Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor fog kikristályosodni,...

Mikor fog kikristályosodni, hogy a vakcinázási kampánynak van-e értelme?

Figyelt kérdés
Mikor fog látszani a statisztikákban, hogy a vakcinázásoknak milyen eredményeik vannak, illetőleg érdemes volt-e alkalmazni őket vagy semmilyen hatással nem voltak a járványra?
2021. febr. 18. 13:45
1 2 3 4
 21/32 sadam87 ***** válasza:

Az AstreZeneca esetében például akkor üzleti érdek van a vakcinában, hogy nonprofit alapon adják.

[link]

Amúgy igen, nyilván hatalmas pénzek vannak most ebben. Mert talán azt várod, hogy ingyen fejlesszenek és gyártsanak milliószámra vakcinákat? És azt mégis hogyan? A kutatók és a gyógyszergyárak dolgozói ingyen dolgozzanak? Szabadidejükben csinálják, másodállásként, vagy esetleg kijárjanak ételt koldulni ebészünetben?

"Ha a kormány fizet érte dollár százmilliókat akkor az le fog csapódni a lakosságra, mert a legelső költségvetési nyirbálások mindig az alacsony jövedelműeket és nyugdíjasokat érintik."

Mindig???? Ez azért egy egész cseppet bátor kijelentés. (Amúgy nagyon sokszor tényleg, te például kormányunk - nem azért mondom, mert olyan ngy hívük vagyok - most jelentette be, hogy visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. Na nem mindtha nem férne rá a nevetségesen alacsony nyugdíjakra, csak most pont nem igaz, hogy elvonnak a nyugdíjasoktól.)

"Egyébként az, hogy politikai játszmák folytak és vakcina-nacionalizmus folyt az nem légből kapott."

Ez sajnos így van. És ez mennyiben ok arra, hogy ne oltasd be magad?

2021. febr. 19. 10:48
 22/32 A kérdező kommentje:

21

Annyiban ok, hogy gusztustalanná teszi a vakcinázást a szememben, hiszen még ilyen vészhelyzetben sem tudták félretenni az okokat.

Ugyanakkor van még 15 más okom is amiért nem oltatnék hacsak nem adnák be erőszakkal.

A legfontosabb talán, hogy a korosztályom túlélési esélye 99.99%.

Ugyanakkor még arra sincs garancia, ha mindenki beoltatja magát akkor vége lesz ennek az egész rémálomnak.

És arra sincs garancia, hogy nem kell újraoltatnom majd mind 6 hónapban majd valamilyen új variáns miatt.

És ugye az sem egyértelmű még, hogy a fertőzést mennyire szorítják vissza ezek a vakcinák.

Ezek fényében, te miért oltatsz?

2021. febr. 19. 10:53
 23/32 A kérdező kommentje:

22

Javítva: ...félretenni az érdekeket.

2021. febr. 19. 10:54
 24/32 Wadmalac ***** válasza:

"A Magyarországon (már majdnem) enegedélyezett vakcina a Sinophram cég vakcinája, a Brazíliában használt meg a Sinovac nevű cégé."

Hoppá, tényleg.

A Sinovac cucca ide nem jön.

"tudtommal a Sinophram vakcina esetében még nem hozták nyilvánosságra a részletes phase III eredményeket"

Ez éppenséggel lehet az ok a későbbi bevetésre nálunk is, kivárás illetve az esetleges alacsonyabb hatékonyság, mint fentebb írtam.

"És nem független külső eredmény, hanem saját vizsgálat alapján (de ezt jól ellenőrizhetően publikálták a The Lancet-ben, szóval nem valószínű, hogy kamu)."

Hm, valamit elnézhettem, mert nekem nem-oroszországi teszteredmények is rémlenek, talán Argentína?

Én is a Lancet publikációra alapozok, elnéztem valamit?

"Külső elemzérről én a hatásossággal kapcsolatban nem tudok"

Nekem a Pfizerre rémlik valami, éppen az ott történt egyetlen haláleset kapcsán, 43 millió oltottból. És ott valami 90% alatti volt...Persze az inkább statisztikai eredmény hatásosságra is, mint hiteles teszteredmény.

"de minden jel arra utal, hogy pont a kínai a legdrágább."

Csípőből azt mondanám, hogy ezt kompenzálja a beadással járó kisebb költség, lévén nem kell mélyhűteni...

De az AstroZenecát sem, az meg a legolcsóbb...

Hát érdekes.

Nem tudom, hogy a beszerzést a másik irányból érkező másik fajták esetleg lassabb beszerzése, készlethiánya indikálta, vagy valami máshol, más módon megtérülő kínai-magyar gazdasági bartellüzlet.

Éppenséggel nincs eddig nyoma, hogy bármi módon a mi zsebünket nyomná, úgyhogy hajrá.

Szüleim túl vannak a Pfizer első körén, nem tudom, mire én sorra kerülök, melyik fajta lesz a pultban.

Őszintén szólva engem spec nem nagyon izgat, mert a semminél mind nagyságrendekkel jobb.

2021. febr. 19. 10:56
 25/32 Wadmalac ***** válasza:

"Annyiban ok, hogy gusztustalanná teszi a vakcinázást a szememben"

És ezért ELVBŐL vállalsz nagyságrendekkel magasabb kockázatot a talpfeldobásra. Elvhűségből ötös, objektív túlélési logikából egyes, ülj le.

De javaslom, SEMMIT se vegyél. Minden mögött gusztustalan kereskedelmi háttérfolyamatok történnek.

"A legfontosabb talán, hogy a korosztályom túlélési esélye 99.99%."

Vagyis a korosztályodból minden tízezredik hal meg?

Oké. Oltva meg minden sokmilliomodik.

