Miben különbözik a géntechnológia a hagyományos nemesítéstől? Milyen veszélyei lehetnek a géntechonológiának?
A hagyományos nemesítésben nagy a véletlen szerepe, azaz nagyszámú próbálkozás kell a sikerhez és nehéz "nagyot ugrani". A géntechnológia célzottabban működik.
Az a veszélye, hogy olyan fajokat/fajtákat is összehozhatunk, amiket nemesítéssel nem, így megjelenhetnek olyan tulajdonságok, amikre nem számítunk. Pl. rovaroknak ellenálló, de mellesleg mérgező vagy rákkeltő krumplifaj. Illetve létrejöhetnek olyan "szuperfajok" amik kivadulva kiszorítjk az őshonos fajokat, csökkentve ezzel a biodiverzitást.
A hagyományos nemesítéssel leginkább véletlenül változnak a tulajdonságok: ezt ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor egy nagy tál csokit megrázol, aztán kiveszed a felét. Ki tudja, hogy mi lesz benne?
Géntechnológiával egyesével lehet mindent változtatni. Tehát azt a csokit veszed ki, amelyiket akarod.
Apró szépséghiba, hogy 100 csokipapírból 2-3-at ismerünk... a többi kínaiul van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!