Mi történne, ha a Föld a saját tengelye körül már nem forogna, de a Nap körül még igen?
"Velem vagy ellenem virtus, hajrá."
Kényszeres középreállás virtus, hajrá.
"Kényszeres középreállás virtus, hajrá."
Persze, nem az oldalon az értelmetlen bunkózás elkerülésének szándéka, dehogy.
Grat.
Amúgy a kérdésben ez állt:
"ha a Föld a saját tengelye körül MÁR nem forogna"
A Föld forgása maximum a kötött keringésig tud lassulni.
Kivétel egy retrográd keringésű nagy hold esete, ami némi ellenirányú forgást csinálhatna, ha volna, de nincs.
A kötött forgás logikus következtetés a kérdésre.
A teljes forgásmentesség nem, de a kérdésből arra is lehet következtetni.
Mindkét következtetés megengedhető volt.
És meg lehetett volna úgy, tárgyalni, hogy HA ez a variáció, akkor ez, Ha a másik akkor az.
De nem, inkább hülyézzük a másikat.
13
Szerintem hagyjad, ezeket nem tanították meg arra, hogy ha tévednek, azt ismerjék be :D
"Az, hogy nem forog a saját tengelye körül, azt jelenti, hogy nem forog a saját tengelye körül."
Elvileg.
De laikus kérdésben nem.
Meg kell kérdezni a kérdezőt, mit akart tudni.
Van rá egy rekesz söröm, hogy a kötött keringésre gondolt.
Csak a megfogalmazása rossz.
"ezeket nem tanították meg arra, hogy ha tévednek, azt ismerjék be :D"
Te csökkentértékű, azt akarom elérni, hogy felfogd, senki nem tévedett, mindkét megoldás lehetséges. És egyiket sem én vetettem fel, úgyhogy nem magamat védem.
Szóval, kérdező, mit akartál tudni, hogy mi van, ha egy nap egy év, vagy azt, hogy mi van, ha sosem megy le a nap?
Hát nem tudom.
Olyasmi ez, mintha azt írná valaki, hogy "és amint észrevették, hogy egy rendőrautó halad előttük, azonnal állóra fékezték a kocsit"
Ez vajon azt jelenti, hogy
a, a kocsi sebességmutatója a fékezés után nullát mutatott
b, a kocsit pont olyan sebességre lassították, amilyen sebességgel a rendőrautó ment előttük
Most azon megy a próbálkozás, hogy megmutassuk, mindkétféleképp lehet érteni a mondatot. Ez nekem elég fura. De persze kinek mi :)
"Te csökkentértékű"
Mondja az, aki nem érti, hogy mit jelent, hogy a "saját tengelye körül" :D
"Most azon megy a próbálkozás, hogy megmutassuk, mindkétféleképp lehet érteni a mondatot."
Mert jelen esetben igen.
Kérdezem, mi a GYK oldal értelme?
Az, hogy a kérdezőnek azt válaszoljuk meg, amit tudni akar, vagy azt, amit mi bele akarunk látni?
Aztán lehülyézzük azokat, akik máshogy értik, meg aztán a kérdezőt is, hogy rosszul kérdez.
"aki nem érti, hogy mit jelent, hogy a "saját tengelye körül""
Ha nem értettem volna, nem írom le MINDKÉT verziót.
Ha a kérdező végre válaszol és kiderül, a kötött forgásra gondolt, mit fogsz mondani?
Bocsánatot kérsz mindenkitől, vagy tovább vered az asztalt, hogy mindenki hülye, csak te nem?
Tessék, nekem kell barom vitával floodolni a topikot, mert más volt olyan bunkó, hogy gondolkodás helyett lehülyézi a másik válaszolót.
Ha a kettes válaszban nem az első lehülyézése állt volna, csak annyi, hogy "az a kötött keringés, a kérdező megállást írt", simán meg lehetett volna beszélni, vajon melyikre gondolt és egy szót nem szólok bele.
Nem, egymásra xart dobálni jobb. Erre van ez az oldal, hajrá.
"Ha a kérdező végre válaszol és kiderül, a kötött forgásra gondolt, mit fogsz mondani?"
A kérdező elég világosan leírta, hogy mit szeretne tudni:
"Mi történne, ha a Föld a saját tengelye körül már nem forogna"
Azt írta, hogy kötött forgás?
Nem.
Naugye.
Szóval minek okoskodod túl a dolgot? Kicsi a f-szod, és itt kompenzálsz, vagy mi bajod van? :D
De - formabontó ötlet -, hogy válaszoljunk is a kérdező kérdésére:
ha leállna a Föld tengely körüli forgása, csak a Nap körül keringene, akkor, ahogy a kettes is írta, egy nap egy évig tartana. Ennek következményeként szélsőséges hőingadozás alakulna ki a nappali és éjszakai oldal között, ami többek között soha nem látott erejű viharokhoz vezetne, a tengeri áramlatok a ma ismert formájukban megszűnnének létezni, a nappali oldalon kiégne, az éjszakain elsorvadna a növényzet, a nagyobb testű, fejlettebb állatok kipusztulnának, illetve minden élőlény úgy általánosságban, ami csak kicsit is specializálódott, és mondjuk nem több ezer méteres mélységhez. A biodiverzitás teljesen lecsökkenne, csak a legigénytelenebb életformák maradnának fenn, ahonnan elindulhatna az evolúció egy teljesen új úton, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!