Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meddig tartana fényforrás nélkül?

Meddig tartana fényforrás nélkül?

Figyelt kérdés

Ha egy tükrökkel tökéletesen bélelt, zárt helységben (üres szobában) felkapcsolok egy lámpát (képzeletbeli, fizikálisan nem befolyásolja a fotonok útját, nem nyeli el öket), majd lekapcsolom, a fotonok falak (tükrök) közötti folyamatos visszaverödése miatt állandóan (örökké) lesz fény a szobában? Mi a helyzet tökéletes vákuum, és levegö esetében? A levegöben csak szóródik a fény, vagy elnyelödik a gázban?

Abban az esetben, ha én a szobában tartózkodok elöbb-utóbb elnyeli a testem az összes fotont, és ismét sötét lesz?

2021. jan. 20. 10:36
 1/4 Wadmalac ***** válasza:
100%

Vótmá.

Mérhetetlenül rövid idő alatt sötét lesz.

Nincs tökéletes tükör és vákuum sem.

Elnyelődéssel állati gyorsan elfogy.

Ha a tükröd mondjuk 99,9999999%-os hatásfokkal ver vissza, akkor is, gondold el, mondjuk 5 méterre lévő falak közt másodperc alatt hány visszaverődés történik a fénysebességű sugáron.

De tegyük hozzá, hogy csak a látható fény formájában nézve lesz sötét.

A fénnyel a falakba, levegőbe került plusz energia infravörös sugárzásként még tovább ott lesz, amíg a helység hője el nem szivárog azon kívülre. Egész addig ide-oda IR sugarak fognak közlekedni egy-egy kibocsátás és elnyelés közt.

2021. jan. 20. 11:04
 2/4 A kérdező kommentje:
Értem.
2021. jan. 20. 11:13
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha mélyebben érdekel a téma, akkor az üvegszálas kábelek fizikájánál találhatsz hasznos infókat.
2021. jan. 20. 15:43
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2021. jan. 21. 07:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!