Mondhatod, hogy vállalod a plusz kockázatot a .... miért is?

"Ugyanakkor még arra sincs garancia, ha mindenki beoltatja magát akkor vége lesz ennek az egész rémálomnak."

De. Pont hogy arra van.

Csak tény, hogy ez nem a magas beoltottság után AZONNAL következik be.

Ez egy folyamat, ami mentén a fertőzöttek száma fogyni fog. GARANTÁLTAN. Az oltottság arányában változó tempóban.

Szóval ezen az alapon nem oltatod be magad, ami konkrétan a statisztikához úgy járul hozzá, hogy még tovább tart ez az egész őrület.

Teljesen logikus lépés, ügyes.

"És arra sincs garancia, hogy nem kell újraoltatnom majd mind 6 hónapban majd valamilyen új variáns miatt."

Hm.

Ez nyomós érv. Ja, nem.

Tény, hogy ha belehalsz, akkor lenn a gond az újraoltogatásról.

Csak tudod, ha így lesz, tényleg jön újabb mutáció, újabb oltási szükség emiatt, akkor vakcinamentesen az az imádott 99,99%-od megy le szépen a béka segge alá.

"És ugye az sem egyértelmű még, hogy a fertőzést mennyire szorítják vissza ezek a vakcinák."

Hogy hogy, mennyire, azt majd meglátjuk. Többek közt pont az oltottsági százaléktól is függ, amit például te pont rontasz.

De az BIZTOS, hogy csökkenti, lassítja, várhatóan lassan nullára redukálja a fertőzés terjedését.

"Ezek fényében, te miért oltatsz?"

Ezek fényében éppen az a teljesen illogikus, hogy te miért nem.

Sajnos nem tudtál mellé objektív érvet állítani.

Egyet sem.

Szubjektíved leeht ezer, félsz a tűtől, elhiszed a konteókat, vagy simán benned is megvan az a hamis érzés, hogy mindig biztonságosabb nem tenni semmit, mint tenni valamit.

Ezek érthető szubjektív érvek.

De objektív érved nincs, ne erőltesd. Azt csak magaddal próbálod elhitetni, hogy ésszerű, mait teszel. Illetve nem teszel.

Magaddal esetleg el is tudod hitetni.

Velünk nem.

2021. febr. 19. 11:13
 26/32 sadam87 ***** válasza:
100%

"A legfontosabb talán, hogy a korosztályom túlélési esélye 99.99%."

Kellemesen önző ok (pláne egy orvostól), de ezt már előttem is leírták (meg a szövődményeket is...)

"Ugyanakkor még arra sincs garancia, ha mindenki beoltatja magát akkor vége lesz ennek az egész rémálomnak."

??????

Ha (majdnem) mindenki védett, akkor szerinted pontosan hogyan is terjedne a járvány?

"És arra sincs garancia, hogy nem kell újraoltatnom majd mind 6 hónapban majd valamilyen új variáns miatt."

Ez sajnos előforduhat. Főleg akkor, ha sok embert nem oltanak be, mert úgy tud terjedni a vírus, és jóval nagyobb az esélye, hogy ilyen új variánsok kialakulnak.

"És ugye az sem egyértelmű még, hogy a fertőzést mennyire szorítják vissza ezek a vakcinák."

Az izraeli eredmények például azt mutatják, hogy a Pfizer például elég jól.

"Ezek fényében, te miért oltatsz?"

1. Mert élehetőleg nem szeretném elkapni. (Oké, jó eséllyel nem halnék bele, arra is jelentős esély van, hogy nem lenne komolyabb baom, de azért annyira az orosz rulett nevű játékot nem szeretem.)

2. Mert szeretnék védeni másokat.

3. Mert szeretném, ha egyszer vége lenne a járványak.

2021. febr. 19. 11:53
 27/32 sadam87 ***** válasza:

"Ez éppenséggel lehet az ok a későbbi bevetésre nálunk is, kivárás illetve az esetleges alacsonyabb hatékonyság, mint fentebb írtam."

Nem nagyon tűnik úgy, hogy az lenne.

"Nem tudom, hogy a beszerzést a másik irányból érkező másik fajták esetleg lassabb beszerzése, készlethiánya indikálta, vagy valami máshol, más módon megtérülő kínai-magyar gazdasági bartellüzlet."

Hát ez egy jó kérdés. Hivatalosan a készlethiány...

"Éppenséggel nincs eddig nyoma, hogy bármi módon a mi zsebünket nyomná, úgyhogy hajrá."

Miért, te nem fizetsz adót? :D :D :D

2021. febr. 19. 11:56
 28/32 A kérdező kommentje:

25

Az inkább szerintem 99,9999%. Nem hinném minden 10,000-ik 30 éves belehalna.

2021. febr. 19. 11:57
 29/32 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Miért, te nem fizetsz adót? :D :D :D"

Ha ott a háttérben az oda-vissza nyereséges bartell, akkor kijön nullára és nem nyomja a zsebem.

Értelemszerűen a magyar állam sem veszteségre gyúr.

"Az inkább szerintem 99,9999%. Nem hinném minden 10,000-ik 30 éves belehalna."

Te írtál, 99,99%-ot.

tolhatod persze feljebb is.

Csak a statisztikák alapján úgy néz ki, hogy oltás nélkül a korlátozás betartása ellenére is minimum százszoros esélyed van meghalni vakcina nélkül, mint azzal.

Szóval ne erőltesd, észérve nincs a dolognak. Ha egyéb személyi idegenkedés, megértem. Csak ne próbáld racionalizálni ,mert nem lehet.

2021. febr. 19. 12:14
 30/32 anonim ***** válasza:
@26 Milyen orvos? Összekeverted a két kérdést:)
2021. febr. 19. 12:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!