Mi történne, ha a Föld a saját tengelye körül már nem forogna, de a Nap körül még igen?
Megnéztem, az eredeti és a #30-ban megfogalmazott kérdést nem tudom (jó szándékkal) kétféleképpen érteni. A (tengely körül) megállna és nem forogna nekem ugyanaz. Vagyis az a pont, ahol a nap éppen az égbolt legtetején lenne (10 fokon, 20 fokon, 90 fokon, pontja válogatja), egy keringési ciklus alatt szépen körbe vándorolna a földön. Más szóval egy nap egy év. Ez lenne az egyik történés. Egy további történés pedig az, hogy ilyen körülmények között a mai életforma gyökeresen megváltozna. Az ember kihalna. Számolni kéne, mennyi idő alatt, de sok évet nem adnék. Aztán az élet bonyolultsága arányában szintén kihalna (a bonyolultabb előbb). Az alkalmazkodás erősen kétséges, túl rövid lenne az idő hozzá. Élet azért feltehetően maradna. További történés, hogy irtózatos időjárási viszonyok lennének, a hatalmas viharok, széljárások és tengeráramlatok gyökeresen megváltoznának. Nagyon komoly erózió lenne.
További és minél alaposabb részletekhez komoly vizsgálatok és számítások kellenének.
Ami a válaszok stílusát illeti, azok arányban állnak az értelmi képességekkel. Az viszont nem feltétlenül genetikai eredetű, sokkal inkább neveltetési kérdés. A durvaság néha öncélú, de gyakran szimplasikerélmény hajhászás (bár erről a delikvens nem tud). Az ember siker nélkül életképtelen, ezért erre minden lehetséges eszközt felhasznál. Végső esetben a szimulációt is. Amikor a siker virtuális lesz. A siker leggyakrabban a fizikai erő fitogtatásában nyilvánul meg, ezért sok az úgynevezett belekötés. Az már a végső eset, mikor ehhez legalább saját maga számára nem kell ok. A jelen, írásbeli formában megvannak az analógiák.
Manapság sajnos ezt erősen sokszorozza a központilag sugárzott gyűlöletdivat. Utálni kell mindent, ami más mint mi. ÉS ehhez számos példa látható, hogyan kell eredményesen tenni. Szóltam már ezért itt is párszor, nem sok észrevehető hatással. Pedig hovatovább e kategória létét veszélyezteti.
Lehetne jól, rosszul, de legalább gyűlölet nélkül és jóindulatúan váaszolni. Bosszant, hogy már néha nekem se sikerül.
Igen, én is értettem, hogy erről írsz, írtam is, hogy csak kiegészítés. Amúgy extrém esetben az árapály okozta gyorsulás/lassulás is lehet jelentős, a Föld esetében értelemszerűen csak sok millió éves távlatban okoz értelemszerű eltérést. (Illetve a vitatkozók szerintem az általad leírtakkal tisztában vannak, bár természetesen lehet, hogy nem, ártani biztos nem árt, hogy leírtad.)
"Meg mondjuk én ugyanazon égitestre értettem a saját keringése nem befolyásolja a forgását."
Én valóban nem ilyen példát hoztam, de ez a hatás minden esetben érvényes, amikor van árapály hatás, az adott égitest nem tökéletes gömb (vagy legalább a keringés síkjára forgásszimmetrikus), és nem kötött a keringése. A kötött keringés is épp emiatt alakul ki (például a Hold esetében is), szóval hosszútávon semiképp nem elhanyagolható. Természetesen ha rövid távon nézzük (vagy csak a keringés és forgás közötti különbségre vagyunk kíváncsiak) elhanyagolható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!