Hogyan tudom kiszámolni, hogy milyen forgatónyomatékú motorra van szükségem, ha egy csapágyazott tengelyen lévő adott méretű és tömegű korongot akarok 1 perc alatt 250 fordulat/perc sebességre gyorsítani?
A korong homogén szerkezetű, 1 kg tömegű, 100 mm átmérőjű.
Ha valaki le tudná vezetni az nagyon jó lenne, mert meg is szeretném érteni :-)))
Nos, ha nem tévedek, valahogy így néz ki:
m = 1 kg
f = 250 1/min = 4,1667 1/s
r = 0,1 m
Δt = 1 min = 60 s
M = Θ*ß
Θ = m * r^2 = 1 kg * 0,01 m^2 = 0,01 kg*m^2
β = ω/Δt = 2 * π * f = 2 * π * 4,1667 1/s = 0,436 1/s^2
M = 0,01 kg*m^2 * 0,436 1/s^2 = 0,00436 Nm
És most valaki mondja meg, hol rontottam el, ha elrontottam.
Nekem hihetőnek tűnik, 1 perc alatt egy 1 kg-os korongot 250 1/min fordulatra pörgetni légyszellentésnyi nyomaték elég. :D
Köszi Wadmalac!
Átnézve nekem jónak tűnik (magamtól azért nem ment volna már). Készítek belőle egy .xls-t, mert sokszor jól jött volna már ez a számítás. Üdv.: Zeus73
Szia!
Átnéztem a számítást, de a Béta érték nekem a képleted alapján nem jön ki! Csekkolnád?
OK megvan! A bétás képletből lemaradt az osztva 60-al!
Így már nekem is kijött ugyanaz! Ráadásul Wikin leellenőriztem a képleteket és meg kell erősítselek . . . szerintem is jó!
Már rég gondolkodtam ennyit :-))) Mégegyszer köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!