41
 27/27 anonim válasza:
Sok okos ember keresi rá a választ. Ha úgy érzed neked sikerült megtalálni, próbálj bizonyítást is találni hozzá és nem kell többet bejárni órákra.
2022. febr. 23. 07:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!