Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meddig lehet gyorsítani egy...

Meddig lehet gyorsítani egy űrszondát?

Figyelt kérdés

Itt most nem arra vagyok kíváncsi hogy a fény sebességnél nem lehet gyorsabb semmi, nem is arra hogy a helius2 szonda a leggyorsabb.

Szóval a pontos kérdés, hogy a mai technikával ha végtelen üzem anyagunk lenne meddig lennének képesek felgyorsítani egy szondát?

2021. jan. 19. 18:09
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

5. válaszoló

Bocsánat ha érzéketlen voltam csak direkt kiemelten hogy ne azt válaszolják hogy a fenysebesseg a végső határ...

Ezt mindenki tudja, mindenki megtanulta általánosban, de azért csak le kell írni...

2021. jan. 19. 19:38
 12/21 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Nem tudom, hogy hiteles infó, de olyat hallottam, hogy az űrben átlagosan 6 millió atom van/m³.

Tehát ez a kevés mennyiség is képes lenne fékezni jelentősen?

2021. jan. 19. 19:44
 13/21 anonim ***** válasza:
70%

Hol van ennyi?

Nagyon nem mindegy, hogy a Föld közelében vagyunk, vagy egy naprendszer belsejében, vagy egy galaxis belsejében, vagy az igazi mélyűrben.

Fénysebesség közelében egy ütközésnél nyugodtan számolhatsz azzal, hogy az, ami ütközött, úgy megy át a falon, mint egy páncéltörő lövedék: vagyis kúpos lyukat üt. A bemenete akkora, mint maga a tárgy, a kimenet meg nagyobb.

2021. jan. 19. 19:49
 14/21 A kérdező kommentje:
Igen ez a Föld közelében van, nem tudom a naprendszeren kívül mennyi de bisztosan jelentősen kevesebb
2021. jan. 19. 19:52
 15/21 anonim ***** válasza:

Akkor ne számolj ezzel, mert ilyen sebességnél ez csak másodpercekig tarthat.

Legyen mondjuk fényévenként 1 atom.

Csak az a kérdés, hogy 1 fényévet mennyi idő alatt teszel meg (a saját idődben). Ez lehet akár másodperc is, és akkor bizony másodpercenként lesz egy ütközés.

Illetve ez olyan, mint a lottó, mert azért egy ilyen mélyűrben is van néhol ez-az.

Ha egy nagyobb tárggyal ütközöl, akkor ott az űrhajódnak vége.

2021. jan. 19. 19:56
 16/21 A kérdező kommentje:

A fényevenkent egy atom szerintem nagyon kevés. A Wikipédia úgy írja le, hogy 1m³-en egy két hidrogén atom található.

Másodpercenként 1 fény évet? Az nagyon sok. Einstein relativitas elmélete szerint nem lehet, fény sebességét atlepni.

Tehát 1 fényévet egy évnél kevesebb idő alatt Einstein szerint lehetetlen. Bár én nem teljesen értem miért nem, de bisztos igaz.

Amúgy ha tényleg átlehetne lépni a fenysebesseget és valóban másodperc/fényével mennénk akkor 4,2 másodperc alatt elérnénk a legközelebbi csillag szomszédunkhoz (jó lenne)

2021. jan. 19. 20:54
 17/21 anonim ***** válasza:

Relativitásról hallottál már?

Ha fénysebesség közelében mész, akkor számodra lelassul az idő, és lerövidülnek a távok (a haladási irányban).

1 fényévet akár másodpercek alatt is megtehetsz. Mármint aki áll, az úgy látja, hogy 1 év alatt fogod megtenni, neked viszont ez olyan kicsi távolság lesz, hogy pár másodperc alatt átjutsz.

"A Wikipédia"

Még egyszer: HOL van ennyi?

Mindenütt más mennyiség van!

2021. jan. 19. 22:19
 18/21 Wadmalac ***** válasza:

Akármennyire akarod azt a bizonyos választ, nem fogsz tudni olyat kapni, amiről álmodsz.

Elvi a kérdésed, hiányában mindannak a paraméternek, ami kéne ahhoz, hogy megválaszolható legyen.

Akármennyire nem tetszik, nincs a fénysebességnél alacsonyabb határsebesség.

Végtelen mennyiségű üzemanyag. Oké.

De az nem garantál akármekkora tolóerőt, csak működési időt.

A lokális részecskesűrűség egy bizonyos területen x mértékű "légellenállást" fog okozni, arányosan a sebességgel (persze fénysebesség közelében az inkább gamma, alfa, béta, röntgensugárzás lesz, de attól még hasonlóan fékez is).

Ha meg ilyen van, ennek mértékében egyre nagyobb tolóerő is kell.

Ha köbméterenként számolunk mondjuk két hidrogénatommal, éppenséggel ez még a fénysebesség közelében sem lesz mennyiségre annyi ütközés, mint mondjuk amennyivel az autód találkozik a pályán 130-as tempónál.

A sebesség miatt az energiájuk, na az lesz sokkal több. De az is inkább hőenergia miatt lesz akadály, nem pedig erőként.

Szétesik-e?

Elég-e?

Mind-mind a helyi részecske-sűrűségtől függ, meg a hajó kialakításától.

Clarke egy sci-fijében a c-hez közeli sebességű úrhajó egy több 100 m vastag jégsapkát tolt maga előtt a részecskék kivédésére, ami az út folyamán fogyott, "kopott" a becsapódások energiájától, néha meg kellett állni pótolni.

2021. jan. 20. 10:01
 19/21 anonim ***** válasza:

Najó.. közelítsük meg máshonnan, mert látom nem érted, miért kérdezel hülyeséget.

Az univerzum véges mennyiségű anyagból áll.

Az üzemanyag is anyag, ami csak az univerzum anyagából származhat, tehát nincs végtelen mennyiség.

De ha varázsütésre megjelenne végtelen mennyiségű üzemanyag.. vagy bármilyen anyag, hát azt szerintem senki sem tudja, hogy milyen következményei lennének, lévén végtelen kiterjedésű is lenne, ami nagyobb, mint maga az univerzum.

De tegyük fel, hogy a végtelen mennyiségű üzemanyagot véges térfogatba, mondjuk egy benzines kannába tudnád sűríteni, és úgy jelenne meg varázsütésre.

Nos, akkor olyasmi történne, mint egy fekete lyuk esetében, végtelen mértékben meghajlítaná a téridőt és egy szingularitást hozna létre, amely az egész univerzumot magába szippantaná, hiszen végtelen tömeg esetén bármekkora távolságra végtelen erősségű gravitációs vonzás hatna.

2021. jan. 20. 12:35
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem kötelező, hogy az üzemanyag az űrhajón legyen.

Lehet hajtani például az útvonal mentén elhelyezett lézerekkel, vagy akár ágyúkkal.

Ugyan nem túl hatékony módszer, de elvi akadály nincs.

Mondjuk végtelen mennyiség így sem lesz.

2021. jan. 20. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!